Komisija uradno naznanila, da je Mestna občina Maribor pridobila naziv Evropsko mesto športa 2018.

Mestna občina Maribor je danes dobila uradno naznanilo komisije, da je štajerska prestolnica pridobila naziv Evropsko mesto športa 2018. Maribor je zadostil kriterijem izbire za naziv pri čemer je komisija izpostavila, da je mesto dober primer športa za vse, kot instrument zdravja, integracije, izobraževanja in spoštovanja, kar so tudi glavni cilji Evropske zveze prestolnic in mest športa, ki naziv podeljuje.

Občina je za naziv kandidirala v sodelovanju s Športno zvezo Maribor, Športnimi objekti Maribor, Zavodom za turizem Maribor - Pohorje in javnim podjetjem Marprom. Maribor je moral zadostiti pogoje športne infrastrukture v mestu, načinom izvajanja programov športa, imeti dobro strategijo razvoja športa, dela z invalidi na področju športa, športnega turizma, dogodkov in predlog programa v letu pridobitve naziva.

»Maribor je dober primer športa za vse, kot instrument zdravja, integracije, izobraževanja in spoštovanja, kar so glavni cilji ACES Europe. Mesto je razvilo zgledno športno politiko z urejenimi objekti, programi in dejavnostmi,« je v dopisu mariborskemu župani ob seznanitvi o pridobitvi naziva poudaril Hugo Alonso, glavni tajnik in predstavnik komisije.

Odlična priložnost za promocijo in razvoj športa

Mestna občina Maribor bo tako v letu 2018 sledila ciljem povečanja promocije Maribora kot destinacije za športni turizem, povečati število tujih obiskovalcev športnih prireditev, povečati obiskanost športnih prireditev v mestu, povečati število aktivnih prebivalcev mesta, povečati uporabo javne športne infrastrukture in povečati število gostovanj športnih ekip, državnih, evropskih in svetovnih tekmovanj oziroma prvenstev.

Tako bo naslednje leto v Mariboru pestro športno dogajanje. Ob številnih lokalnih dogodkih je potrjenih že več mednarodnih dogodkov. Tako bo Maribor gostil evropsko veteransko prvenstvo v košarki, evropsko prvenstvo v taekwondoju za mladince in člane, evropsko prvenstvo v kickboxingu, svetovno prvenstvo v hokeju na ledu za ženske in uvodno tekmovanje v evropskem pokalu gorskega kolesarstva.

»S kandidaturo smo postavili na ogled naš način urejanja športnega področja v mestu. S tem ko bomo prejeli naziv Evropsko mesto športa 2018 smo dobili potrditev, da je šport pomemben del mesta in da zanj tudi primerno skrbimo. Z nazivom želimo spodbuditi občane k aktivnemu načinu življenja, povečati promocijo športnega turizma doma in v tujini predvsem pa skupaj s športnimi zvezami pritegniti v Maribor še več večjih evropskih in svetovnih prvenstev saj izvedba le teh prinaša multiplikativne učinke na področju turizma in gospodarstva,« je ob pridobitvi naziva povedal Andrej Fištravec.

Pridobljeni naziv maksimalno izkoristiti

Komisija je naznanila, da bo uradna podelitev priznanj in nazivov potekala v Evropskem parlamentu, 6. decembra, v vmesnem času pa bo mariborska občina s pridruženimi partnerji pripravila podroben program športnih dogodkov v letu 2018 in promocijo kandidature doma in v tujini.

»K sodelovanju bomo povabili športna društva, zveze, organizatorje športnih prireditev in izobraževanj ter vse ostale zainteresirane občane, da bi s skupnim sodelovanjem pridobljen naziv karseda maksimalno izkoristili,« so sporočili z Mestne občine Maribor.

Naziv Evropsko mesto športa je sicer predvsem simboličen, saj za razliko od Evropske prestolnice kulture, ne prinaša nobenih finančnih prihodkov s strani organizacije, ki podeljuje naziv. Lansko leto je imelo naziv Evropsko mesto športa med drugimi tudi Krško, letos pa je za ta naziv imenovanih kar 15 evropskih mest.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice