Na norveških cestah je več kot polovico vseh novih avtomobilov električnih ali hibridnih, kar potrjuje pionirsko vlogo države na severu Evrope pri brezogljičnem transportu. 

Med lani prodanimi avtomobili na Norveškem je bilo kar 20,9 odstotka takšnih z nič emisijami - večinoma avtomobili na električni pogon in nekaj takih, ki jih poganja vodik. Medtem ko je bilo hibridnih vozil 31,3 odstotka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za precejšnjo rast v primerjavi z letom 2016, ko je bilo avtomobilov brez emisij med vsemi prodanimi avtomobili 15,7 odstotka, hibridnih pa 24,5 odstotka.

Norveška, ki je sicer največja proizvajalka nafte v zahodni Evropi, namreč sega za ciljem, da ne bi do leta 2025 sploh več prodajala novih avtomobilov z motorjem z notranjim izgorevanjem. Za razliko od močno obdavčenih dizelskih ali bencinskih avtomobilov velja za električne avtomobile zelo ugodna davčna obravnava, zaradi česar so njihove prodajne cene razmeroma konkurenčne, piše STA. 

Njihovi lastniki uživajo tudi številne privilegije, kot so brezplačne cestnine, trajekti, parkiranje in polnjenje na javnih parkiriščih, prav tako imajo pravico do vožnje po voznih pasovih, ki so rezervirani za avtobuse.

Vlada v Oslu sicer razmišlja o postopni ukinitvi nekaterih ugodnosti, ki so tarča kritik. Lani je že poskušala odpraviti eno od davčnih izjem za velike in luksuzne električne limuzine, a jo je bila prisiljena pozneje vrniti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice