Tudi letos so pripravili tradicionalno spominsko slovesnost ob 75. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Osankarici.

S programom so se udeleženci slovesnosti tako spomnili krvavih dogodkov v drugi svetovni vojni, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot je navada, program pripravi šest občin izpod Pohorja, in sicer Mestna občina Maribor, Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica.

Prireditve se vsako leto udeleži več tisoč pohodnikov, med njimi vselej tudi številni visoki predstavniki države in drugi predstavniki javnega in političnega življenja, ki pred spominsko obeležje padlim borcem Pohorskega bataljona položijo vence, poroča STA. Zaradi velikega števila deluje tudi spremenjen prometni režim, saj do Osankarice ni možno priti z osebnimi avtomobili, je pa zato organiziran avtobusni prevoz izpred gradu v Slovenski Bistrici.

Herojski pohorski bataljon

1. bataljon Pohorskega odreda je bila partizanska enota, ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je poveljeval Rudolf Mede in sicer 90 borcem. Izvedli so številne akcije, 21. decembra istega leta pa so se premaknili proti Osankarici in si uredili zimski tabor.

8. januarja leta 1943 je okoli 2000 mož sovražne vojske obkolilo bataljonski tabor pri Osankarica. Nemci so takoj imeli 4 mrtve in 5 ranjenih, partizani pa so se borili dve uri in pol, dokler niso bili vsi ubiti, razen partizana Franca Kunaverja - Sulca, ki so ga Nemci ujeli živega in ga nato ustrelili šele julija na Ljubnem v Savinjski dolini. 

V poslednjem boju je padlo 69 borcev Pohorskega bataljona.

Ko je 17. januarja padla še bataljonova patrulja, je na Pohorju zmanjkalo večjih partizanskih enot. Padec Pohorskega bataljona je močno prizadel narodnoosvobodilno gibanje na Štajerskem, vendar pa je bila takšna poslednja borba velika moralna spodbuda za nadaljnje boje, sedem članov omenjenega bataljona pa so razglasili za narode heroje. 

Pahor je v svojem nagovoru povedal, da med nami še živijo ljudje, ki jim ni bilo prihranjeno gorje vojn, zato je vprašanje, ali obstaja možnost, da bodo naši otroci in vnuki lahko svobodno razvijali svoje sanje in talente brez strašne izkušnje vojnega pekla. Ta možnost po njegovem mnenju obstaja, a zaradi zgodovinskih izkušenj se moramo zavedati, da je naša neposredna odgovornost, da storimo prav vse, da ohranjamo mir.

Pozval je k spoštljivemu pogovoru in graditvi na tistem, kar nas povezuje, saj bomo le tako lahko sooblikovali prihodnji svet, poroča STA.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

partizano (nepreverjen)

Pohorski bataljon je padel zaradi napak vodstva,,Komandirji in komandant so krivi za junaško smrt pohorskega bataljona, in to zato ker niso imeli vojaških veščin,in znanj , pač polpismen folk

partizano (nepreverjen)

Hrabri borci Pohorskega bataljona so padli zaradi nesposobnega vodenja komunističnih komandirjev in komandanta. Najboljši borci so padali zato ker je bilo vodstvo za nič,,Vsa slava borcem in zaničevanje vodstva

NATO (nepreverjen)

zato moramo biti člani zveze NATO, da se kaj takšnega ne ponovi

In reply to by partizano (nepreverjen)

grenze (nepreverjen)

Naj že enkrat povedo kdo jih je IZDAL in nehajte zlorabljat SLOVENSKO VOJSKO ZA TAKE HUJSKAŠKE LAŽNIVE MITINGE LAŽNIVCI RDEĆI

weingerl (nepreverjen)

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?Odgovorite na vprašanje:

Starejše novice