Avstrijski policiji so predlagali, da vajo izvede na drugi lokaciji, na avstrijskem ozemlju. A več kot očitno slovenska prošnja pri Avstrijcih ni naletela na posluh.

Avstrijski policisti in vojaki na željo notranjega ministra Herberta Kickla iz vrst svobodnjakov, na slovenski dan državnosti 25. junija v neposredni bližini Šentilja pripravljajo veliko vajo varovanja meje. Slovenska policija je že izrazila nestrinjanje z vajo, a to Avstrijcev ni prepričalo, da bi jo odpovedali.

Severni sosedi so sicer ob zadnji podobni vaji pred dobrima dvema letoma močno zaostrili varovanje meje, zato tudi tokrat ne gre le za vajo, temveč tudi za močno politično sporočilo. Februarja 2016 je bila velika vaja Avstrijcev tik ob meji predvsem predstava za medije. Sporočila vrha avstrijske politike po vaji pa niso bila nič zabavna. Sledili so uvedba dnevnih kvot, vojaki na meji in vrste migrantov, ki so stali pred velikimi vrati.

Avstrija visoke ograje, ki stoji tik ob mejnem kamnu s Slovenijo, še vedno ni pospravila, čeprav sta od zadnjega migrantskega vala minili že več kot dve leti.

Na morebitni nov val migrantov v Špilju čakajo tudi zabojniki, šotori in prenosna stranišča. Okoli njih pa se še danes sprehajajo avstrijski vojaki. In v prihodnje jih bo tu očitno še več. Na vaji bo namreč sodelovala nova enota za varovanje meje, imenovana Puma. Sestavljalo jih bo kar 600 pripadnikov varnostnih sil.

Letos iz Avstrije zgolj 13 migrantov

Slovenska policija se je ob tem za Mariborinfo odzvala, da je izrazila nestrinjanje tako z datumom, predvidenim krajem kot tudi samim konceptom vaje. Avstrijski policiji pa predlagala, da vajo izvede na drugi lokaciji.

»Slovenska policija je bila s predlogom omenjene vaje na Šentilju seznanjena in povabljena k sodelovanju. Izrazili smo nestrinjanje tako z datumom, predvidenim krajem kot tudi samim konceptom vaje. Število migrantov, ki vstopajo v Avstrjio iz Slovenije ni tolikšno, da bi zahtevalo take vaje. V letošnjem letu smo namreč iz Avstrije prejeli zgolj 13 vrnjenih migrantov,« pojasnjujejo v slovenski policiji in dodajajo:

»Avstrijski policiji smo zato predlagali, da vajo izvede na drugi lokaciji, na avstrijskem ozemlju. Vaje se bo kot opazovalec udeležil tudi predstavnik slovenske policije.«

Nova smer avstrijske politike do migrantov?

Tiskovni predstavnik deželne policije avstrijske Štajerske nam je v telefonskem pogovoru povedal, da so priprave na vajo v polnem teku. Uspelo nam je izvedeti še, da se bo vaja pričela 25. junija, točno ob 8. uri zjutraj. Nanjo pa bomo povabljeni tudi slovenski novinarji. Po vsej verjetnosti bo po vaji nakazana nova smer avstrijske politike do migrantov. Glede nato, da tako notranji kot obrambni minister prihajata iz vrst desničarsko populističnih svobodnjakov, v kratkem ohlapnejšega nadzora meje ni pričakovati.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
steiermark (nepreverjen)

Idiotski komentar idiotov, ki si mislijo, da imajo pravico celo Avstrijcem prepovedovati, kje in kdaj lahko izvajajo orožne vaje..... Komunajzlarski iztrebki, ki nas vsakodnevno polnijo in zalagajo z musliji - rak sodobne in civilizirane Evrope, ne storijo ničesar, da do tega nebi prišlo ampak si manejo roke, ob misli, kako nas bodo v bodoče, kar z divjaki obvladali, ko sedaj komunistične metode niso (vse, npr klanje) dovoljene v naši, od nas osamosvojeni, ne pa tudi osvobojeni, domovini Sloveniji!

markow83 (nepreverjen)

V obmejnem pasu sigurno lahko recemo, sploh na tak datum. Da ne bo kdo pri nas kaj narobe razumel, in poslal tankov v Avstrijo.

In reply to by steiermark (nepreverjen)

Starejše novice