Rektor Univerze Maribor Zdravko Kačič se je danes sestal z mariborskimi poslanci, ki so povezani v Klub 7.

Kot je povedal so jim na sestanku predstavili načrte prihodnjega razvoja univerze, zlasti v sklopu kohezijske politike, poslance pa so tudi opozorili na ključne težave, s katerimi se pri tem srečujejo.

Rektor je povedal, da so na sestanku evidentirali kar nekaj odprtih vprašanj, za katere menijo, da ta trenutek ni na voljo ustreznih rešitev, s katerimi bi vzhodna kohezijska regija lahko sredstva, ki so namenjena njenemu razvoju, izkoristila v največji meri.

»V veliko veselje mi je, da smo se danes sestali s poslanci naše regije, kjer smo jim predstavili načrte prihodnjega razvoja univerze, predvsem na področju njenega razvoja v okviru kohezijske politike. Seveda smo opozorili na tiste ključne težave, ki jih univerza srečuje, ne samo pri njenem razvoju pač pa tudi kot njen prispevek k uresničevanju kohezijske politike za celotno vzhodno kohezijsko regijo,« je povedal rektor mariborske univerze Zdravko Kačič.

Podpora poslancev iz tega okolja

Kačič je vesel podpore s strani poslancev iz tega okolja pri njihovih načrtih za postavitev pomembne infrastrukture, ki ne bo le v Mariboru, pač pa v celotni kohezijski regiji, predstavljala ustrezen razvojni potencial z veliko multiplikativnimi učinki.

»Razumel sem, da so prisotni poslanci podprli naša prizadevanja za postavitev pomembne infrastrukture, ki bo potem predstavljala, ne samo v Mariboru ampak v celotni kohezijski regiji tudi ustrezen razvojni potencial z veliko mulitplikativnimi učinki, s katerimi bomo lahko tudi uresničili cilje, ki jih danes želimo v smislu ustavitve bega možganov v tujino,« je dodal Kačič. 

Tehnološko-inovacijsko središče Innovum

Lidija Divjak Mirnik je v imenu Kluba 7 povedala, da so se na današnjem sestanku med drugim seznanili s projektom tehnološko-inovacijskega središča Innovum, ki ga podpirajo, tako kot tudi siceršnjo vizijo razvoja univerze in celotne regije. Ob tem je tudi spomnila, da vzhodna kohezijska regija ne zavzema le Maribora z okolico, pač pa več kot polovico Slovenije.

»Zakaj se nam zdi pomembno, da podpiramo Innovum. Obstoječe stanje v tem trenutku je, da so v Sloveniji zelo velike razlike med vzhodno in zahodno kohezijsko regijo. Cilj Innovuma in tudi nas poslancev, ki prihajamo iz tega področja je, da pač nismo več različni in da približno postanemo enaki. In to je cilj tega projketa in seveda mi si bomo prizadevali, da čim prej to realiziramo,« je še dodala Divjak Mirnikova.

Spomnila je še, da je bilo leta 2009 v Sloveniji ustanovljenih osem centrov odličnosti, za kar je bilo po njenem namenjenih okoli 84 milijonov evrov, prav vsi pa so v zahodni kohezijski regiji. Pozneje je bilo ustanovljenih sedem kompetenčnih centrov, le eden v Mariboru, vsi ostali v zahodni regiji, pa tudi za 17 razvojnih centrov slovenskega gospodarstva je večina denarja šla v bolj razviti del države.

Namenjen raziskovanju in prenosu znanja v prakso

Kot je še povedal Kačič glede projekta Innovum bo ta namenjen raziskovanju in prenosu znanja v prakso in bo mesto dobil v Mariboru. Kasneje naj bi temu sledila postavitev dodatnih lokacij v posamezna okolja vzhodne kohezijske regije, o vrednosti projekta pa še ni želel govoriti

Preberite še

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl (nepreverjen)

Inovum je prihodnost cele regije ne samo Maribora!

Starejše novice