FOTO: Janez Leskovar
Po uspešni izvedbi evropskega pokala v gorskem kolesarstvu, ki je pretekli velikonočni vikend potekal na Pohorju, in na katerem je Monika Hrastnik zasedla izvrstno tretje mesto, se mesto pripravlja na svetovni pokal v gorskem kolesarstvu.

V Maribor so pripotovale že skoraj vse ekipe in tekmovalci, ki se bodo od petka do nedelje merili na World Cup progi na Pohorju.

Uradna otvoritev svetovnega pokala bo v četrtek, 25. aprila, ob 17. uri, na Tyrševi ulici v središču Maribora, kjer bodo gostili najboljše tekmovalce na svetu. Moški, ki trenutno v skupni razvrstitvi na UCI lestvici zasedajo deset najvišjih mest, in ženske, ki na lestvici zasedajo prvih pet mest, med njimi tudi domačinka Monika Hrastnik, bodo na otvoritvi prevzeli startne številke, s katerimi bodo tekmovali na Pohorju.

Zbrane tekmovalce in obiskovalce bo nagovoril župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič, dogajanje pa bo popestril atraktiven šov z akrobatskimi skoki s kolesi.

Tekmo, in posledično mariborsko Pohorje, si bo ogledalo 60 milijonov ljudi

Direktor Marproma, Bernard Majhenič, je potrdil odmevnost kolesarskega dogodka: »Vsaj po medijski odmevnosti tega dogodka spada dogodek pod največji dogodek v mestu Maribor, sigurno pa tudi v enega večjih dogodkov zadnjih let v Sloveniji. Pričakuje se neposreden ogled tekme v 40 ali 50 državah na svetu, to pomeni 60 milijonov gledalcev.«

Dodal je še, da bodo »v gorskem kolesarstvu ljudje prepoznali prihodnost mariborskega Pohorja. Upam, da bomo lahko v naslednjih letih bolj sodelovali kot letos, ko nismo, razen z Marpromom, podjetjem, ki upravlja infrastrukturo na Pohorju, in Pohorje Resorta, prejeli nobenega drugega sodelovanja.«

Majhenič si za prihodnja leta želi: »da bi vsi turistični delavci v Mariboru prepoznali športni turizem kot aktivno preživljanje počitnic, kot tisto dejavnost, ki v Sloveniji prinaša dodano vrednost. Zelo pomemben podatek je ta, da občine, kjer imamo žičniške naprave, ustvarimo več nočitev kot pa obalne občine. Ne prejemamo pa nobenega denarja iz strani Slovenske turistične organizacije v promocijo aktivnega preživljanja počitnic v gorah.«

Proge za svetovni pokal že skoraj pripravljene

»Proga za svetovi pokal bo v 30 odstotkih spremenjena. V smislu nekih novih odsekov, katere smo pripravili posebej za svetovni pokal. Vendar bodo najtežji deli, ki so bili vključeni so že v evropskem prvenstvu. Na tekmo svetovnega pokala bo prijavljenih nekaj manj tekmovalcev, kot na evropski pokal, kjer jih je bilo 425, zadnji podatek za svetovni pokal pa je 289 tekmovalcev. Število se bo znižalo zato, ker je to tekmovanje višjega ranga in nimajo vsi tekmovalci možnosti nastopa,« razlaga vodja tekmovanja, Iztok Kvas.

»Proga je načeloma že pripravljena, potekajo le še infrastrukturna dela, ki so zahtevala največ dela in truda predvsem za pripravo televizijskega prenosa. Kot si lahko predstavljate, je teren težko dostopen in zato izredno zahteven za pripravo. Progo bo možno spremlajti v neposrednem prenosu v celoti – od koče Luka, po celotni dolžini 2 kilometrov in 440 metrih nadmorske višine,« še dodaja.

»Na prizorišče je možno dostopat na tri načine: na lokaciji ciljne arene z dvema vhodoma, z gondolo, ki je vključena v ceno vstopnice, ali s sedežnico Radvanje do Trikotne jase. Obiskovalci naj upoštevajo vsa navodila redarjev in rediteljev, ki skrbijo za samo progo. Proge ne smemo prečkati kjerkoli si zaželimo. To je lahko smrtno nevarno, zato smo pripravili posebne prehode, ki so posebej označeni,« opozarja Kvas.

Na Štajerskem kolesarjenje vedno bolj popularno

Direktorica Zavoda za turizem Maribor–Pohorje, Doris Urbančič Windisch, je povedala: »Zagotovo veste, da je strategija Slovenije nekako naklonjena, na Štajerskem delu, predvsem  'outdoor' aktivnostim, torej športnim aktivnostim in da je eden ključnih produktov prav športni produkt. Poznamo več vrst kolesarjenja – na področju Maribora imamo tudi cestno kolesarjenje. Nastaja tudi dravska kolesarska pot, ki se navezuje z najboljšo cestno-kolesarsko potjo v Avstriji, ki je tudi največ, petzvezdično ovrednotena, nadaljuje se tudi na Hrvaškem, začne pa se seveda v Italiji. Nič nenavadnega ni, da v tem vidimo velik potencial, da se vključujemo in da smo podprli projekt svetovnega pokala v gorskem kolesarjenju. Kot vemo je Pohorje ponos mesta Maribor.«

Dodaja še, da je »Marprom v zandnjih letih naredil veliko, iz leta v leto imamo daljše, večje in zahtevnejše proge. Dobro vemo, da tovrstni pokali privabijo veliko število novinarjev in da gre za promocijo mesta, narave in nas, vseh tistih, ki bomo spremljali pokal. Gre za utrip mesta, ki ga pokažemo vsi skupaj.«

»Preverili smo podatke namestitev vseh hotelirjev v mestu in na Pohorju – z veseljem lahko povem, da so kapacitete 90 do 100 odstotno zasedene in da gre za 50 do 60 odstotkov striktno za kolesarske oziroma s kolesarjenjem povezane goste,« še opisuje Urbančič Windishceva.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

V kolikor želite propagirati kolesarjenje v MB je potrebno urediti ustrezne kolesarske poti , infrastrukturo za kolesarje in zagotoviti varnost kolesarjev . Nič od tega ni bilo zaznati prejšnji vikend pod Pohorjem !

Starejše novice