Mestna občina Maribor je objavila javni razpis za izbiro izvajalca projekta prenove Koroške ceste in Glavnega trga. Slabih pet milijonov evrov vreden projekt, ki je nastal pod prejšnjim županstvom, želi Saša Arsenovič dokončati še letošnjo jesen.

Projekt prenove Koroške ceste in Glavnega trga je eden izmed takih projektov, ki jih je zagnala že ekipa bivšega župana Andreja Fištravca. Saša Arsenovič je ob začetku županovanja napovedal, da bo prenovo Koroške ceste in Glavnega trga izpeljal do konca in po zdajšnjem razpisu se zdi, da bomo Mariborčani svojo »dnevno sobo« z eksperimentalno prometno ureditvijo dobili še letos.

Celotna prenova Koroške ceste z Glavnim trgom je vredna 4,8 milijonov evrov, od tega 2,1 milijona evrov sofinancira Evropska unija iz kohezijskega sklada. Javni razpis za izbiro izvajalca je mariborska občina objavila 15. aprila, zaključuje pa se ta petek, 10. maja, ob 9. uri.

Koroška cesta končana še jeseni

Mariborski župan je že pred časom povedal, da želi, da bi se prenova začela takoj po zaključku Festivala Lent. V razpisni dokumentaciji je med merilom za izbiro najugodnejšega ponudnika slabo tretjino vreden tudi rok za izvedbo gradbenih del na Koroški cesti do vzpostavitve funkcionalne prevoznosti ceste.

Županstvo želi, da bi se po prenovljeni Koroški cesti lahko zapeljali že v 60 do 90 dneh od začetka del. Rok za izvedbo drugih pogodbenih del projekta je največ 180 dni.

Tako bo po prenovi videti Koroška cesta.

Kolesarji in pešci z absolutno prednostjo

Projekt se je tekom bivšega mandata večkrat vsebinsko spremenil. Največ pomislekov je vzbujala ureditev Koroške ceste, za katero se je sprva zdelo, da bo po prenovi popolnoma zaprta za promet. To se ne bo zgodilo, saj je predvidena uvedba skupnega prometnega prostora kot eksperimentalne prometne ureditve.

Kljub vsemu pa se bodo po Koroški cesti sodeč po razpisni dokumentaciji lahko vozili le mestni avtobusi, dostava in intervencijske službe.

Na celotnem odseku Koroške ceste z Glavnim trgom bodo imeli pešci in kolesarji prednost pred motornimi vozili. Na odseku ne bo označenih prehodov za pešce in kolesarje, saj bodo lahko ti območje Koroške ceste prečkali kjerkoli.

Omejitev 20 kilometrov na uro

Dvosmerni motorni promet se bo ohranil, a le za mestne avtobuse, dostavo ter intervencijske službe. Na obeh straneh Koroške ceste bosta pri Glavnem trgu in krožišču s Strossmayerjevo postavljena potopna valja, s katerima se bo lahko območje ob prireditvah povsem zaprlo.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Janez Blond (nepreverjen)

Promet se bo preusmeril na Lent ? Kaj je z vami ? Tam bi morala biti promenada . Oglejte si LJ .

Navijac (nepreverjen)

Joj joj joj.prvo obvoz uredit in zagotovit....

Katja7 (nepreverjen)

Arsenovic si mora z davkoplacevalskim denarjem placevati in urejati okolico svojih lokalov???????

Alojz1957 (nepreverjen)

Ste se malo pošalili, ne? Že prej se je vedelo kateri projekti so v teku. Predlagam vam, da še vi kupite kakšno hišo na Koroški cesti in bodo tudi vam z davkoplačevalskim denarjem obnovili okolico hiše.

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

janban

Torej ne sme se uredit Koroška,po vaše tudi Lent ne,ker ima Arsenovič tudi tam nepremičnine.Kaj se po vaše sploh lahko v MB obnovi?Navadna faušija in hinavčina.

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

marijan1968 (nepreverjen)

nobene faušije ni tukaj! hinavca sta pa vidva, skupaj z arsenovićem, katerega nepremičnina na lentu, zanj osebno ni več tako pomembna, odkar je jasno, da mora ostati zid nepremičnine proti dravi, skozi katerega je bila sprva nezakonito narejena odprtina, ohranjen v stanju v kakršnem je bil pred pričetkom obnove! poleg tega arsenović tudi zelo dobro ve, da je obnova taistega objekta, kar precejšen zalogaj celo zanj, sploh iz ekonomskega vidika izplačljivosti! arsenovič se je zato odločil za druge prioritete njegovega trumpovskega imperijalizma v mariboru, to sta pa koroška cesta in vojašniški trg in to po večini kar z nepovratnim evropskim denarjem, ki je naš skupen, porabljen bo pa za zasebne interese arsenovića, ki nam sedaj dokončno in nedvoumno sporoča: "hvala maribor, da si volil zame, a pojdite se solit vsi skupaj z vašim zaprtjem lenta in obdravsko ureditvijo promenade in še z marsičem drugim... kajti, najprej si bom jaz pokasiral moj honorar, honorar zato, ker sem ohranil v štajerski prestolnici oblast levičarjev, skupaj z vso socialistično navlako, eko-socilnim podjetništvom, z korupcijo v sodstvu itd.... vsi, kateri pa želite od svojega mesta zares končno nekaj imeti, pa boste morali lepo počakali, najverjetneje na kak drug mandat, pri meni ste se namreč malo ušteli, a nič hudega, zato boste pa imeli gostilne in gostilne in gostilne, ala poštna ulične zabave... in se bomo vsi imeli fajn!"

In reply to by janban

Koba (nepreverjen)

BRAVO ŽUPAN! Samo tako naprej.

Starejše novice