Foto: Stanovalka bloka
Stanovalci v Ulici Moše Pijada 21 a in b ter 23 a, b in c se soočajo s precejšnjimi težavami. Še v letošnjem letu so lahko svoje avtomobile parkirali na parkirnem prostoru pred blokom, pred kratkim pa so brezplačno parkirišče (pre)uredili v plačljivo.

Nekdanja trgovina Metalka, ki se je spomnimo vsi Mariborčani in Mariborčanke, je nekdaj imela podzemno garažo, streha te pa je bila včasih zelenica z otroškimi igrali. Podzemne garaže in zelenico so uporabljali stanovalci, predvsem blokov na Ulici Moše Pijada 21 a in b, 23 a, b in c ter Machove ulice 1, 3 in 5.

Kmalu po propadu Metalke pa se je lastnik podzemne garaže menjal in leta 2010, zaradi domnevnih zamakanj in posledično popravil hidroizolacije strehe garaže, odstranil zelenico pred blokom in površino asfaltiral.

Stanovalec omenjenega blokovskega naselja, ki ne želi biti imenovan, je ob tem za Mariborinfo povedal: »Lastnica garaže je dobila dovoljenje za odstranitev zelenja, ker je zamakalo v njene prostore. Lastnik prostora je namreč tudi lastnik strehe. In zamislite, tole zelenico so nam odstranili v pičlih dveh dnevih. Zelo žalostno.«

Letos pa je podjetje Amino iz Murske Sobote ki je lastnik podzemne garaže in tudi strehe nad njo, brezplačno parkirišče (pre)uredilo v plačljivo parkirišče, za katerega ima tudi uporabno dovoljenje. Stanovalcem je torej za parkiranje ostalo na voljo le funkcionalno zemljišče blokov, ki pa je občutno premajhno.

Foto: Stanovalka bloka

Stanovalci razočarani in nemočni

Stanovalci bloka so, razumljivo, razočarani, zgroženi in jezni. Prepričani so, da bi zaradi dolgotrajne uporabe, morali imeti pravico do zemljišča, na katerem je parkirišče, na sodišču pa s tem niso bili uspešni.

Stanovalka blokovskega naselja se ogorčena spominja: »Neverjetno je bilo, ko sem prišla iz službe in videla, kako odstranjujejo zeleno površino, na kateri smo se igrali celo otroštvo, mi in naši otroci. To so naredili v skoraj dveh dnevih. Iz zelenice, ki je bila duša naše soseske, so naredili asfaltirano parkirišče, ki je bilo vsa leta polno razgrete pločevine. Odstranili so tudi drevesa, ki so jih stanovalci sami zasadili pred več kot tridesetimi leti. Pa smo se s tem sprijaznili, vzeli smo v zakup, da tako pač je. In videli dobro v slabem – pridobili smo parkirna mesta. Kaj pa imamo zdaj? Pred nosom prazno betonsko parkirišče, ki je plačjivo 24 ur na dan, vse dni v tednu.«

Ena izmed lastnic stanovanja, se po tem pogovoru sprašuje: »Je lastnik Vinaga tudi lastnik svoje 'strehe' – Trga svobode - in je zato upravičen do tega, da lahko podre Kodžak?«

Danes je torej situacija takšna, da stanovalci brezplačno parkirajo le tik ob bloku, kjer je število parkirnih mest daleč premajhno za vse stanovalce bloka, parkirišče na ploščadi sredi dvorišča pa sameva: »Sicer nam po eni strani to paše, ker se lahko naši otroci igrajo in s kolesi vozijo po dvorišču,« je optimistična stanovalka.

Ne čudi, da stanovalci ne parkirajo na plačljivi ploščadi, saj jim lastnik parkirišča ne ponuja finančno ugodnejših možnosti – ne preostane jim drugega, kot da za prvo polovico ure parkiranja plačajo 50 centov, vsaka nadaljna ura pa jih stane en evro. 

Foto: Stanovalka bloka

Na neobčinski cesti redarji pišejo kazni

Problemov v tem naselju pa kar ni konca. Stanovalci se soočajo še z eno težavo, in sicer je to cesta ob parkirišču, ki je polna lukenj. »Sicer to ni občinska cesta, je v lasti Stavbarja, ki je šel v stečaj. Stanovalci Ulice Moše Pijada 23 a, b in c naj bi včasih imeli vpisano služnost za cesto do garaž in ob garažah, danes pa naj bi imeli služnost vpisano le podjetji Amino in Wudler & Brus d.o.o. Največji problem pa je to, da občina ne bo financirala poprave luknjaste ceste, medtem ko redarji vsak dan puščajo kazni na parkiranih avtomobilih ob strani,« pojasnjujejo domačini.

Kaj bodo storili stanovalci, ne vedo. Po letih boja so utrujeni od tega, da jih nihče ne sliši, prav tako pa so razočarani nad sistemom, ki take primere dopušča.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Nič jamrat ,pravico v svoje lopate in krampe vzeti .

janban

Se bo potrebno navadit na privat lastnino,nismo več v komunizmo.

a tak (nepreverjen)

če maš kravco (avto) mu moreš zrihtat tud štalco (parking).

Jaja (nepreverjen)

Zakaj niso lastniki stanovanj odkupili zemljisce in si uredili parking. Vsi bi vse imeli zastonj. Saj, ko so kupili stanovanja so vedeli, da ni parkirisc. V novejsih blokih si morajo stanovalci kupiti svoje parkirisce, ce zelijo parkirati svoje avtomobile.

Tonja12 (nepreverjen)

Ja kolikor razumem, niso bili stanovalci niti seznanjeni s tem, da streha podzemne garaže sodi k garaži, saj sicer v Mb npr. lastnik podzemne garaže ni lastnik "strehe". Če jim je pa teklo, se lahko to tudi drugače sanira, ne z asfaltiranjem. TO zamakanje je bilo samo finta za ureditev parkirišča.

Starejše novice