Francu Kanglerju ni uspel naskok na stolček evropskega poslanca. Čeprav je zbral več kot 10 tisoč preferenčnih glasov, mu je za petletni mandat v Bruslju in Strasbourgu zmanjkalo nekaj več kot tri tisoč glasov.

Največji uspeh na volitvah so zabeležili v skupni listi SDS in SLS, ki bodo v prihodnjem mandatu imeli v Evropskem parlamentu tri svoje poslance. Po dva mandata so osvojili Socialni demokrati in Lista Marjana Šarca, enega pa v Novi Sloveniji. Novi slovenskih evropski poslanci so Milan Zver (SDS in SLS), Romana Tomc (SDS in SLS), Franc Bogovič (SDS in SLS), Tanja Fajon (SD), Milan Brglez (SD), Irena Joveva (LMŠ), Klemen Grošelj (LMŠ) in Ljudmila Novak(NSi).

Kangler razočaran, ker Maribor ni dobil evropskega poslanca

V boj za stolček evropskega poslanca se je podalo 11 Mariborčanov. Nobenemu izmed njih se ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament, najbližje pa je bil nekdanji župan Maribora Franc Kangler, kateremu so nekateri pripisovali kar nekaj možnosti za uspeh. Nekdanji mariborski župan ima po evropskih volitvah mešane občutke.

»Nisem razočaran, ker je lista zmagala. Sem pa razočaran, da Maribor ni dobil evropskega poslanca,« za Mariborinfo poudarja Kangler in dodaja: »Maribor je seveda zdaj na slabšem. Vse je skoncentrirano v centru. Bila je priložnost, kar nekaj kandidatov je bilo iz Maribora. A Maribor, kot drugo največje in univerzitetno mesto, ni dobil evropskega poslanca,« zamujeno priložnost obžaluje državni svetnik.

Kangler krivi tudi slabo udeležbo

Kangler je bil med kandidati, ki prihajajo iz Maribora, daleč najuspešnejši. Zbral je 10.242 preferenčnih glasov, a je bilo to kljub vsemu premalo za petletni mandat v Bruslju in Strasbourgu. Iz skupne liste SDS in SLS so mandat osvojili Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič. Ta je zbral 13.629 preferenčnih glasov in tako kot tretji iz njihove liste dobil mandat evropskega poslanca.

Nekdanji mariborski župan bi se tako v Evropski parlament uvrstil, v kolikor bi prejel 3.388 preferenčnih glasov več. In kaj je krivo za tak rezultat?

»Kriva je lahko tudi udeležba. V sedmi in osmi volilni enoti, na območju Maribora, Prekmurja in Ptuja, je bila zelo slaba udeležba,« še komentira Kangler, ki si je prav v teh dveh volilnih enotah obetal največ glasov.

In kakšni so cilji Kanglerja po neuspešni evropski kampanji za naprej? »Boriti se za pravico in resnico še naprej. Za človekove pravice in svoboščine,« je jedrnato in odločno zaključil izkušeni politik. 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fredi the kruger (nepreverjen)

Fuj Kangler, Fuj! Ti si sramota nasega mesta, izgini od tu in se ne vracaj! Nepopravljivo skodo si s slabimi odlocitvami naredil nasemu mestu!

Kritik (nepreverjen)

Kangler ne sme predstavljati Maribor! Nikoli več !

Katja7 (nepreverjen)

Mentaliteta za posrat.Imet zupana mafijca,zadolzenega za cca 20 mio.€,itd...
Francek,zakon si bil in bos.Smola edino,ker je vecina obcinskih svetnikov tako kot pihne veter in gledajo samo na svojo korist.Zbudite se in vklopite mozgane.

Alojz1957 (nepreverjen)

"Franček" je lahko župan Dupleka (ali kakšne druge vasi), za to je zakon. Za župana drugega največjega mesta si pa zaslužimo človeka, ki ni kmetavz in ima manire.

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Realni (nepreverjen)

To, da imamo v Mariboru Kanglerja na prvem in Šiška na drugem mestu, daleč pred go. Cviklovo, pove vse o našem mestu.

Navijac (nepreverjen)

Mojstra za lubenice in "domace zivali"al kaj je ze prideloval in s tem ustvaril enormno dohodka..........

In reply to by Realni (nepreverjen)

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Čudno ene sprašujejo za izvor premoženja, a druge NE, pa so bistveno bogatejši od Franceka !!

In reply to by Navijac (nepreverjen)

Navijac (nepreverjen)

Vse je treba izprasat in preverit.

In reply to by zedinjena slovenija (nepreverjen)

LudiRudi (nepreverjen)

In kdo je ta Cviklova gospa ? Tvoja soproga ?

In reply to by Realni (nepreverjen)

Ajme (nepreverjen)

Stamota da Franca kandidira, ce bi imeli boljsega kandidata bi mogoce imeli euro poslanca, s Francejom pa je to nemogoce, ze dnavnaj bi moral iz politike, ne pa da dozivlja poraz za porazom. Frnca, ce bi bil posten, sposoben in vrden glasu bi dobol vec glasov, zdaj pa so te ljudje volili samo zato ker si Sdsov in na Slsov.

Pokazal si kdo si, zato pa nimamo poslanca v Eu parlamentu.

Starejše novice