FOTO: Bobo
Komisija Državnega sveta je podprla predlog odreditve parlamentarne preiskave v zadevi Kangler.

Mandatno-imunitetna komisija Državnega sveta je podprla predlog zahteve za odreditev parlamentarne preiskave, ki jo je na pobudo državnega svetnika Marjana Maučeca na Državnega zbora naslovila komisija Državnega sveta za državno ureditev, poroča STA. 

V njej naj bi ugotavljali politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pregonu zoper državnega svetnika Franca Kanglerja.

Maučec je na seji mandatno-imunitetne komisije med drugim ocenil, da »ni logično, da je nekdo dvajsetkrat na zatožni klopi, pa nikoli dokončno obsojen«. Po njegovih besedah se je pri tem treba vprašati, kaj je narobe. Pristojnosti za ugotavljanje tega sicer državni svet nima, ima pa pristojnost, da lahko sproži postopek za ustanovitev preiskovalne komisije, je povedal.

Na težave začeli javno opozarjati sodniki in tožilci

Izkušnje sicer kažejo, da so parlamentarne preiskave redkokdaj prišle do kakršnih koli zaključkov. Toda če bo Državni zbor še nekaj časa ostal v trenutni sestavi, je pričakovati, da bo do nje vendarle prišlo, tudi zato, ker so prvič v zgodovini na težave javno začeli opozarjati tudi sodniki in tožilci, je povedal državni svetnik. Poudaril je, da morajo v demokraciji za vse veljati enaka merila.

»Če bi bilo res, da lahko nekdo zlorabi svojo javno funkcijo za to, da bi nekomu naredil škodo iz političnih ali osebnih razlogov, me to zelo skrbi,« je dodal član komisije Igor Antauer. Besedilo predloga se sicer v veliki meri nanaša na osebo, ki naj bi bila oškodovana in na tiste, ki naj bi k temu prispevale. Je pa po njegovem mnenju kljub temu prav, da preiskovalna komisija ugotovi, če je res prišlo do spornih ravnanj.

Podporo predlogu je napovedal tudi član komisije Cveto Zupančič. Ob tem je opozoril, da bi v primeru, ko pride do kazenske ovadbe, ki se pozneje izkaže za krivo, moral odgovarjati tudi tisti, ki je nekoga krivo ovadil. Ko gre za kar 20 kazenskih ovadb, se nehote pojavi vprašanje o njihovem ozadju, je pojasnil.

S parlamentarno preiskavo naj bi sicer ugotavljali morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali »pri pripravi in izvedbi političnega in kazenskega pregona« zoper nekdanjega mariborskega župana Kanglerja.

Raziskali naj bi sum kršitev človekovih pravic v postopkih in domnevno »nezakonito upravljanje in vodenje določenih evidenc policije«.

Poslovnik o parlamentarni preiskavi določa, da mora Državni zbor parlamentarno preiskavo odrediti, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet. Kot so za STA pojasnili v strokovnih službah Državnega sveta, bo predlog na dnevnem redu državnih svetnikov v sredo.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zapreti u zapor (nepreverjen)

Lazne tozilce zreziranih postopkov u zapor.

LudiRudi (nepreverjen)

Nikoli ne pozabi da tožilce tudi tožijo tožilci ,enako kot sodnikom sodijo sodniki .

In reply to by Zapreti u zapor (nepreverjen)

Katja7 (nepreverjen)

Francek,drzi se,razf.... to mafijsko golazen.

FDERZIC (nepreverjen)

Franca, bodi ze enkrat tiho, dosti te imamo, ti in tvoji radari. baraba si in pika. Spokaj in zacni delat kar znas. Pojdi vun iz Maribora v Duplek, tam te cakajo.

Raser (nepreverjen)

Mene Radar ne moti, vedno vozim po omejitvah, ne prehitro in ne prepočasi. Radarji motijo samo norce in divjake.

In reply to by FDERZIC (nepreverjen)

Koba (nepreverjen)

" Naš Franček je na straži stal in debele kugle v ror dajal......!?"

Starejše novice