Upravno sodišče je ugodilo tožbi organizatorja prepovedanega koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona v Mariboru in odločbo o prepovedi odpravilo ter vrnilo v ponovni postopek.

Minilo je dve leti od kar je odkar je Upravna enota v Mariboru prepovedala koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona. Slovenija je takrat polemizirala o primernosti koncerta Thompsona in opozarjala na sporno usmerjenost njegovih besedil, policija pa je izpovedala veliko varnostno tveganje za prireditev koncerta v štajerski prestolnici.

Organizator prepovedanega koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona Milan Trol je danes iz upravnega sodišča dobil razsodbo, v kateri je sodišče odločbo o prepovedi koncerta odpravilo in zadevo vrnilo prvostopnemu organu v ponovni postopek.

Sodišče med drugim v obrazložitvi navaja, da v odločbi ni jasno razvidno iz kakšnih razlogov je upravna enota ugotovila namen organizatorja, da je koncert Marka Perkovića Thompsona organiziral z namenom izvrševanja posameznih kaznivih dejanj na koncertu ali z namenom vzpodbujanja h kaznivim dejanjem ali h kršitvi javnega reda in miru. Upravno sodišče tako očita odsotnost konkretizacije dejanskega stanu pod zakonsko normo prvega odstavka 6. člena ZIJZ.

Sodišče navaja, da ni jasno ali je tožena stranka koncert prepovedala zaradi namena pevca, da bo pozival k izvrševanju kaznivih dejanj ali organizatorja koncerta.

»Organ II. stopnje tožene stranke je v odločbi celo navedel, da koncert ni bil prepovedan zaradi svetovno nazorske usmerjenosti posameznika temveč zaradi utemeljene verjetnosti, da bodo na prireditvi s strani glasbenika ali posameznih skupin, ki se bodo udeležile koncerta, vzpodbujena kazniva dejanja oziroma, da se bo k njim vzpodbujalo, kar pa ne ustreza konkretizaciji zakonske dikcije prvega odstavka 6. člena ZJZ,« še navaja upravno sodišče v obrazložitvi sodbe.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Kdo bo iz javnega sektorja odgovarjal in kako?

Friderik 1950 (nepreverjen)

V komentar (glede na to, da ne poznam vsebine koncerta - zanašam se pač na mnenja nekateri vidnih Slovencev ) lahko samo zapišem, da bodo, kot že večkrat videno, pravzaprav pravniške kozlarije na koncu pokopale slovenčeke z državo vred.

MBgirl (nepreverjen)

MORALNI BOLNIKI V SLOVENSKEM SODSTVU. Z razveljavitvijo prepovedi koncerta dajejo domovinsko pravico ustaškim genocidnim ideologom, ter zaščito nasilnežem, ki tudi potem ko skoraj ubijejo lastno ženo, lahko ne le nekaznovano šetajo naokoli, ampak žrtev celo obiskujejo v bolnišnici. NA BRUHANJE MI GRE! S tem sporočate družbi, da imata fašizem in nasilje legitimnost v Slovenistanu.

korenina 53 (nepreverjen)

Očitno je bila dovolj dobra donacija upravnemu sodišču.In potem se "sodniki" in "pravniki" sprašujejo, zakaj ljudje ne spoštujejo sodne veje oblasti, ki bi naj sodila V IMENU LJUDSTVA. Priča smo "čudnim" sodbam, spremenjenim sodbam, neverjetnim sodbam - vse pa so proizvod slovenske pravne "stroke". Thompsona so zavrnili v več državah, ki niso imele tako tragičnih vojnih posledic, kot republike bivše skupne države. Seveda te države nimajo spravaškega predsednika, nimajo U župana,ne dovolijo komemoracij z nacističnimi, fašističnimi, ustaškimi in četniškimi obeležji. Avstrija nam je lahko pri tem velik zgled.

Starejše novice