FOTO: ZaŽivali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic.
Veganstvo je način prehranjevanja, o katerem se lomijo kopita – nekateri so mu zelo naklonjeni, drugi pa so povsem proti. O perečih temah smo govorili s predsednico društva ZaŽivali! Urško Breznik in podpredsednico Branislavo Vičar.

Veganom vsejedci očitajo predvsem nasilno vsiljevanje svojega načina prehranjevanja in tudi vandalizem. »Če se za vandalizem označuje lepljenje nalepk na prometne znake, da je potrebno prenehati z ubijanjem živali, hkrati se pa ne obsoja številnih nalepk, ki pozivajo k pogromom nad begunci, istospolno usmerjenimi, levičarji, lahko hitro ugotovimo, da je v ozadju zaskrbljujoča brezbrižnost do porasta nacizma v naši družbi,« opozarja predsednica društva ZaŽivali! Urška Breznik.

»Promoviranja veganstva ne bi mogli označiti kot 'nasilno', če z isto besedo označujemo nasilje v družini, nasilje v vojni in nad živalmi. Veganstvo je eden izmed redkih pojavov v naši družbi, ki ne temelji na nasilju,« poudarja Breznikova

Vegani: Naši slogani ne izražajo nasilja, prav nasprotno

»Nekatere oblike grafitov bi morali pojmovati kot resno obliko politične participacije in jih postaviti v širši kontekst političnega odpora,« pravi podpredsednica Branislava Vičar, ki opisuje primer izpred sedmih let, ko so McDonald'sov napis na steni restavracije v Kaliforniji popisali z besedo VEGAN. 

»Trk korporativnega in uporniškega sporočila na steni restavracije lahko beremo kot odslikavo družbenega veganskega protikapitalističnega upora. V zadnjih letih lahko politični odpor proti ubijanju, poblagovljanju in uporabi žival spremljamo tudi na stenah drugih večjih mest po svetu,« dodaja.

»Slogani, kot so 'Eat figs, not pigs' in 'Eat beans, not beings' ali 'The future is vegan' ne izražajo nasilja, ampak prav nasprotno. Na stene izrisujejo poziv družbi, ki bo to, kar imamo za naravno in normalno vzpostavila kot nasilje,« izpostavlja Vičarjeva.

Veganstvo ni življenjski slog, je moralni imperativ

V ZaŽivali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic verjamejo, da je osnova vsakega družbenega gibanja ustrezna teoretska podlaga, zato izobraževanje predstavlja ključno razsežnost njihovega delovanja. Tako vsak tretji četrtek v mesecu že deset let potekajo Veganske večerjice, prirejajo tudi več letnih večdnevnih dogodkov, kot so Društveni dnevi in Dnevi boja proti speciesmu, na katerih se odvijajo okrogle mize, bralni seminarji, predavanja, delavnice in druge oblike izobraževanj.

»Ne delujemo na principu 'poveganjanja', torej ustvarjanja veganov, kot opažamo, da je v večinskem veganskem gibanju in se opira na zagovor veganstva kot življenjskostilne izbire. Za nas je vegansko moralni imperativ, ki izhaja iz koncepta pravičnosti,« poudarja Vičarjeva.

»Veganstvo ni življenjski slog, ni osebna izbira ali oblika novodobne duhovnosti. Vegansko je izraz pravičnosti do vseh zavedajočih se bitij, je dejanje političnega odpora proti človekovi nadpostavljenosti vsem drugim bitjem,« razlaga podpredsednica društva.

»Zato šteje en in edini argument: med zavedajočimi se bitji ne obstaja moralno relevantna razlika, zato ima vsako zavedajoče se bitje enako pravico, da ni ubito za hrano ali uporabljeno za druge namene kot jo imava vi in jaz,« dodaja.

Vičarjeva: Naše zamisli niso skrajne, so zelo skromne

»Ubijanje in uporaba živali sta za nas tako samoumevni kot dihanje. Ko je določena oblika prevlade tako globoko zakoreninjena, nasilje nad živalmi pa ponotranjeno kot naravna danost, je to zelo težko destabilizirati,« opozarja.

»Velikokrat slišimo, da so naše zamisli skrajne. A v resnici so zelo skromne. Govorimo zgolj o temeljnih pravicah – o pravici, da bitja, ki ima interes za življenje, ne ubijemo,« še pravi Vičarjeva, ki jo veseli, da je iz delovanja njihovega društva izšla mariborska veganska scena, ki ustvarja intelektualno infrastrukturo in omogoča prepoznavanje veganstva kot gibanja za družbeno pravičnost.

Število veganov v Mariboru narašča

»Obiski Veganskih večerjic potrjujejo, da število veganov narašča. To lahko pripisujemo dejstvu, da je veganske hrane in drugih izdelkov več kot jih je bilo nekaj le nazaj, več je tudi informacij o ravnanju z živalmi. Hkrati je pa tudi res, da je veganstvo postalo odlična tržna niša,« pravi Breznikova.

Obenem predsednica društva ZaŽivali! opozarja, da je veganstvo potrebno razumeti kot družbeno-politično gibanje, ki gre z roko v roki z drugimi progresivnimi gibanji.

»Vse več je primerov, da se v veganskem gibanju pojavljajo ekstremno desničarska prepričanja oziroma da ekstremno desničarska gibanja kooptirajo osnovne ideje iz gibanja za pravice živali,« opaža Breznikova. V izobraževanje o veganstvu vključujejo tudi osnove kapitalizma in mehanizme njegovega delovanja, saj je to po njihovem prepričanju nujen del aktivizma za pravice živali.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ghjk (nepreverjen)

Drustvo veganov, bi zelo lepo prosil, ce mi lahko priporocijo vrsto solate, ki bi sla zraven cevapov? Hvala

prerok (nepreverjen)

Kaj pa bodo živali jedle, če bodo vegani vse popasli ???

Nope (nepreverjen)

Tu se res vidi nivo inteligence. Mislim, da bi te moralo bolj skrbeti koliko hrane gre za živino, ki bi lahko šla za ljudi, ki dobesedno umirajo od lakote (še posebej žita). Več veganov pomeni manj živine za hranit (ker se zmanjša vzreja dodatne živine). In če ješ direktno rastline namesto, da ješ živali, ki so jedle rastline, je tudi kalorijsko dosti bolj učinkovito.

In reply to by prerok (nepreverjen)

Mbcan (nepreverjen)

Vidva sta evolucijsko na ravni kuščarja sodeč po vajinih nezrelih komentarjih.

Naj vsak je kar mu paše, druge pa naj pustijo na miru.

prerok (nepreverjen)

Cepec, vegani so del človeške rase, ki spadajo med živalsko vrsto travojedcev, kot so kravein ostale živali.

In reply to by Mbcan (nepreverjen)

Jožef46 (nepreverjen)

Vegan postaneš šele takrat, ko imaš polno rit vsega.
Pojdimo pogledat na neko javno mesto, morda v Europark in opazujmo našo mlajšo generacijo.
Da so v pretežni meri vegani, ne bomo opazili, razen seveda pri vrsti za smuti.
Zelo nazorno se pa kaže prenažrtost in izobilje vsega v obnašanju, oblačenju in siceršnjih modnih trendih.
Pretežni del mlajših kupuje in nosi preluknjane kavbojke, superge pač morajo biti kričeče barve, obraz, usta, nos in ušesa morajo biti okrašena z nerjavečo žico. Frizure pri moških me spominjajo na to, kot da bi imel frirer zavezane oči, ko koga striže na "nulo". V najboljšem primeru je opaziti kašno indijancem podobno frizuro.
Premnogi imajo lase razkuštrane tako, kot bi ji stresla električna visoka napetosi.
Ah, da ne pozabim, v rokah pač mora imeti vsak mobitel in seveda buliti vanj.
Hja ljudje, vegano so, mar ne.
Ko bodo starši pomrli in ko bo zmanjkalo denarja, bodo začeli iskati kakšna stara oblačila in nasititi svoje razvajene želodce tudi z enotnim kruhom in lovsko klobaso. Za pivo ne bo denarja in žejo bodo namesto plastenke pili iz javne vodovodne pipee.

Hjay (nepreverjen)

Videti je, da imaš ti probleme z vsem kar je drugačno in/ali novo. In ne govori mi kako so vsi mladi razvajeni in jemljejo denar od staršev, ker nas večina za naše stvari več kot trdo dela.

In reply to by Jožef46 (nepreverjen)

Malinaja (nepreverjen)

Vegani smo pravzaprav kar se tiče hrane ful bolj poceni kot vi. Ljudje, meso je drago, krompir pa zelje ni. Get over yourselfs. Nosim oblačila od prijateljev in second handov. Ker je boljše za okolje in ne podpiram modne industrije, ki izkorišča boge ljudi in živali.

In reply to by Jožef46 (nepreverjen)

josko46 (nepreverjen)

Halo ljudje,
Danes zjutraj sem nekaj zapisal v svojem komentarju, kljub temu, da sem v naprej vedel, da ne bom udaril "žebljico na glavico"
Čitalci so me pridno nagradili z minusi.
To potrjuje moja videnja in dejstva.
Slovenski narod ima polne riti vsega, zato nam lahko gospodarijo v Ljubljani Jankoviči v Mariboru pa Arsenoviči.
Nekoč je bil Maribor simbol industrije, družbenega in gospodarskega napredka.
Kaj pa danes, samo da smo vštric z modnimij trendi in jugonostalgičnimi prireditvami srbskih trubačev in dealmatinskih klap.
Naj se ve, tukaj je bilo nekoč tudi Juga, v Lipnici pa naš nakupovalni center, v Šentilju pa preventivni pregledi avtomobilov, ženskih torbic in moških žepov po potrebi.
Mariborčani, kje ste ostali?

Evkaliptus (nepreverjen)

Zame ni večje specialitete kot je jagnjetina in kozličevina. Veganstvo pa je zame bolj manj dobra in prazna hrana.

Starejše novice