Ministrstvo za zdravje je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zahtevalo uvedbo izrednega notranjega nadzora varstva osebnih podatkov, s čimer ugotavljajo domnevne nepravilnosti pri vpogledu v zdravstveno dokumentacijo bolnikov, piše Večer.

Nadzor naj bi bil povezan s primerom pred časom napadene sodnice Daniele Ružič. Po poročanju časnika Večer, naj bi posebna komisija preverjala (ne)upravičene vpoglede zdravstvenih in nezdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo napadene mariborske sodnice, ki se je po za zdaj še nerazjasnjenem junijskem napadu ob prihodu domov zdravila v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Nadzor naj bi se začel v začetku tega tedna, v mariborski bolnišnici pa so uvedbo nadzora Večeru potrdili.

Komisija, ki so jo imenovali v UKC Maribor, naj bi preverjala kar 249 strani oziroma več kot 5000 vpogledov v njene izvide. Ugotavljali naj bi, ali so zdravstveni delavci in sodelavci sodelovali pri zdravljenju pacientke oziroma ali so nezdravstveni delavci upravičeno vpogledovali v kartoteko.

Po pisanju časnika naj bi preverjali obdobje enega tedna po hospitalizaciji bolnice.

Na ministrstvu za zdravje so za STA zatrdili, da konkretnega internega notranjega nadzora niso zahtevali, da pa so že marca vsem javnim zdravstvenim zavodom zaradi zaznanih kršitev na področju nepooblaščenih vpogledov zdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo bolnikov poslali poziv, da v najkrajšem možnem času pristopijo k izvedbi izrednih notranjih nadzorov.

Novembra lani so vsem javnim zdravstvenim zavodom poslali dopis, v katerem so jih opozorili, da varstvo osebnih podatkov predstavlja izjemno občutljivo področje, kjer so kakršnekoli zlorabe oziroma nedovoljena ravnanja nedopustna.

Primer mariborske okrajne sodnice je junija dvignil ogromno prahu, a za zdaj ostaja neraziskan. Policija je sicer ovadila njenega partnerja, a ga je sodnica pozneje v izjavi za javnost, ki jo je STA posredovala preko svoje hčere, vzela v bran in ovadila neznanega storilca.

Kot je takrat sporočila, se partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Ob tem je izrazila željo, da se prenehata »gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem«.

Iz Policijske uprave Maribor so takrat odgovorili, da razumejo, v kakšnem položaju se nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine ter komentirati razmer v družini. Mariborsko tožilstvo je od njih zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe, zato kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil, preverjanje okoliščin in druge operativne ukrepe.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JA_VA

Jaaaa ..., komisije in nadzor, ker gre za VIP. Pred leti, ko so metali proc stare izvide ter jih odvrgli v kontejnerje brez pokrova in jih je veter raznasal naokrog, pa ni bilo tega - ker so bili izvidi navadnezev oz. samo stevilk.

Kaktene? (nepreverjen)

Bo kdo odgovarjal???

Sendvić in šal (nepreverjen)

Zakaj pa ? Če lahko naše kartoteke gledajo, lahko tudi njeno !

In reply to by Kaktene? (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Kdo lahko gleda tvoje kartoteke ? Samo pooblaščeni ! Veš kdo so pooblaščenci ? Kadar grem k osebnemu zdravniku moram vedno prinesti ambulantni karton specialista kamor sem bil napoten ,ker osebni zdravnik nima vpogleda v izvide specialistov . To nam je dala ministrica Kolarjeva in njena zdravstvena reforma vredna nekaj milijonov ?

In reply to by Sendvić in šal (nepreverjen)

Starejše novice