Bi prodajali regrat? Čaka vas kup papirjev, brez katerih boste opravljali delo na črno.

Sezona nabiranja regrata je tu. Večina ga nabira za svoj obrok, če ga želite pa prodati, vas čaka kup papirjev, brez katerih boste sicer opravljali delo na črno. Država namreč v enem letu ni storila nič, da bi zmanjšala ubijalsko birokracijo na tem področju.

Globe tudi do 7000 evrov

Prodaja nabranega regrata, čemaža ali divjih špargljev spada v okviru prodaje nabranih gozdnih sadežev ali zelišč pod osebno dopolnilno delo.

Če tega ne prijavite, vas lahko FURS zaradi dela na črno oglobi s 1000 do 7000 evri.

Postopki dolgi in zapleteni

Kmetom, ki jim regrat zraste na njihovem kmetijskem zemljišču, osebnega dopolnilnega dela ni treba prijaviti, saj gre v tem primeru za osnovno kmetijsko dejavnost. Vsi ostali za prodajo regrata nujno potrebujejo vrednotnico. A do te vodi dolg in zapleten postopek.

Kot prvo potrebujete elektronski naslov. Prijavo osebnega dopolnilnega dela namreč lahko opravite tako na upravni enoti kot na spletnem portalu AJPES, a je za to potrebno digitalno potrdilo. Slednje je brezplačno, pridobite pa ga na upravni enoti, kamor osebno dostavite vlogo s spleta. Na vaš elektronski naslov vam nato pošljejo prvo geslo, dva dni kasneje pa po pošti še drugo. Šele nato lahko prek spleta prevzamete digitalno potrdilo, s katerim se prijavite v register osebnega dopolnilenag dela.

Vsak mesec nova vrednotnica

A to še ni vse. Brez vrednotnice – potrdila, da ste prijavili osebno dopolnilno delo – regrata namreč ne morete prodajati. Vrednotnica stane devet evrov, ko prodajate, pa jo morate imeti ves čas pri sebi. Pridobite jo na portalu eUprava ali na upravni enoti, velja pa samo za koledarski mesec, torej si morate vsak mesec zagotoviti novo. Kazen za delo brez vrednotnice je od 400 do 5000 evrov.

Birokracija se tu še ne konča

Finančno upravo morate vsake pol leta obveščati o prihodku iz osebnega dopolnilnega dela, ki pa v posameznem polletju ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač oziroma približno 3000 evrov. Obrazec lahko oddate na spletnem portalu eDavki ali se odpravite na finančni urad. Hkrati morate enkrat mesečno za dohodke preteklega meseca oddati še napoved za odmero akontacije dohodnine iz dohodka iz drugega pogodbenega razmerja.

Pri prodaji regrata, čemaža ali divjih špargljev morate sicer izdajati tudi račune v najmanj dveh izvodih in kopije hraniti deset let, vendar zanje ni treba imeti davčne blagajne.

Vsaj količinske omejitve ni

Dobra novica pa je, da pri regratu ni količinske omejitve glede tega, koliko ga lahko naberete. Nabirate pa ga lahko tudi na zasebnih neobdelanih kmetijskih zemljiščih. Zakon o kmetijskih zemljiščih namreč izrecno določa, da mora lastnik ali zakupnik neobdelanega kmetijskega zemljišča dovoliti rekreativno nabiranje med drugim regrata. Ob tem seveda ne smete povzročati škode, pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Chloe Raymond (nepreverjen)

Pozdravljeni vsi, jaz sem Chloe Raymond iz palmovega pristanišča Florida 34682. ZDA se tako vrvam vračam na ta odličen forum, da pričam o pomoči, ki sem jo dobil od gospoda Elija. Obupno sem potreboval posojilo v drugih, da ne bi bil dolg in finančne vezi, ki mi jo je postavil moj bivši mož. Bilo je zelo slabo, da moram poiskati pomoč pri prijateljih, družini in celo banki, a na eni bi mi lahko pomagali, ker je bila moja kreditna ocena res slaba. Tako sem brskal po računalniku in videl nekaj pričevanj ljudi, ki jim je gospod Elija pomagal pri posojilu, nato pa sem se odločil, da se obrnem nanj na njegov e-poštni naslov_ [email protected], nato sem od njih prejel e-poštno sporočilo in naredil vse, kar sem zahteval od jaz. Na moje največje presenečenje so na moj račun nakazali posojilo v višini 60.000 USD, ki sem ga zahteval, in zdaj sem tako vesel, da sem poravnal svoj dolg, prav tako sem začel s poslovanjem preostalega zneska, da bom skrbel zase in za svojo družino. Če potrebujete posojilo, se obrnite na najboljšega posojilodajalca vseh časov, gospoda Elijaha, na njegov e-naslov: ([email protected]) ali ([email protected])

MARY MASON (nepreverjen)

Posojilo Sky Wealth Firma dajemo posojila po obrestni meri 0f 3%.

Dober dan gospod / ma.

Smo zasebno podjetje in ponujamo posojila po nizkih obrestnih merah. Pri določanju zneska posojila je med 100 milijoni posojilnih rezervacij v višini 1.000 EUR za posojilo za razvoj: konkurenčnost na rob / širitev poslovanja.

Nudimo raznovrstna posojila

* Osebna posojila (zavarovana in nezavarovana)
* Posojila podjetja (zavarovana in nezavarovana)
* Konsolidacijski posojilo

Brez predhodnih pristojbin
  

Zahvaljujemo se vam, da ste si vzeli čas za branje tega oglasa.
Za več informacij in povpraševanj nam danes pošljite e-pošto
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Gospa Mary Mason.

Guaranteed loa… (nepreverjen)

Get Instant personal loan for Home Renovation, Debt Consolidation, Credit Card Repayment, Medical Emergency, Wedding, Education & amp; so on. Any purpose personal loan at lowest interest rate of 2%, same day approval, fast disbursement. Instant personal loan with minimum documents. 100% online borrowing from trusted money lender email us today via: [email protected] for more information 

Starejše novice