V mariborski Coni Tezno so pred dvema letoma za javnost odprli podzemne rove, ki so jih leta 1943 zaradi nevarnosti zračnih napadov začeli graditi Nemci.

Z ekipo zadruge Rajzefiber se lahko odpravite na potep po skrivnostnem podzemnem svetu, ki še po več desetletjih buri domišljijo domačinov.

V rovih skrita proizvodnja

Ko so Nemci med drugo svetovno vojno v Mariboru zgradili Tvorano letalskih motorjev, je na globini 15 metrov pod površjem, nastalo 8.512 kvadratnih metrov podzemnih hodnikov. V podzemne rove so namestili letalsko proizvodnjo in sicer stroje, prostore za delavce in ostalo, kar je bilo potrebno za nemoteno delo. Tovarna je takrat zaposlovala okoli 2700 ljudi, med katerimi so bili tudi prisilni delavci in vojni ujetniki različnih narodnosti.

»Tu so izdelovali vijake za pritrditev propelerjev na letalske motorje. To je bila v tistem vojnem času, ko je bil močno povečan obseg letalske proizvodnje, ključna dejavnost in posledično je bil tu eden od zelo pomembnih industrijskih obratov Tretjega rajha, «  je za STA povedala vodnica Barbara Izlakar.
 

Pomembni za dovod vode

Po drugi svetovni vojni je na pogorišču nastala Tovarna avtomobilov Maribor (TAM), ki je bila nekoč največji proizvajalec tovornjakov in avtobusov v tedanji Jugoslaviji. Podzemne rove je uporabljala za dovod vode, saj so zgrajeni na ravni podtalnice Dravskega bazena.

»To vodo so koristili za procese v tovarni, na primer za hlajenje strojev, čiščenje in podobno. Še danes se ta voda koristi v te namene, «  je za STA pojasnila vodnica.

Rovi dolgo zaviti v tančico skrivnosti

Delavci, ki so delali v nemški proizvodnji, so bili zavezani molku, po drugi svetovni vojni pa so prav tako le redki upali spregovoriti o mariborskem podzemlju.

»K nam prihajajo nekdanji delavci TAM-a in pravijo, da so slišali za rove, to je pa tudi vse,« je še povedala Izlakarjeva.
 

Možen obisk v vseh letnih časih

Stalna temperatura v še vedno vlažnih rovih je 12 stopinj Celzija, zato so primerni za obisk v vseh letnih časih. Vodeni ogledi, med katerim se prehodi kak kilometer rovov, trajajo dobro uro in pol. Obiskovalci, opremljeni s čeladami in žepnimi svetilkami, si na poti med drugim ogledajo kratko fotografsko razstavo, podoživijo letalski napad ob zvokih sirene in slišijo marsikatero anekdoto iz nekdanjih časov. Ohranjenih predmetov je malo, saj so rovi zdaj prazni, še poročajo iz STA.

»To ni klasičen turistični ogled, je bolj kreativno vodenje, doživetje, da obiskovalci spoznajo predvsem delo, ki se je opravljalo v teh rovih, « je pojasnila vodnica.

 Veliko zanimanja pri lokalnem prebivalstvu

»Mislim, da gre predvsem za nostalgijo, ker je TAM v zavesti ljudi še vedno ikona Maribora. Dosti jih je že slišalo za rove, a prej nikoli niso imeli možnosti, da bi se spustili vanje. Pritegne jih tudi njihova skrivnostnost. Obstajajo namreč številne urbane legende, na primer da se da priti po njih celo do Stražunskega gozda ali Kidričevega. Tega nam zaenkrat ni uspelo ugotoviti, « je še za STA  dejala Izlakarjeva.
 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRusi (nepreverjen)

Ruski vojaki so veliko Mariborcanov in Mariborcank odpeljali v te rove ... in se niso vec vrnili

Navijac (nepreverjen)

Ce kaj ves povej.zakaj ni skrivali

In reply to by LudiRusi (nepreverjen)

Kozmonavt (nepreverjen)

Ti si res Ludi Rus ! Preberi si kakšno knjigo , ki temelji na zgodovinskih dejstvih in ne poslušaj razne novo komponirane pisune kot so Dežman, Leljak, Omerza .......itd .

In reply to by LudiRusi (nepreverjen)

Navijac (nepreverjen)

Tu bi se moral tudiMb zavod za turizem bolj vkljucit in dodati v ponudbo.

Starejše novice