Vsako leto v Sloveniji nastane okrog 4500 ton odpadkov od sveč, s čimer bi lahko napolnili kar 60 olimpijskih bazenov.

Bliža se prvi november, dan spomina na mrtve, ko se množično podajamo na pokopališča in prižigamo sveče. Prižiganje sveč iz navade je počasi prešlo že v zasvojenost, saj v Sloveniji letno prižgemo že okrog 16 milijonov sveč. Odpadne sveče se v preveliki količini kopičijo na pokopališčih in deponijah, zato nastajajo tudi težave pri odvozu odpadkov. 

Kot rešitev za zmanjševanje onesnaževanja, so v podjetju Zagožen zasnovali posebno skrinjico z vgrajenim sefom Sožalnico, ki bo namenjena finančnim prispevkom namesto prinašanja sveč in drugih žalnih aranžmajev.

Direktor podjetja Zagožen Branko Potočnik pravi, da »vsi ti izdelki nekako čistijo naš planet kurativno, se pravi, ko je onesnaženje že nastalo. Sožalnica pa je prvi takšen izdelek, ki poskuša preprečiti nastanek odpadkov.

Namesto prinašanja sveč in raznih aranžmajev, bodo lahko žalujoči v skrinjico diskretno vložili žalno posvetilo in priložili prispevek za svojce. Pri tem bo zagotovljena popolna diskretnost, hkrati pa tudi varnost, da bodo sredstva res pristala v rokah žalujočih.

Svojci bodo namreč do žalnih vizitk in prispevkov, ki prestanejo v varovanem sefu v notranjosti sožalnice, dostopali z varnostno kodo, ki jo bodo določili sami.

Nov izdelek, ki so ga v podjetju Zagožen premierno predstavili te dni, so v celoti razvili sami in ga tudi sami proizvajajo. Prva naročila za sožalnice so že sprejeli, želijo pa si, da bi jih postavili v vsak slovenski pogrebni zavod ali mrliško vežico.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Ha,ha,ha......skrinjico z vgrajenim sefom Sožalnico, ki bo namenjena finančnim prispevkom ......mrtvim ! Mater ga serete .

Dravski gusar (nepreverjen)

Zaradi onesnazevanja planeta se ze nekaj let izogibam svecam in raje kupim ali naredim lep šopek rož. Sveče svinjajo in segrevajo naš planet.

Starejše novice