Foto: Mediaspeed
Preiskovalna komisija državnega zbora v zadevi Franc Kangler je na zaprti seji določila seznam prič, ki jih bo povabila na pogovor.

Med pričami so nekdanji sodelavci Franca Kanglerja, nekdanji poslanci in predstavniki policije. Pričali naj bi tudi nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal, nekdanji premier Miro Cerar in nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.

Na seji preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnih zlorab v sodnih postopkih zoper nekdanjega mariborskega župana so člani sprejeli dva sklepa, in sicer o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj in dokazni sklep, poroča STA. 

V okviru prvega bo komisija za potrebe svojega dela od različnih organov zahtevala posredovanje dokumentacije, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik komisije Žan Mahnič iz vrst SDS.

Od Policijske uprave Maribor bodo tako zahtevali vso dokumentacijo v zvezi z operativno obdelavo v zadevi Kras, od Informacijskega pooblaščenca dokumentacijo v zvezi z zaključki in ugotovitvami inšpekcijskih nadzorov, ki jih je opravil od leta 2013, od Komisije za preprečevanje korupcije in od urada za preprečevanje pranja denarja pa vso dokumentacijo, ki se nanaša na Kanglerja.

Dokazni sklep pa med drugim vsebuje vpogled v gradivo, ki ga je na ponedeljkovo sejo komisije dostavil Kangler, in zaslišanje več prič. Med njimi bodo avtor knjige Županov boj Zoran Šarič, nekdanji mariborski podžupan Željko Vogrin in nekatere pravniki, med njimi Ciril Ribičič.

Prav tako bo po poročanju STA komisija na zaslišanje povabila nekatere bivše poslance, in sicer Rudolfa Mogeta, Jožefa Jerovška in Franca Pukšiča. »Gre za bivše člane komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, katerih vlogo je v ponedeljek na preiskovalni komisiji predstavil Franc Kangler,« je pojasnil.

Prav tako bodo pričali nekdanji Kanglerjevi ožji sodelavci na občini, ki so bili po Mahničevih besedah »s strani organov pregona, s strani kriminalistov, deležni pritiskov, da morajo povedati kaj obremenilnega proti Francu Kanglerju«.

Dokazni sklep obenem predvideva zaslišanje nekdanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, nekdanjega premierja, danes zunanjega ministra Mira Cerarja, nekdanjega predsednika KPK Gorana Klemenčiča in njegovega namestnika Darka Stareta ter Aleksandra Geršovnika, Marjana Fanka in Zlatka Krajnca s policije.

Komisija bo po Mahničevi napovedi zaslišanja nadaljevala v ponedeljek, seznam pa še dopolnjujejo.

Ob tem se je Mahnič dotaknil ponedeljkovega zaslišanja Kanglerja in poudaril, da je bil nad Kanglerjevimi besedami zelo šokiran. »Če je vse to res, potem lahko rečem, da mi je jasno, zakaj želi pravosodje ustaviti to preiskovalno komisijo,« je pojasnil.

Ustavno sodišče bo sicer ravno v četrtek na seji obravnavalo zahtevo Sodnega sveta za oceno ustavnosti zakona o parlamentarni preiskavi in poslovnika o parlamentarni preiskavi. Prav tako bodo ustavni sodniki preučili pobudo vrhovnega državnega tožilstva za oceno ustavnosti zakona o parlamentarni preiskavi ter pobudo in ustavno pritožbo zoper akt o odreditvi parlamentarne preiskave v zadevi Kangler.

Spremembe v članstvu parlamentarne preiskovalne komisije

Državni zbor je sicer danes v okviru oktobrske redne seje potrdil spremembe članstva parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler.

Iz preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevne zlorabe v sodnih postopkih zoper nekdanjega mariborskega župana Kanglerja, je državni zbor razrešil Zmaga Jelinčiča Plemenitega iz vrst SNS in njegovega namestnika v komisiji Dušana Šiška, prav tako SNS. Za novo članico je imenoval Lidijo Ivanuša iz SNS, Jelinčiča pa za njenega namestnika.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Franca pa Kardelja,Dolanca,Kidriča ne pozabi pozvati na pričanje .

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Kaj pa Astrid Bah, vedeževalka Karin???

Frank Derzic (nepreverjen)

Kangler?Baraba, ki je zaradi radarjev moral oditi. Ni posten in ce ga zelite ga imejte. Pokazal je da ima roke obrnjene k sebi in tak ne more biti clan drzavne uprave !!!

Starejše novice