Na koordinacijskem sestanku so se danes srečali predstavniki vseh služb, ustanov in podjetij, ki sodelujejo v pripravi načrta aktivnosti za varno onesposobitev dveh neeksplodiranih bomb, najdenih zadnji konec tedna na dveh različnih lokacijah v Mariboru.

Kot smo že poročali, so med gradbenimi deli na Taboru ob Titovi cesti in v Melju ob Plinarniški ulici zadnji konec tedna naleteli na dve bombi.

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so ugotovili, da gre za dve ameriški letalski bombi iz 2. svetovne vojne – prva je 250- in druga 500-kilogramska. Obe imata mehanska vžigalnika.

Ključni poudarki glede aktivnosti za onesposobitev obeh ubojnih sredstev so naslednji, sporočajo iz Mestne občine Maribor:

 • Onesposobitev prve bombe (za nakupovalnim središčem Europark) bodo pirotehniki izvajali v četrtek, 31. oktobra.
 • Onesposobitev druge bombe, najdene na nasipu ob železniški progi med Mlinsko in Plinarniško ulico, bodo izvedli v nedeljo, 3. novembra.
 • Obe neeksplodirani ubojni sredstvi v tem trenutku ne predstavljata nobene nevarnosti za okolico. Območji varuje policija, nepooblaščenim osebam pristop ni dovoljen.
 • Tudi sam postopek onesposobitve, opravili ga bodo strokovno usposobljeni in izkušeni pirotehniki, je varen. Vseeno pa bodo na ta dan potrebni določeni ukrepi, pri katerih bo moralo sodelovati tudi prebivalstvo: zaradi popolne zaščite prebivalstva bo treba izvesti zapore cest in evakuacijo prebivalstva v radiju 300 metrov od lokacije posamezne bombe.
 • Tako v četrtek kot v nedeljo bo treba na širših območjih zapreti nekatere ceste in izvesti delno začasno evakuacijo prebivalstva v radiju 300 metrov od lokacije bombe. Evakuirani prebivalci se bodo umaknili na zbirno lokacijo, to bo Dvorana Tabor. Tam bo dovolj prostora tudi za avtomobile, tudi te bo treba umakniti z območja evakuacije.
 • Evakuacija bo v obeh primerih potekala od 8. ure dalje. Ceste bodo zaprte od 8. ure dalje in predvidoma do 16. ure.
 • Predvidoma ob 12. uri bo sprožena sirena z znakom za splošno nevarnost. Po končanem uničenju ubojnih sredstev bo sirena sporočila konec nevarnosti. Takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.
 • Pred intervencijo bo občinska komisija pregledala objekte na območju predvidene evakuacije in nato po koncu intervencije opravila tudi popis morebitne škode.
 • Natančen načrt območja evakuacije in zapor je v pripravi in ga bomo sporočili jutri oziroma v sredo, enako podrobnejši potek evakuacije.
 • Ob načrtovanju aktivnosti poteka tudi intenzivno obveščanje poslovnih subjektov, ki se jih bodo omenjeni ukrepi dotaknili in bo zato njihova dejavnost na omenjena dneva motena.
 • Prebivalce na območju predvidene evakuacije bomo o tem obvestili tudi neposredno oziroma preko upravnikov.

Za uspešno izvedbo onesposobitve obeh neeksplodiranih ubojnih sredstev bo izjemno pomembno, da vsi dosledno upoštevamo navodila pristojnih organov.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Veronika Jeseniška (nepreverjen)

namesto da bi trotli računali vstopnino za ogled deaktivacije bombe
se gredo avakuacijo
Dam rade vplje 100 evrov da vidim kako onaj facko deaktivira upaljač na bombi
in takšnih nas je sigurno 100 tisoč Štajercev
Sedaj pa malo matematike
100 000 štajercev po 100 evrov je 10 milijonov ki bi krepko zapolnili proračun najslabše obćine

Emma23 (nepreverjen)

Ne veste, kje najti deklе za eno nоč v vašem mestu? Dobrodošli - http://getmeets.com

In reply to by Veronika Jeseniška (nepreverjen)

prerok (nepreverjen)

Pokličite strokovnjaka iz Vurbeka, on jo bo zagotovo odpeljal domov na dvorišče.

Starejše novice