Na mariborski Snagi so glede odvoza smeti nekaj sprememb že uvedli, z novim letom pa jih pride še več.

Kot smo že poročali, na Snagi s kampanjo Moja skrb, moji odpadki želijo izboljšati urejenost ekoloških otokov. Zato se obeta glede odpadkov kar nekaj sprememb.

 »V Mariboru za individualne hiše uvajamo zbiranje in odvoz odpadne embalaže od vrat. Sprememba, ki bo vodila v umik zabojnikov z rumenim pokrovom iz zbiralnic oziroma ekoloških otokov, ki se nahajajo na območjih poselitve z enostanovanjskimi hišami, začne veljati s 1. januarjem prihodnje leto, priprave na odvoz odpadne embalaže od vrat, torej neposredno iz gospodinjstev, pa so se z začetkom deljenja rumenih vreč, že pričele,« za Mariborinfo pojasnjuje Snaga.

»V vsako individualno gospodinjstvo, ki je vključeno v odvoz odpadkov, torej ima prijavljen odvoz mešanih komunalnih odpadkov, bomo nastavili rumene vreče, v kateri bodo uporabniki od novega leta zbirali in na dan odvoza nastavljali odpadno embalažo,« odgovarja Snaga.

»Uporabniki, ki za mešane komunalne odpadke uporabljajo 120- ali 240-litrsko posodo, bodo prejeli eno rolo rumenih vreč, volumna 120 litrov, kar pomeni, da bodo za leto 2020 prejeli 26 vreč volumna 120 litrov, v katerih bodo na dan odvoza na prevzemno mesto nastavljali odpadno embalažo. V kolikor bi uporabniku med letom vreč zmanjkalo, jih lahko kadar koli dokupi v zbirnem centru,« dodajajo.

Spremenjena bo tudi frekvenca odvoza smeti

»Z novim letom se za individualna gospodinjstva spreminja tudi pogostost oziroma frekvenca odvoza. Medtem ko bomo biološke odpadke, ki jih zbiramo v rjavi posodi, odvažali nespremenjeno - torej od 1. aprila do 30. novembra vsak teden, preostanek leta pa na 14 dni - bomo frekvenco odvoza mešanih komunalnih odpadkov podaljšali na tri tedne, embalažo pa bomo po novem odvažali na 14 dni,« še pojasnjujejo.

Koledar odvozov bodo porabniki prejeli z decembrsko položnico

»Prav zaradi teh sprememb bo toliko pomembneje, da bodo uporabniki dobro pogledali koledarje odvoza komunalnih odpadkov, ki jih bodo prejeli s položnico meseca decembra, koledarji pa bodo od prvega dneva novega leta dostopni 24 ur dnevno tudi na spletni strani Snage,« dodajajo.

Spremb za tiste v blokih in središču Maribora ne bo

»Za Mariborčane, ki živijo v večstanovanjskih objektih, vključno z mestnim jedrom, sprememb ne bo. To pomeni, da bomo iz teh območij mešane komunalne odpadke in odpadno embalažo odvažali tedensko. Odpadna embalaža se bo, kot doslej, zbirala v 1.100-litrskem zabojniku z rumenim pokrovom,« pojasnjujejo.

O spremembah v ceni odvoza odpadkov je še preuranjeno govoriti, pojasnjujejo s Snage: »Kot vsako leto, bomo tudi v prihodnjem letu do 31. marca pripravili elaborat, ki primerja prihodke in stroške izvajanja te javne službe in na podlagi tega podatka nato s predpisano metodologijo oblikujemo predlog novih cen.«

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Smetar (nepreverjen)

Pa kaj ste normalni? Kje v evropi vozijo smeti na 3 redne?!?!

LudiRudi (nepreverjen)

Pri nas ! Mi smo najlepša ,najčistejša,najbolj zelena ......in najbolj zlagana država v EU .

In reply to by Smetar (nepreverjen)

markow83 (nepreverjen)

To še ni nič. Ko se bodo smeti nalagale okrog polnih zabojnikov, bodo rekli, da smo mi nemarni in da nimamo kulture.

In reply to by Smetar (nepreverjen)

mislimmmm (nepreverjen)

dajte nam še role razgradljivih vrečk za bio-odpadke, ne bo več smrdelo okrog blokov

čunga lunga (nepreverjen)

V SNAGI res niste normalni. Če boste smeti vozili le enkrat na tri tedne, bodo smeti spet ležale vsepovsod... Ali je to vaš cilj? Pa še o povišanju cene razmišljate?!

Jajaja (nepreverjen)

Zdaj bodo privatni ki nosili smeti v naše Kante. V naši ulici so na eni strani bloki na drugi privatne hiše. Od teh sedaj nihče nima rumene posode. Vsi nosijo embalažo v naše zabojnike. Tako bo tudi v bodoče. Kako jim lahko to preprečimo? Ponoči nosijo k nam tudi komunalne odpadke, če kdo ne zaklene smetar uka.

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Nekam je pač potrebno smeti dati, najlažje je če je to k dobremu sosedu!!

In reply to by Jajaja (nepreverjen)

gordan (nepreverjen)

še več svinjarije bo končalo v gozdovih in na ekoloških otokih, kateri so pa vse prej kaj druga kot ekološki ?

Starejše novice