Ali obstajajo v Mariboru območja, kamor policija ne zahaja? V Mariboru in njegovi okolici ni tako imenovanih 'no go' con, zagotavlja minister za notranje zadeve.

Varnostne razmere v Mariboru so stabilne, zato se prebivalci lahko počutijo popolnoma varne, je v odgovoru na vprašanje mariborskega poslanca SDS Dejana Kaloha o varnostnih razmerah na območju Policijske uprave Maribor po nedavnih dveh primerih ugrabitev zagotovil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, poroča STA.

Spomnimo. Mariborski policisti so oktobra prijeli 26-letnega hrvaškega državljana z začasnim bivališčem v Mariboru, ki ga sumijo ugrabitve 22-letnega dekleta na območju Miklavža, s še dvema pomagačema pa naj bi že avgusta sredi mesta ugrabil tudi 37-letnega moškega in ga pri tem lažje poškodoval.

Kaloha je zato zanimalo, kakšne so varnostne razmere v štajerski prestolnici, saj naj bi po njegovih informacijah bili žrtve nasilnih kaznivih dejanj tudi drugi prebivalci Maribora z okolico.

Kot je navedel minister, sta bili omenjeni ugrabitvi edini v zadnjih dveh letih na tem območju, do sredine oktobra so obravnavali 26 ropov, medtem ko je teh bilo v celotnem lanskem letu 36. Policisti so lani našteli še 1088 primerov velikih tatvin, do sredine letošnjega oktobra pa je teh bilo 1039.

Eno posilstvo, naraslo število primerov spolne zlorabe slabotne osebe

Na področju kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost so lani obravnavali 59 primerov, letos že 56. Med temi so lani beležili štiri posilstva, letos doslej eno. Šest je bilo lani primerov spolnega nasilja, letos eden manj, je pa v letošnjem letu iz dveh na pet primerov naraslo število primerov spolne zlorabe slabotne osebe.

Na področju kaznivih dejanj v zvezi z drogami so policisti lani zabeležili 201 primer, letos pa doslej 111, ob tem pa so lani obravnavali še 12 primerov nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, letos pa doslej le dva.

Tujci udeleženi tudi pri enem od lanskih posilstev

Ker je poslanca zanimalo tudi, koliko tovrstnih kaznivih dejanj so storili tujci, so mu na notranjem ministrstvu odgovorili, da so bili ti ob dveh letošnjih že omenjenih ugrabitvah udeleženi pri enem od lanskih posilstev, vsako leto pa po dvakrat pri drugih primerih spolnega nasilja.

Prav tako so tujce lani 23-krat obravnavali v zvezi z drogami, letos 12-krat, v obeh letih so bili udeleženi v štirih ropih, ob tem pa so lani zagrešili še 63, letos pa doslej 27 velikih tatvin.

Ali obstajajo v Mariboru območja, kamor policija ne zahaja?

Glede na vprašanje Kaloha naj bi v Mariboru nastajala območja, kamor policija naj ne bi zahajala, pri tem pa je navedel primer Plinarniške ulice, kjer naj bi po poročanju nekaterih medijev v nočnih urah prihajalo do prekupčevanja z drogami in orožjem, tam pa naj bi se zadrževali tudi vozniki ilegalnih migrantov.

Poklukar je takšne informacije zavrnil in zatrdil, da policisti naloge izvajajo na celotnem območju mesta, predvsem s patruljami in prav na lokacijah, kjer ugotavljajo večjo gostoto števila kaznivih ravnanj. Vendar pa Plinarniška ulica po njegovem ne izstopa kot varnostno bolj obremenjeno območje, prav tako tam niso zaznali povečanja kriminalitete.

Ob povečanju kriminalitete poleg rednih policijskih patrulj po potrebi deluje dodatna intervencijska patrulja, ki jo sestavljajo policisti obeh mestnih policijskih postaj. 

»Te patrulje delujejo zlasti v nočnem času in ob koncih tedna, sicer pa v Mariboru in njegovi okolici ni tako imenovanih 'no go' con,« je zagotovil notranji minister.

Kot je še dodal, policisti pri zagotavljanju varnosti uporabljajo vse razpoložljive kadrovske resurse in materialno-tehnična sredstva. Ob tem po njegovih besedah dobro sodelujejo z lokalno skupnostjo ter se nemudoma odzivajo na vsa obvestila občanov in nujne interventne dogodke, zato se lahko ljudje v Mariboru počutijo popolnoma varne.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Vsem se nam dogaja mariborinfo, to je najhujse... samo negativizem... se ti viji da si z ruš dečko...

LudiRudi (nepreverjen)

V Sloveniji vlada kasta ,ki nadzira vse in vsakogar ,kar je potrdil Kangler ,ki je bivši policaj .

Dravski gusar (nepreverjen)

Ne morem verjet, da se obstajajo ljude, ki verjamejo Kanglerju.

In reply to by LudiRudi (nepreverjen)

Starejše novice