Foto: Denis Zelnik
Društvo Hiša! poziva vse pevske zbore, da se prijavijo in pridružijo kolednikom, ki bodo 19. decembra nosili dobre želje, varnost in veselje.

Kot pove že samo ime, običaj koledovanja izvira še iz časov rimskega imperija. Rimljani so namreč prvi dan meseca imenovali »calendae« in kalende ob začetku leta so bile še prav posebej svečane in hrupne, ko se je v sprevodih hodilo po mestu ter pelo in plesalo.

Ta stari rimski običaj je prevzelo krščanstvo in ga postavilo v čas med božičem in svetimi tremi kralji. Koledniki so bili vaški fantje in godci, ki so hodili od hiše do hiše in prepevali ter igrali koledniške pesmi.

»Od hiše do hiše, od vrat do vrat,« koledniki nosijo dobre želje, varnost in veselje.

19. decembra od 17. ure dalje bodo kolediki osvetlili kotičke ulic s svojo pesmijo, zagreli lička in prižgali iskre v očeh vseh, ki se jim bodo pridružili in vseh, ki jih bodo poslušali.

Da bo Koledovanje s pesmijo zapolnilo še tisti najbolj oddaljen kotiček Gosposke ulice, v Društvu Hiša! vljudno vabijo vse pevske zbore, da se jim pridružijo.

Kot vsako leto bo vrhunec dogodka veriga, ki jo bodo ob 19. uri sklenili na Gosposki in ko bodo skupaj zapeli Sveto noč.

Druženje pa bodo nato nadaljevali še v Vetrinjskem dvoru, kjer se bodo ogreli s čajem, kuhanim vinom in dobro družbo!

Poziv je odprt do 4. decembra.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gg (nepreverjen)

Ma naj mi samo kdo prite pet pred vrata z temi koledarji, ga naženem in pokličem policijo. Razen če bo sam Damjan Murko.

Starejše novice