Foto: Pokrajinski arhiv Maribor
Maribor in predstavniki mestne oblasti so se predolgo obotavljali in odločitev je padla: zapuščino znamenitega olimpijca Leona Štuklja bodo (o)hranili v Novem mestu.

Četudi je Leon Štukelj večino svojega življenja preživel v štajerski prestolnici, bo Maribor odslej deležen le še zapuščine njegovega imena, na primer na trgu Trgu Leona Štuklja v središču mesta, Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja, Osnovni šoli Leona Štuklja in njemu posvečeni klopi v Mestnem parku.

Skoraj 3300 fotografij, več kot 800 dokumentov in nekaj več kot 600 predmetov iz Štukljeve zapuščine pa so uradno vzeli pod streho v Dolenjskem muzeju v Novem mestu, Štukljevem rojstnem kraju.

Štukljev vnuk: »V Mariboru ni nikoli padla ideja s strani kogarkoli«

Miha Pauko, vnuk pokojnega Leona Štuklja, je za Mariborinfo pojasnil, da je družina približno 20 let pričakovala, da bo Maribor pokazal interes in našel način, da bi zapuščina ostala v tem mestu.

»V Novem mestu pa so vedno navijali za to. Tudi Leon je še za časa svojega življenja tedanjemu direktorju muzeja obljubil, da bodo ti artefakti predani njim, nista pa tega zapisala. Ampak 20 let je mimo, pa se ni zgodilo nič. Zdaj je padla odločitev in je pravilna,« pravi Pauko.

Prazne obljube mariborskih županov

Kot je poudaril Pauko, odgovornosti za to, da je Maribor izgubil priložnost, ne gre očitati samo zdajšnjemu županu Saši Arsenoviču, ampak najmanj trem, ki so predolgo oklevali. V preteklih 20 letih, kolikor je družina čakala na odločitev, so Maribor vodili še Andrej Fištravec, Franc Kanglec in Boris Sovič.

»Ne gre za sedanje županstvo. Gre za predhodne, ki so takrat obljubljali, pa ni bilo nič. Po vseh teh letih nisem več toliko razočaran. Leon je častni občan Maribora, je pa tudi častni občan Novega mesta, kjer je bil rojen in kamor se je rad vračal,« razlaga Pauko.

V mariborskem Mestnem parku postavljena klop, posvečena Leonu Štuklju (iz projekta Zgodbe o klopeh in ljudeh).

Zapuščina je v varnih rokah

Želja celotne družina je bila, da se Štukljeva zapuščina hrani na enem mestu. Ob lanski 120. obletnici Štukljevega rojstva so veliko spominsko razstavo pripravili v Novem mestu.

»Zdaj je eno leto okoli in so razstavo združili v en prostor, ostale stvari pa bodo tam deponirane. Pred tem so bile fotografije in dokumenti pač razmetane. Nekaj je bilo doma, nekaj na Univerzi v Mariboru in podobno. Zdaj bo to vse na enem mestu, v dobri oskrbi. Za nekatere predmete je pomembno, da jih hranijo pod nadzorovanimi pogoji, kot je na primer primerna svetloba, temperatura in vlaga,« razlaga Pauko.

Zapuščino enega najbolj znanih slovenskih olimpijcev so predali z uradnim podpisom donatorske pogodbe. V imenu dedičev je pogodbo podpisala Štukljeva hči Lidija Pauko, v imenu Dolenjskega muzeja pa direktorica Jasna Dolk Osojnik.

Del Štukljeve zapuščine bodo razstavili na stalni muzejski razstavi, večji del pa v roku približno treh let v stalni Štukljevi zbirki in razstavi, ki jo nameravajo po njegovi prenovi postaviti v novomeškem Narodnem oziroma kasnejšem Sokolskem domu, kjer je v svojih mladih letih vadil tudi Štukelj.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Ni kaj komentirati, kot reči samo:sramota za indoletnost mariborskih županov ........ Žalostno toda resnično, kaj se dogaja na splošno v Sloveniji.........

Wkw (nepreverjen)

V jok in na drevo....

Navijac (nepreverjen)

Tipicno za Mb.vedno so potem drugi krivi.skoda

Starejše novice