Foto: Samo Turk, UKC Maribor
V UKC Maribor so se danes poklonili krvodajalcem, ki so kri darovali stotič in stopetdesetič. Pripravili so jim 'mini' praznovanje z glasbo in torto.

Danes je bilo v prostorih Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor posebej veselo. Osebje je pripravilo praznovanje za tri gospode. Dva sta kri darovala stotič, Milan Tovornik pa je to plemenito dejanje opravil že stopetdesetič. Prvič pred točno 45. leti.

»Svojega prvega darovanja se spomnim kot bi bilo včeraj. To je bilo 3. decembra 1974,« je povedal Tovornik.

Sedaj tradicijo darovanja prenaša na svoje sinove. Na današnji odzvem sta ga pospremila Tilen, ki je kri daroval šest krat, in David, ki je danes daroval prvič. »Super občutki. Veš, da bo nekdo dobil tvojo kri in mu boš lahko pomagal. Po eni strani pa lahko tako tudi pričakuješ od drugih, da, če bi ti kdaj rabil, oni pomagajo tebi,« je dejal David Tovornik in zagotovil, da bo sledil očetovim stopinjam.

Pomagati ljudem, a ne za vsako ceno

Seznam stokratnikov se povečuje. Z današnjimi vred so presegli število 180 ljudi, ki so kri darovali najmanj stokrat.

»Stokratniki so neprecenljiv člen trdne vergie, ki povezuje zdrave z bolnimi. Brez njih si ne znamo zamisliti napedka medicine, kajti večina vej medicine je prežeta s potrebo po krvi, kar je brez tega zavedanja vseh, ki prihajajo dan za dnem k nam, ne bi bilo mogoče,« je ob sprejemu 'jubilejnih' darovalcev povedala Bojana Bizjak, predstojnica oddelka za transfuzijo na UKC Maribor.

150-kratnik Milan Tovornik poudarja, da mu pomoč sočloveku veliko pomeni. Vse življenje dela v humanitarnih organizacijah.

»Dokler bom lahko, bom pomagal ljudem. Ne podpiram pa tega, da hodijo naši ljudje za 25 evrov kri darovat v Avstrijo. Jaz sem si to odvzemno mesto pogledal in, ko prideš tja... imam občutek kot da si molzna krava,« razlaga Tovornik.

Želi si, da bi mu zdravje še naprej dobro služilo, da bo lahko daroval do svojega 65. leta starosti.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Danes je zelo malo takšnih ,ki verjamejo v solidarnost in vzajemnost !

Katja7 (nepreverjen)

Ne vem,zakaj je sporno krvodajalstvo v Avstriji,kjer placajo.Tam vsaj clovek dobi denar,v skorumpirani Sloveniji pa je cela veriga,ki sluzi na racun krvodajalcev.Pohvale vredno po eni strani,ce bi pa ti gospodje krvodajalci vedeli,da z njihovo krvjo pokvarjeni skorumpiranci sluzijo milijone,ne bi pametovali o €€€ in Avstriji.

Starejše novice