Umetniški aktivist David Datuna si je na sejmu v Miamiju za prigrizek privoščil banano, ki je bila del umetnine prodane za 120.000 dolarjev.

Čez lužo je v Miamiju potekal umetniški sejem Art Basel, kjer je mrgolelo navdušencev nad umetnostjo. Italijanski umetnik Maurizia Cattelana je na razstavo dal umetnino z naslovom 'Komik', ki je predstavljala banano z lepilnim trakom pritrjeno na steno galerije.

Za navedeno umetnino so trije kupci odšteli med 120 in 150 tisoč dolarjev, aktivist David Datuna pa jo je odlepil z zidu in pred očmi vseh pojedel.

Banana le kot ideja

Šaljivec je ob uživanju tega dragega sadeža povedal, da obožuje umetnost Maurizia Cattelana in ljubi to instalacijo, ki mu je dobro teknila.

Predstavniki galerije in umetnika Cattelana so se že odzvali, da zoper lačnega moškega ne bodo sprožili pravnih akcij in so tako njegovo potezo sprejeli v dobri veri.

Pojedeno banano so hitro zamenjali z novo, saj naj umetnina s tem ne bi bila uničena, ker je banana predstavljala le idejo. Kupec je tako z nakupom umetnine prejel le certifikat o avtentičnosti in pridobil pravico do te ideje.

Novo banano so, po pričevanjih obiskovalcev, do konca razstave varovali varnostniki.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aktivisti za banane (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=rzb5Hz-hBus

Starejše novice