Preverite, koliko moramo za hrano in pijačo Slovenci odšteti v primerjavi s prebivalci drugih evropskih držav.

Evropski statistični urad ugotavlja, da se cene hrane in brezalkoholnih pijač v Sloveniji gibljejo okoli evropskega povprečja. So pa občutno nižje pri nas cene tobačnih izdelkov.

V najdražji državi izdelki tudi dvakrat dražji kot v najcenejši

Živila so najdražja na Danskem, v Luksemburgu in Avstriji, najcenejša pa v Romuniji, na Poljskem in v Bolgariji. Razlike so, kot kaže, precejšnje, saj je lani za podobno košaro hrane in brezalkoholnih pijač v najdražji državi Evropske unije bilo treba odšteti skoraj trikrat toliko kot v najcenejši.

S 130 odstotki povprečja Evropske unije vrh lestvice zaseda Danska, sledita Luksemburg in Avstrija s 125 odstotki. Na drugem polu najdemo Romunijo z najnižjimi cenami (66 odstotkov), prav tako Poljsko z 69 odstotki in Bolgarijo s 76 odstotki. 

  • V Sloveniji so cene hrane in brezalkoholnih pijač lani znašale 97 odstotkov povprečja unije. 

Cene alkoholnih pijač so medtem s 182 odstotki bile najviše na Finskem. Na drugem in tretjem mestu sta se znašli Irska s 177 odstotki in Švedska s 152 odstotki. Za najcenejšega se je nakup alkoholne pijače izkazal v Bolgariji in Romuniji, kjer cene znašajo 74 odstotkov evropskega povprečja, ter na Madžarskem (77 odstotkov). 

  • Pri nas so cene alkoholnih pijač dosegale 93 odstotkov povprečja Evropske unije. 

Kadilce je tobak največ stal v Veliki Britaniji, zanj so morali odšteti kar 204 odstotke več kot povprečen evropski državljan. Visoke so bile tudi cene na Irskem (201 odstotek) in v Franciji (141 odstotkov). Najnižje cene tobaka pa so zabeležili v Bolgariji (49 odstotkov), na Poljskem (60 odstotkov) in Hrvaškem (62 odstotkov). 

  • Občutno cenejši je tudi v Sloveniji, saj se cene gibljejo okoli 68 odstotkov povprečja v Evropski uniji. 

Koliko dražja je pravzaprav Švica?

Če pogledamo širše, v primerjavi 37 evropskih držav cenovno izstopa predvsem Švica, kjer so cene hrane in brezalkoholnih pijač 60 odstotkov višje od evropskega povprečja. Cene mesa ga na primer presegajo za kar 1,3-krat. Sledita še Norveška in Islandija, še posebej drage so tam alkoholne pijače in tobak. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Nerazgledani kreteni,zakaj pisete bedarije.A ne znate napisati clanka z verodostojnimi podatki oziroma napisati RESNICE?????Pozijajte in primerjajte place v drugih drzavah,kreteni eni.Samo zavajate in poneumljate folk.Fuj.

elvis elly (nepreverjen)

+1 bi moral lepo zracunat cene v primerjavi s placam .. pa bi bla slovenjia kr nizko uvrscena.. zato pa so tko i napisal..

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Starejše novice