Projekt Kapljica - čista pitna prinaša tudi zaračunavanje postrežbe vode v enotni embalaži - koliko bo stala?

Kooperativa mariborskih hotelirjev se je v sodelovanju z Mariborskim vodovodom in Zavodom za inovativnost in podjetništvo lotila projekta Kapljica - čista pitna. 

Kot je povedal vodja kooperative Vasja Ilešič, gre za inovativni turistični produkt, s katerim bodo pitni vodi dali pravo vrednost in poudarili zavedanje o pomenu vode, poroča STA.

»Šele ko včasih opazujemo goste iz tujine, se začnemo zavedati, kako pomembna dobrina je v resnici voda in kako pomembno je, da lahko odpremo pipo ter si natočimo kozarec vode. Včasih je res nenavadno, ko gost stoji zraven in si misli, kako si upamo piti vodo iz navadne pipe,« je dejal Ilešič.

Po besedah direktorja Mariborskega vodovoda Danila Burnača je pitju v svetu namenjen le odstotek vode, Slovenija s kar 7500 vodnimi viri, in tudi Maribor, pa sta z vodami zelo bogata. Letno se v Sloveniji pretoči 34 milijard kubičnih metrov vodov, Slovenci pa smo skozi zgodovino ves čas navezani na vodo, poroča STA.

Da bi gostinci in hotelirji postali ambasadorji čiste pitne vode

»To potrjuje že dejstvo, da v Sloveniji obstaja kar 36 priimkov, ki so vezani na vodo, na primer Vodnik, Jezernik, Potočnik, Mlakar in podobno,« je dejal Burnač in dodal, da je slovenska zdrava pitna voda tudi ena od priložnosti v slovenskem turizmu, eden od ciljev projekta pa je po njegovem tudi, da bi Slovenija postala nekakšna vodna turistična destinacija.

Ob tem je spomnil, da se bo naša država prihodnje leto na svetovni razstavi v Dubaju predstavljala prav z motom Bogastvo voda, cilj projekta pa je tudi skrbna in odgovorna raba čiste pitne vode.

Predstavnik Zavoda za inovativnost in podjetništvo Marko Kac je omenil, da so se podobnih aktivnosti v sodelovanju s hotelirji lotili že pred petimi leti, ko so v sklopu projekta Regio Vitalis lokalno pridelano hrano vključevali v gostinsko in hotelsko ponudbo.

Tokratni projekt so v sodelovanju z območno obrtno zbornico prvič predstavili pred mesecem dni, saj želijo, da bi gostinci in hotelirji postali ambasadorji zdrave in čiste pitne vode.

Voda nič več zastonj?

Kaceva sodelavka Janja Viher je pojasnila, da nameravajo v sklopu projekta, ki ga v prihodnje želijo razširiti na nacionalno raven, vzpostaviti čim širšo mrežo partnerjev v turističnem sektorju in oblikovati kriterije, ki bodo primerni za uporabo in postrežbo vode. Hkrati naj bi z marketinškimi ukrepi poskrbeli za prepoznavnost ravnanja s pitno vodo.

»Mariborski vodovod je eden od vzorčnih primerov ne le v Sloveniji, pač pa tudi širše, saj omogoča pitje zdrave pitne vode iz pitnikov po mestu. To mrežo želimo še nadgraditi, ob tem pa uvesti enotno embalažo - stekleničke in kozarce,« je še dodala Viherjeva.

Po Ilešičevih besedah se bodo o konkretnih korakih še dogovorili, bodo pa s postrežbo v enotni embalaži vodo začeli zaračunavati, saj bi sicer vse skupaj izgubilo pomen, menijo. Ob tem zagotavlja, da ne gre za »bogatenje«, saj bi po sedanjih predlogih uvedli ceno v višini desetih centov za deciliter vode.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fika (nepreverjen)

Da ohranimo vire pitne vode bi bilo bolj smotrno uvesti merilnike porabe vode (števce) v večstanovanjskih stavbah v Mariboru. Takrat bi uporabniki tudi malo bolj varčevali.

FrancR (nepreverjen)

Nesmisel. Postrežba kozarca vode iz pipe ob kavi je že danes vračunana v ceni kave. In tako naj tudi ostane. Zakaj uvajati nekakšne embalaže, ki je je že tako preveč? Pamet v roke!

Navijac (nepreverjen)

Tole ne bo slo skoz

Edo (nepreverjen)

Bomo pač te vino pili na mest vode

Kritik (nepreverjen)

Gostinci naj preverijo v kakšnih smrdljivih kozarcih ponujajo vodo ! Smrdijo po detergentih zato si gostje naročajo ustekleničeno .

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Voda ob kavi v Mariboru nič več zastonj?
Bo pa zato brizganec o polovični ceni.

markow83 (nepreverjen)

Za vodo iz pipe ne morete zaračunavati. Pa tisto o tujcih je tudi za lase privlečeno. Vprašajte kakega Nemca.

Domen 1 (nepreverjen)

A zato bomo zdaj gradili novo in povsem nepotrebno cesto skozi eno najlepših in najbolj zelenih sotočij v Evropi?
Če damo toliko na vodo, zakaj nihče ne ustavi gradnje ceste skozi sotočje Soče in Tolminke?

gg (nepreverjen)

Krasno, embalaža za vodo - še več smeti. Tale članek sem bral takole: Bla bla bla.. kup nakladanja zakaj bo voda plačljiva, bla bla bla ... sprijaznite se da vas bomo še bolj skubli na račun nekih "eko" bedarij.

Starejše novice