Fotografija je simbolična.
Po nekajletnih prizadevanjih so danes popoldne otvorili prvi park za prosto sprehajanje psov na Ptuju. Kdaj bo na vrsti Maribor?

Namen pasjih parkov je, da se lahko psi v mestu prosto gibljejo. Povsod drugod morajo namreč lastniki svoje ljubljenčke imeti na povodcu. Pasje parke že imajo v Ljubljani, Murski Soboti, Gornji Radgoni in tako dalje. V Mariboru si zanj še vedno prizadevajo.

Mariboru je okoli 10.000 psov, a lastniki svojih ljubljenčkov še vedno nikjer ne morejo zavarovano spustiti s povodca. Vsi psi morajo biti na javnem mestu zavarovani s povodcem, sicer lastnikom grozi globa v višini 200 evrov. Prepovedano je tudi voditi pse na območju javnih otroških igrišč, redarji pa poostreno preverjajo še pospravljanje pasjih iztrebkov, ki jih mnogi lastniki psov ne pobirajo. Za zadnji dve določili lastnikom psov preti dobrih 62 evrov globe.

Maribor v tem pogledu močno zaostaja za drugimi mesti, čeprav je v mestu kar 10 tisoč psov. Ljubljana je svoj prvi pasji park dobila že pred leti. Pasji park poznajo tudi v drugih slovenskih mestih, v Murski Soboti, ki ima skorajda desetkrat manj prebivalcev, od danes pa tudi na Ptuju.

Ureditev površin za prosto sprehajanje psov na Ptuju, ki se nahaja ob stanovanjskem bloku na Osojnikovi cesti, je financirala mestna občina, investicijo, vredno dobrih 16 tisoč evrov, pa so izvedle Javne službe Ptuj, poroča STA.

Kot so pojasnili na ptujski občini, so okoli 3500 evrov porabili za ureditev terena, ostali denar pa so namenili za namestitev klopi, košev in tabel ter panelne ograje. Slednja je sicer narejena tako, da je premakljiva in jo lahko kadarkoli prestavijo in uporabijo drugje.

Pasjeljubci na Ptuju so na park čakali že leta

Pobudo je že leta 2013 podal tedanji mestni svetnik Miro Vamberger. Postavka v proračunu je bila v ta namen na predlog svetniške skupine SD uvrščena že tri leta, letos pa so jo končno tudi realizirali, še poroča STA.

Predlogi so šli tudi v smer zemljišča na Zadružnem trgu, a težko pričakovani pasji park - sicer res zgolj začasen – se danes že razteza med marketom Živila, parkirišči na Potrčevi cesti, vila blokom pri trgovini Tuš in Osojnikovo cesto.

»Gre za zaraščeno površino, zaradi katere se stanovalci v bližini ves čas pritožujejo, saj se jo kosi samo dvakrat letno. Tako bomo rešili dve muhi na en mah; vzpostavili bomo pasji park in uredili zaraščeno površino,« je sredi septembra za Ptujinfo povedala ptujska županja Nuška Gajšek.

Površina, na kateri se nahaja park, je v lasti Podjetja za stanovanjske storitve, ki jo je mestni občini dal v brezplačno uporabo. V prihodnjem občinskem prostorskem načrtu, ki je še v pripravi, je to območje predvideno za gradnjo neprofitnih stanovanj, zato so se tudi dogovorili, da park, ko bodo pridobili gradbeno dovoljenje, umaknejo, še poroča STA.

Omenjena površina je bila sicer doslej zaraščena in ni bila v uporabi. Kosili so jo dvakrat letno, na kar so okoliški stanovalci večkrat opozarjali. Z odprtjem parka so tako hkrati uredili površino in jo namenili psom. Na njej je tudi veliko dreves, ki štirinožcem zagotavljajo senco tudi v vročih poletnih dneh.

V parku se psi lahko gibljejo prosto, brez povodca in brez nagobčnika, če so primerno socializirani. Kot ob tem opozarjajo na občini, morajo lastniki psov v parku obvezno pobirati pasje iztrebke in ostale odpadke.

V parku so na voljo koši za smeti in klopi, a vodo bodo lastniki psov morali prinesti s seboj. Otrokom brez spremstva odrasle osebe vstop ne bo dovoljen, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
atak (nepreverjen)

imamo v mariboru stražun in betnavski gozd tako, da ne rabimo tega

Starejše novice