V skupini Perutnina Ptuj imajo pri iskanju sezonskih delavcev tolikšne težave, da so morali v sodelovanju s ptujsko območno službo Zavoda Republike Slovenija za zaposlovanje zasnovati poseben akcijski načrt.

V skupini Perutnina Ptuj imajo v Sloveniji zaposlenih 1.865 delavcev. Trenutno iščejo še delavce za delo v proizvodnji, ki jih bodo zaposlili za pol leta, čez poletno obdobje.

»Na Ptuju bomo zaposlili približno 50 delavcev ter 30 v Ljubljani. Poleg delavcev za delo v proizvodnji bomo v letošnjem letu zaposlovali tudi vzdrževalce in strojnike, sodelavce v logistiki (skladiščnike, voznike) in prodajalce,« so napovedali v Perutnini Ptuj.

Pri iskanju novega kadra pa se spopadajo z velikimi težavami; v lokalnem okolju delavce težko dobijo. Zaokrožile so celo govorice, da naj bi na Ptuju zato zaposlili delavce iz daljnega Vietnama.

V Perutnini Ptuj so navedbe zanikali: »Govorili smo le o tem, da danes kadrovske agencije ponujajo delavce tudi iz oddaljenih držav, kot je Vietnam.«

Raje nižji kriteriji kot višje plače

V ptujskem perutninskem gigantu je med zaposlenimi približno desetina tujcev, tradicionalno jih je največ iz bližnje Hrvaške ter iz Bosne in Hercegovine. V podjetju so zagotovili, da za delavce iz tujine poskrbijo povsem enako kot za domače delavce: »V primeru, da imamo proste lastne nastanitvene kapacitete, jih delavcem iz tujine ponudimo v najem.«

Dodali so še, da vzrok težavam z iskanjem kadra ni prenizko plačilo: »Plače zaposlenih v Perutnini Ptuj so skladne s plačami v industriji, v kateri delujemo.«

Po navedbah ptujske območne službe Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje se s podobnimi težavami ne srečujejo le v Perutnini Ptuj, temveč tudi v mnogih drugih podjetjih - tako na Ptujskem kot v celotni Sloveniji: »To rešujejo na različne načine: z zniževanjem kriterijev za nove zaposlene, z usposabljanjem novih zaposlenih, z zaposlovanjem tujcev ...« Višanja plač in izboljšanja delovnih pogojev niso navedli.

Hrvati s trebuhom za kruhom v Slovenijo, Ptujčani pa na Hrvaško

Na zadnji dan lanskega leta je bilo na ptujski območni službi zaposlitvenega zavoda registriranih 2.753 brezposelnih. Tam so razložili, da se ponudba in povpraševanje na trgu dela preprosto ne ujemata: »Delodajalci velikokrat iščejo kader s specifičnimi strokovnimi znanji, pripravljenostjo za delo tudi v nekoliko manj ugodnih delovnih pogojih. V strukturi brezposelnih pa v veliki meri prevladujejo osebe, ki so dolgotrajno brezposelne  in imajo običajno več ovir, omejitev in težav, ki jim zmanjšujejo možnosti na trgu dela, ali pa gre za starejše od 55 let in nimajo specifičnih znanj, spretnosti ali izkušenj, ki jih iščejo delodajalci.«

Po podatkih zaposlitvenega zavoda se je v zadnjih treh letih zaposlenost tako na Ptujskem kot v Sloveniji povečala veliko bolj, kot je upadla brezposelnost: »Seveda gre precejšnji del tega razkoraka na račun zaposlovanja delavcev iz drugih držav. Ne tako zanemarljiv del pa predstavljajo zaposlitve neaktivnih - torej tistega dela populacije, ki se zaposli le, kadar so priložnosti za sodelovanje na trgu dela ugodnejše in najdejo zapostlitev, zaradi katere se odločijo prekiniti svojo neaktivnost.«

Primernega kadra v Sloveniji primanjkuje tudi zato, ker marsikod na tujem delavcem kruh režejo precej bolj na debelo kot pri nas. Po strokovni oceni ptujske območne službe Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje se domači delavci še zmeraj najpogosteje zaposlujejo v Avstriji, Nemčiji, Švici, pa tudi na Nizozemskem, v Belgiji, Švedski, Veliki Britaniji in na Hrvaškem.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ljud (nepreverjen)

Tisoči mladih in dela sposobnih, vsak dan pride čez mejo. Zakaj jih vračajo na Hrvaško? Še jezika ne potrebujejo znat. Delali bi lahko samo za hrano (Poli) in posteljo. Je pa še ena možnost. Lastniki naj iz svoje domovine pripeljejo delovno silo.

Ne sme! (nepreverjen)

Ukrajinci sploh ne bi smeli poslovati ker niso niti clani EU ali NATO. Sploh pa ne uvazat ne-drzavljanov EU.

In reply to by Ljud (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Na Zavodu za zaposlovanje je množica mladih oseb ,ki prejemajo nadomestilo !
Komu je namenjen Zavod ? Očitno samemu sebi oziroma zaposlovanju političnih kadrov ,ki čakajo na nove politične priložnosti .

Vojkovojko (nepreverjen)

Fuj

Ukrajinske goljufije (nepreverjen)

Na ZRSZ je dosti in dovolj primernih in delovno sposobnih ... poznamo mi "ukrajinske goljufije" ki bi jih inspektor za delo moral hitro ustaviti.

Omg (nepreverjen)

Odkar je lastnik Ukrajinec bo na vse mozne nacine poskusal vpeljati tujce v perutnino. sama sem tam delala, imam sorodnike na visokem polozaju in vem kako je. ne da pišejo novice kako ni ptujskih/slovenskih delavcev.. CE JIH ODPUSTIJO! tam si lahko v enem oddelku ukrajinka privosci vse (sama bila prica), da gre domov predčasno, da ne rabi delati... medtem ko imamo delavce slovenske ki se trudijo in dobijo brco. Zapira se tudi ptujska klet.. sto letna tradicija na ptuju z najboljsim vinom samo zato ker lastniku ni to ni v prioriteti in mu je nepomembno. gledala sem stotine svojih kolegov ko so bili odpusceni, kljub temu da so se trudili in bili najboljsi delavci... ta jeben ukrajinec nas bo vodil v propad.. SE BOLJ SE PRODAJ SLOVENIJA GLUPA!!!! se vec migrantov naj sprejmemo in najbpljse res da vsi slovenci ostanejo brez sluzb da bodo lahko delali ljude iz faking VIETNAMA???

Starejše novice