Zapora Koroške ceste bo trajala od petka, 31. januarja, do predvidoma konca aprila 2020. PGD Maribor mesto bo v času zapore tri do štiri tedne delovalo na Avtobusni postaji v Mlinski ulici.

Mestna občina Maribor je predstavila podrobnosti glede poteka zapore in organiziranosti cestnega prometa v času ureditve Koroške ceste.

Za konec januarja 2020 je namreč predviden začetek del v projektu prenove Koroške ceste, od krožišča pri Starem mostu do krožnega križišča Koroške ceste in Strossmayerjeve ulice.

Izvajalec, podjetje Nigrad, bo dela na odseku, ki ga vsak dan prevozi med 14 in 15 tisoč vozil, izvajal enovito, hkrati na celotnem območju. Zato bo Koroška cesta predvidoma tri mesece v celoti zaprta za motorni cestni promet. Za pešce in kolesarje bodo ves čas urejeni prehodi.

Zapora bo izvedena v dveh fazah:

- v prvi fazi bo popolnoma zaprta cesta med krožiščem na Glavnem trgu (pri Starem mostu) do uvoza k Prostovoljnemu gasilskemu društvu Maribor mesto, dostop v odprti del Koroške ceste bo v tem času možen z zahodne strani, iz smeri glavne tržnice;

- v drugi fazi bo zapora tudi na odseku med tržnico in uvozom k PGD Maribor mesto, urejeni bodo koridorji za pešce in kolesarje, v skladu z dinamiko del bo izvajalec koridor spreminjal, zagotovljeno bo tudi vodenje kolesarjev po Gosposki ulici do Ulice 10. oktobra in naprej po Slomškovem trgu, v smeri proti zahodu.

Stanovalci in poslovni subjekti na Koroški cesti, ki imajo parkiranje urejeno na svojih dvoriščih oziroma v garažah na Koroški cesti in v ulicah, v katere dostopajo s Koroške ceste, bodo lahko pridobili začasne dovolilnice za parkiranje v coni 4.

Vlogi za dodelitev dovolilnice bodo morali priložiti medsebojni dogovor lastnikov večstanovanjskega objekta o možnosti uporabe dvorišča za parkiranje oziroma dokazilo o lastništvu ali najemu garaže na tem območju.

Zaradi zapore na Koroški cesti se bodo prometni tokovi v smeri vzhod-zahod razporedili po drugih cestah, napoveduje Mestna občina Maribor.

Strokovnjaki s Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru so identificirali točke, na katerih lahko pričakujemo največje zastoje, in predlagali ukrepe za čim boljšo pretočnost in večjo varnost prometa. 

V času zapore bo zato Mestna občina Maribor izvedla naslednje ukrepe:

- Križišče Krekova ulica - Strossmayerjeva ulica

 • ukrep: začasna semaforizacija križišča

- Križišče Loška ulica - Ulica kneza Koclja

 • ukrep: ukinitev levega zavijanja iz Loške ulice v Ulico kneza Koclja

- Križišče Cankarjeva ulica - Partizanska cesta

 •  podaljšanje zelene faze za izvoz iz Cankarjeve ulice na Partizansko cesto,
 • možnost zavijanja desno tudi z levega pasu,
 • uvedba drugega pasu za razvrščanje avtomobilov na križišču Partizanske in Prešernove ulice v smeri proti TC City.

- spremembe semaforskih programov v naslednjih križiščih:

 • Gosposvetska–Turnerjeva
 • Gosposvetska–Strossmayerjeva
 • Cankarjeva–Partizanska
 • Partizanska–Prešernova
 • Partizanska–Mlinska
 • Ulica kneza Koclja–Vošnjakova ulica
 • Dravograjska cesta–Erjavčeva ulica

- sprememba parkirnega režima v Mladinski in Maistrovi ulici.

Za večjo pretočnost prometa bodo začasno ukinili parkirna mesta na severni strani vozišča na odsekih Mladinska ulica med Trubarjevo in Tyrševo ulico ter Maistrova ulica med Ulico heroja Staneta in Prešernovo ulico, v Cankarjevi ulici pa v delu med dvignjenim prehodom za pešce in semaforjem.

Ukinjena parkirna mesta bodo nadomestili s parkirnimi mesti K+R (»Kiss-and-Ride«), ki so namenjena za dostavo otrok v šolo. V prvih štirinajstih dneh bodo prostovoljci Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu manjšim otrokom pomagali varno prečkati cesto.

Da bi na teh obremenjenih odsekih zagotovili večjo prometno varnost pešcev, bodo dodatno osvetlili prehode za pešce v Mladinski ulici pred Pravno fakulteto, v križišču Mladinske in Tyrševe ulice, v križišču Maistrove ulice in Ulice heroja Staneta ter v križišču Maistrove in Kersnikove ulice.

Spremembe v mestnem avtobusnem prometu

Po Koroški cesti poteka osem avtobusnih linij. Zaradi zapore Koroške ceste bodo začasno spremenjene linije številka 3, 7, 12, 15, 17, 18, 19 in 151. 

V času zapore avtobusi na linijah 3, 7, 12, 15, 17, 18, 19 in 151 ne bodo ustavljali na postajališčih:

- Koroška - Poštna v obeh smereh (linije 3, 7, 12, 15, 17, 18, 19 in 151)
- Glavni trg - Židovska (linije 7, 15, 17, 19 in 151),
- Glavni trg - Vetrinjska (linije 12, 15, 19 in 151),
- TPC City (linije 12, 15, 19, 151) in
- TPC City pri Zdravstvenem domu Maribor (linija 7).

Uvedli bodo novo avtobusno postajališče v Maistrovi ulici, pri Mestnem parku.

Začasno bo vzpostavljena podaljšana avtobusna linija številka 8 (linija 8A), ki bo povezovala vzhodni in zahodni del mesta. Delovala bo na relaciji med Termami Fontana (Koroška cesta 172) in avtobusno postajo Mlinska v dolžini 7230 metrov (v obe smeri). 

Za pot od Fontane do Avtobusne postaje Mlinske in nazaj bo potrebovala 31 minut. Podaljšana linija 8A bo imela naslednja postajališča: Terme Fontana - Gosposvetska - Koroška vrata - Koroška trgovina - Pristan - Tržnica - Hotel Lent - Loška - AP Mlinska.

Spremembe v medkrajevnem avtobusnem prometu

Medkrajevni promet bo v času zapore preusmerjen na desni breg Drave po Cesti proletarskih brigad. Potniki v medkrajevnem prometu iz koroške oziroma ruške smeri bodo lahko za nadaljevanje poti v mesto na avtobusnem postajališču pri Termah Fontana prestopili na mestni liniji številka 8 in 15.

Prestopne točke medkrajevnih linij iz smeri Dravograda oziroma Ruš na mestne avtobuse bodo:

- za potnike iz smeri Radelj ob Dravi bo za smer Maribor STŠ prestop na postajališču Maribor Fontana na mestni liniji številka 8 in 15;

- za potnike iz smeri Radelj ob Dravi in Ruš bo za smer Maribor Tezno prestop na postajališčih Maribor Avtobusna postaja, TPC City, Ljubljanska - II. gimnazija na linijo številka 1, možen bo tudi prestop na linijo št. 12 na postajališču Dravograjska - Poljane;

- za potnike iz smeri Ruš bo za smer Maribor STŠ prestop na postajališčih Dravograjska - Poljane na liniji številka 3 in 19 na postajališču Dravograjska - Poljane;

- za potnike iz smeri Ruš bo za smer Maribor–bolnišnica prestop na postajališčih Maribor AP, TPC City, Ljubljanska - II. gimnazija na liniji št. 1 in 21, na linijo številka 4 bo mogoče prestopiti na postajališču Marles.

Za uporabo mestnega avtobusnega prometa bo potnik, ki bo prestopal z medkrajevnega prometa, potreboval mestno vozovnico. Dijaki in študentje lahko za doplačilo pet evrov na mesec pridobijo subvencionirano mesečno kombinirano vozovnico za mestni promet, ostali kupijo mestne vozovnice po tem ceniku

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Martin38 (nepreverjen)

To je to, končno bomo dobili urejeno Koroško in Glavni trg! Ko pa spomladi pa uredijo še Lent, bo pa Maribor drugače zgledal.

Marjan57 (nepreverjen)

Ne razumem, zakaj nekateri Mariborčani pluvajo po tem projektu, hkrati pa občudujejo podobne ureditve v Ljubljani in Grazu.

Kritik (nepreverjen)

Marjan imaš plus ,vendar ne pozabi ; nekaj so obljube drugo realnost . Pustimo se presenetiti .

In reply to by Marjan57 (nepreverjen)

Dravski gusar (nepreverjen)

Super, koncno! Koroška je res katastrofa od ceste. Zdaj ne bi zivel tam, ko bo pa urejena in zaprta za promet pa z velikim veseljem.

Starejše novice