Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se je odzval na »Odprto pismo medijem v znak podpore vodstvu SŠOM«, ki so ga potrdili članice in člani Sveta staršev Srednje šole za oblikovanje Maribor.

Članice in člani Sveta staršev Srednje šole za oblikovanje Maribor so, kot je mogoče razumeti iz njihovega pisma, na svojem sestanku 14. januarja letos z večino glasov potrdili »Odprto pismo medijem v znak podpore vodstvu SŠOM«, ki smo ga objavili v članku z naslovom Starši v bran ravnateljici? »Vodenje šole presega pričakovanja in želje nas in otrok«.

Na pismo se se ostro odzvali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. »Če starši menijo, da se SVIZ vpleta v vodenje šole, ker se je odločno postavil v bran svojemu sindikalnemu zaupniku, v temelju ne razumejo vloge sindikata v demokratični ureditvi,« so med drugim zapisali. 

Kot pravijo, spoštujejo pravico Sveta staršev Srednje šole za oblikovanje Maribor, da se do dogodkov na šoli javno opredeli in podpre ravnateljico šole, obenem pa odločno zavračajo eno od osrednjih trditev v odprtem pismu – namreč, da se SVIZ »prekomerno vpleta v vodenje šole in ravna neprimerno, glede na to, čemu je namenjen«.

Spomnimo. Starši so v pismu, pod katerega se je podpisal predsednik predstavnikov sveta staršev Dimitrije Stopar, stopili na stran ravnateljice in ne odpuščene trojice.

»Ravnateljico, gospo Nadjo Jager Popovič prosimo, naj vztraja pri dobrem delu in se ne da zavajati. Najpomembneje je, da so v šoli zadovoljni dijaki, ker bi morali biti šola, delavci, ministrstvo in sindikat namenjeni njim, mediji pa naj raje poročajo o dejanskih nepravilnostih,« je med drugim zapisal Stopar.

»SVIZ se v vodenje šole ni vmešal niti z enim dejanjem. Če starši menijo drugače, bi morali javnosti postreči z dokazi o tem. Če teh dokazov nimajo, SVIZ pričakuje, da bodo svoje neosnovane trditve javno preklicali,« opominja sindikat in dodaja:

»Na drugi strani pa drži, da se je ravnateljica SŠOM poskušala vmešavati v svobodo sindikalnega delovanja, ki jo pri nas varuje Ustava Republike Slovenije, ko je na Območnem odboru SVIZ Podravje poskušala vplivati na to, da Dejan Paska - ki ga je pozneje nezakonito odpustila - ne bi bil kandidat za sindikalnega zaupnika šole.«

SVIZ opozarja še na nekaj »nerodnosti«, ki so se zapisale svetu staršev. Svet staršev izraža zadovoljstvo z vodstvom šole tudi v imenu dijakov, s čimer po besedah sindikata prekoračuje pristojnosti, saj je za mnenja dijakov pristojna dijaška organizacija na šoli.

»Starši zatrjujejo tudi, da inšpekcijski nadzor ni pokazal nepravilnosti. To bi SVIZ sicer veselilo, a kot razume, postopki nadzorov in ugotavljanje sumov o nepravilnostih sploh še niso končani. Na podlagi česa torej starši trdijo, da nepravilnosti ni?« se še sprašuje sindikat.

Na Srednji šoli za oblikovanje v Mariboru so v začetku januarja ostali še brez tretje zaposlene, ko je ravnateljica Nadja Jager Popović preko detektiva dala izredno odpoved Cvetki Hojnik. Napovedala je vložitev tožbe na delovnem sodišču. 

Na delovno sodišče se je zatekel tudi nekdanji sindikalni zaupnik na šoli Dejan Paska, ki je lani dobil izredno odpoved, ker naj bi, kot je po poročanju Večera zatrjevala ravnateljica, zaposlene na sestankih nagovarjal proti njej. Sam pa trdi, da jo je le opozoril na neprimerne izjave, ko je na učiteljskih zborih izjavila, da bi bilo potrebno odpustiti deset odstotkov zaposlenih, pa bi bil mir.

Jager Popovićevi, ki ji letos izteče petletni mandat ravnateljice, naj bi inšpektorat za delo že izdal opomin zaradi nepravilnega vročanja izredne odpovedi o zaposlitvi. Po neuradnih informacijah časnika Večer naj bi v tem primeru šlo za delavca, ki je bil odpuščen po Paski.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborcan1970 (nepreverjen)

To se zgodi če želiš v javnem sektorju narediti red. Zelo težko nekomu znižaš plačo ali ga odpustiš. Menda bi ta Paska moral že zdavnaj letet iz službe.

Starejše novice