Skulptura je že dalj časa poškodovana, iz podnožja kipa odpadajo kamnite plošče. Vendar je spomenik v zasebni lasti, zato občina nima pristojnosti za njegovo popravilo. Za lastnike pa je najugodnejša rešitev odstranitev kipa.

Na Mariborinfo smo že pisali o negotovi usodi spomenika knezu Koclju, ki ga najeda zob časa. Skulpture, ki krasijo javne površine, so pogosto prepuščene propadanju, ali pa se nad njimi znašajo vandali.

Na Mestni občini Maribor smo preverili, kakšne pristojnosti ima občina pri popravilu poškodovanih spomenikov in kaj se obeta spomeniku kneza Koclja. 

Ker je spomenik knezu Koclju v zasebni lasti in nima statusa kulturne dediščine, na občini ne morejo posredovati pri njegovi obnovi.

Ali spomenik knezu Koclju ogroža varnost pešcev? 

Spomenik stoji na lokaciji, kjer odpadajoče plošče lahko predstavljajo nevarnost za mimoidoče. Zato je občina v tem primeru posredovala preko inšpekcije Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor. Gradbeni inšpektor je lastnika pozval naj izvedejo nujna vzdrževalna dela ali spomenik odstranijo.

Za podjetje Markizet TG, ki je lastnik zemljišča in spomenika, je odstranitev veliko cenejša rešitev kot obnova kamnite podloge. Zato je družba Mestni občini Maribor poslala namero, da bo zaradi stroškov vzdrževanja skulpturo odstranila.

Občina lastniku ne more preprečiti odstranitve

Mestna občina Maribor ne sme posegati v zasebno last in zato morebitne odstranitve ne more preprečiti. Kot smo že poročali, je Avgust Heričko, prokurist podjetja Markizet TG, za Radio Maribor povedal, da bo spomenik, če občina zanj ne izkaže interesa, slej kot prej končal na smetišču.

Pa ima občina interes, da se spomenik ohrani? Na občini odgovarjajo, da je morebitni interes občine za prevzem nepremičnine s skulpturo še nedefiniran. V začetku marca bo o tem odločala strokovna delovna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki različnih strokovnih področij. 

Strokovnjaki na področju urbanega urejanja prostora, umetnostnozgodovinskega ovrednotenja kipa in kulturne dediščine bodo pripravili strokovno mnenje, ki bo podlaga pri odločanju o nadaljnjih ukrepih, odgovarjajo iz občine. 

V Mestni občini Maribor 355 spomenikov na javnih površinah

Na javno dostopnih lokacijah je v Mestni občini Maribor 355 različnih spomenikov oziroma obeležij. Od tega jih je 133 v lasti občine in 67 v lasti države ali državnih institucij. V zasebni lasti je 148 spomenikov.

Za sedem spomenikov iz različnih razlogov ni znano, kdo je njihov lastnik. 

V katerih primerih lahko občina obnovi poškodovane skulpture?

Mestna občina Maribor v okviru vsakokratnih proračunskih možnosti skrbi za vzdrževanje spomenikov, ki so v njeni lasti. Pri drugih spomenikih teh pristojnosti nima. Lastnike teh spomenikov lahko le pozove k odpravi nepravilnosti, odgovarjajo iz Mestne občine Maribor. Na občini so še pojasnili, da lahko ukrepajo le v okviru pristojnosti občinskih inšpekcijskih služb.

Na občini iščejo rešitve za obnovo zasebnih spomenikov

Kot so povedali na Mestni občini Maribor, ne obstaja nobena pravna podlaga, ki bi občini omogočala, da prevzame skrbi in finančne stroške za spomenike, ki so v zasebni lasti ali lasti države. Mestna uprava zato išče rešitve, ki bi omogočale obravnavo javnosti dostopnih spomenikov in skulptur v mestnem prostoru ne glede na lastništvo.

»Možnost vidimo v obravnavi obeležij in spomenikov različnih vrst kot enot kulturne dediščine, s čimer bi javni interes zaobsegel tudi enote, ki niso v lasti mestne občine,« pojasnjuje Mestna občina Maribor. Dodajajo, da bodo v tem letu pripravili nov odlok o razglasitvi nepremičnih kulturnih spomenikov. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gugi gaga (nepreverjen)

Kakšni nesmisli, ne vidim logike zakaj bi se konj odstranil??? Odpadajo plošče, konj je v čisto vredu stanju. Četudi se konj odsrani bodo plošče odpadala neprej in ogrožale ljudi. Lastnik je dolžen popraviti steno, saj ogroža mimoidoče, konj pa nikogar ne ogroža.

Pujs6 (nepreverjen)

Tole je pa ze malo smesno. Kaj zdaj bo ze vsak zahteval, da se neobcinska lastnina financira z javnim denarjem? Prejsnji teden beremo o (drzavnem) domu Danice Vogrinec, kjer se je direktor pocutil uzaljenega, ker ni dobil javnega denarja, zdaj se pa tale kljukec.

Wkw (nepreverjen)

Pujs, malo sumim, da vem pri katerem občinskem koritu se ti hraniš :-)

Pujs6 (nepreverjen)

Pri nobenem :-) Delam v privatnem sektorju in ne poslujemo z občino ali državo. Sem pa volivec trenutnega župana, če si ciljal na to.

In reply to by Wkw (nepreverjen)

mislimmmm (nepreverjen)

en konj gor ali dol ... še puno jih ostane v Maribori

Starejše novice