Iz strehe objekta na Glavnem trgu se je včeraj valil dim in širil vonj po zažganih gumah. Čeprav je šlo za umetniško instalacijo, kritik ni manjkalo, posredovali so celo gasilci.

Kot smo že poročali, je včeraj transnacionalna gverilska umetniška šola GT22 v okviru gostujoče konference Bring in Weight, kritika populizma, na terasi Glavnega trga 22 izvedla umetniški performans »Goreče gume in papirnati avioni«, mednarodno priznane, slovensko-švicarske naveze Veli&Amos.

V okviru projekta sta umetnika prižgala pet avtomobilskih gum v obliki olimpijskih krogov, kar sta že izvedla v Sarajevu, s čimer sta se posvetila zimskim olimpijskim igram leta 1984. Goreče gume so simbol upora, revolucije in težav tretjega sveta, skoznje leteči aviončki pa simbol naivnosti, otroškosti, spontanosti, humanosti, sta pojasnila.

»Ob tem želimo dodati, da je bilo za varnost na dogodku primerno poskrbljeno, zato nihče ob performansu ni bil ogrožen. Kljub temu smo prejeli nekaj pritožb ljudi, ki so bili takrat v okolici stavbe, ker je zaradi vremenskih razmer dim gorečih gum nenačrtovano odneslo v sosednje ulice in na trg. Zavedamo se, da ta izkušnja zanje ni bila prijetna, zato se vsem, ki so bili kakorkoli prizadeti, iskreno opravičujemo. Prav tako se opravičujemo gasilcem, ki so hitro in strokovno reagirali, čeprav niso imeli dela,« so se na kritike odzvali v GT22.

»Na dogajanje okrog nas se vselej želimo aktivno odzivati, z vsemi v okolišu, mestu in širše se ves čas trudimo komunicirati, sobivati in sourejati naše skupno okolje. Spodbujanju tovrstnega družbeno-odgovornega dialoga je namenjeno delovanje GT22, a je naloga umetnosti kot kritike populizma – kot v primeru projekta Bring in Weight – tudi preizkušati meje, kričati o problemih družbe in presegati politično korektnost, ko je to nujno,« še sporočajo.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Performance????Kreteni.Kaj bo naslednje?Dojenje psov in mack?

Hmmm (nepreverjen)

Mi prizadeti? Ne, vi ste prizadeti. Neki glupavi "performance art", ki se ga lahko vsak zmisli in ni potrebnega nobenega posebnega talenta - to je vaš izgovor za kurjenje pnevmatik in onesnaževanje okolja, da ne govorimo kako so "obvestili bližnje prebivalce, da bo dim" namesto da bi obvestili gasilsko zvezo kdaj in kje točno bo to, da ne bi aktivirali poklicne in prostovoljne gasilske enote in zapravljali davkoplačevalski denar za nič. DEBILI. Dajte jim račun za izvoz interventnih vozil.

janban

Me prav zanima,če bi upali ti švicarji kurit gume v njihovem mestu v Švici?

Wkw (nepreverjen)

Me zanima koliko javnega denarja potegnete za take veleprojekte....

Nevidni (nepreverjen)

To so budale"prave

Starejše novice