Veliko prahu je dvignila Telemachova vključitev dodatnih madžarskih programov na območja pomurskih občin, kjer ni narodnostno mešanih območij.

Telekomunikacijski gigant Telemach je dodal pet madžarskih programov pri naročnikih na področjih občin Lendava, Odranci, Velika Polana in Črenšovci. Po dogovoru z madžarsko televizijo je programe M1, M2, M3, M4 in M5 vključil popolnoma brezplačno, kar je še posebej razveselilo Pomursko Madžarsko Narodno Skupnost, saj jih je, sodeč po zapisu na njihovi spletni strani, za takšno potezo večkrat naprošal poslanec in predsednik Sveta PMSNS Ferenc Horváth. Slednji se na naša poizvedovanja sicer ni odzval, saj naj bi bil na dopustu. 

Poslanec Jožef Horvat svari pred madžarizacijo

Brezplačni dodatni programi za določene naročnike pa so zbodli pomurskega poslanca iz vrst NSi Jožefa Horvata, ki je na to temo poslal celo poslansko vprašanje. Horvata je predvsem zmotilo dejstvo, da se Telemach sklicuje na številčno madžarsko skupnost, ki naj bi na omenjenih področjih živela in je izrazila velik interes za dodatne madžarske programe.

Kot navaja Horvat v poslanskem vprašanju, pripadniki madžarske narodne skupnosti živijo v občinah Hodoš, Moravske Toplice, Šalovci, Lendava in Dobrovnik, v predvideno Telemachovo širitev programske sheme pa je vključena zgolj Lendava. Telemachova utemeljitev pa je nerazumljiva še zaradi tega, da so nove madžarske programe dodali v televizijsko shemo na območjih občin Odranci, Črenšovci in Velika Polana, kjer pripadniki madžarske narodnosti sploh ne živijo. Poslanec obenem Vladi RS zastavlja kopico vprašanj, kjer izraža zaskrbljenost nad širjenjem vpliva Madžarske na Prekmurje.

»Zanima me, kaj bo Vlada Republike Slovenije, storila za zaščito večinskega slovenskega naroda in uradnega slovenskega jezika v Prekmurju? Boste dovolili nadaljevanje tihe madžarizacije slovenskega Prekmurja, kjer že 1000 let živijo Slovenke in Slovenci? Kakšna je vaša vizija razvoja slovenstva in slovenskega jezika v Prekmurju, če ob nezadostnem zanimanju slovenske države za težave Prekmurja tamkajšnje Slovence in Slovenke izpostavljate še okrepljenim vplivom madžarskega jezika in kulture?«

Dvojezična območja. Vir: Oznake po podatkih Urada za narodnosti na zemljevidu Skupnosti občin Slovenije

Telemach naj bi se že opravičil

Kot pravi župan občine Velika Polana Damijan Jaklin, se v programsko shemo privatnega medija nimajo pravice vtikati, ampak se ne morejo strinjati z razlogi za spremembo.

»Moti nas, ko nekdo programsko shemo spreminja in to pojasnjuje s tem, da dela to na zahtevo večinskega dvojezičnega prebivalstva v občini Velika Polana in ostalih. To ni odraz dejanskega stanja, ali želja našega prebivalstva, ker mi nismo dvojezična občina,« pravi župan občine Velika Polana, kjer je bila navedena problematika obravnavana tudi na dnevnem redu izredne seje.

Županja Črenšovcev Vera Markoja nam je zaupala, da so se glede te tematike obrnili neposredno na Telemach, kjer so jim odgovorili, da so vsi programi bili prej že v analogni shemi.

»So pa priznali napako in se opravičili za navedbo, da obstaja na našem območju madžarska skupnost,« razloži županja Črenšovcev. 

Za komentar smo skušali priklicati tudi župana občine Odranci Ivana Markojo, ampak se ta na naše klice ni odzval.

Pri vključitvi programov gre za tehnično vprašanje

Na Telemachu pojasnjujejo, da je dodajanje madžarskih programov v programsko shemo v svoji osnovi namenjeno vsem uporabnikom, ki spremljajo programe preko digitalnega sprejemnika, saj jih je mogoče spremljati preko platforme in aplikacije EON povsod v Sloveniji. 

O tem, da bodo dodali madžarske programe so obvestili prebivalce občin Odranci, Velika Polana in Črenšovci ter Lendava, saj so ti programi od včeraj vključeni v posodobljeno digitalno shemo, ki jo oddajajo na tem področju. Madžarske programe, ki so jih dodali v programsko shemo, je bilo na omenjenih območjih mogoče spremljati že zdaj, vendar preko zemeljskega signala.  Naročniki z lendavskega območja so za vključitev teh programov naprošali že nekaj časa in so se po pomoč obrnili tudi na PMSNS, še razlagajo na Telemachu. 

Na področju Lendave, Odrancev, Velike Polane in Črenšovcev pa imajo en televizijski signal, zato po pojasnilih Telemacha tehnično ni bilo mogoče izvesti diferenciacije programske sheme po posamezni občini ali celo posameznemu uporabniku. »Naš cilj torej nikakor in nikoli ni bil delitev ali 'razglašanje narodnostno mešanih področij', temveč zagotavljanje izbire in kakovostnih vsebin po vsej Sloveniji, vsem uporabnikom.«

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NE telemacht (nepreverjen)

ker so kriminalna zdruzba

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Sovraštvo proti Madžarom se nadaljuvle. Ite vi v kurec vsi fkup, servom (srbom) pa v vse osnovne šole davlete srbščino, pa koga vi perete?

Ronin123 (nepreverjen)

Govoriš bedarije, Madžari so okupirali Slovenijo in ubijali Slovence, Srbi pa so osvobodili Slovenijo, Avstro-Ogrskega jarma in ubijanja Slovencev in to je velika razlika. Slovenija je pa res dvolicna, med prvimi ste priznali Kosovo in Siptarje zdaj pa vam ne paše teh par madžarskih programov. Upam da bo madžarska skupnost čimprej začela s procesom odcepitve od Slovenije, da vidim kakšna bo potem reakcija države.

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Me zanima, koliko slovenskih programov lahko gledajo Slovenci preko meje? Madžarom lezemo v rit na vseh področjih. Oni pa nam prst v r...

Starejše novice