Ob 11. uri je pred Hišo Stare trte na Lentu potekala že 41. rez najstarejše vinske trte, na kateri so zraven simbolične rezi trte tudi uradno podelili tako imenovane cepiče.

Letošnja rez je potekala v družbi Staneta Kocutarja, skrbnika Stare trte, Alenke Iskra, podžupanje Mestne občine Maribora, Doris Urbančič Windisch, direktorice Zavoda za turizem Maribor - Pohorje ter mariborske vinske kraljice Ane Protner in slovenske vinske kraljice Ane Paulin.

Slavnostne rezi se je udeležila tudi Aleksandra Pivec, še aktualna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. »V čast mi je, da prisostvujem na tako pomembnem dogodku, kot je današnji rez naše kraljice vseh vinskih trt,« je v nagovoru povedala Pivčeva.

»Njena zgodba je za mnoge prav gotovo navdihujoča. Je zgodba o trdoživosti, vztrajnosti in volji do preživetja. In to svojo zgodbo prav gotovo črpa s svojimi koreninami iz bogate štajerske zemlje, ki ji za to seveda dajete moč in navdih vsi Mariborčani in Mariborčanke,« še dodaja Pivčeva in pravi, da se kot kandidatka za novo ministrico tudi zavezuje, da bo pomagala pri ohranjanju celotne zgodbe Stare trte.

Osem potomk Stare trte roma iz Maribora

Zavod za turizem Maribor - Pohorje je skupaj s Stanetom Kocutarjem letos podelil osem cepičev oziroma potomk najstarejše vinske trte na svetu. Štiri cepiči ostajajo na slovenskih tleh, štirje pa romajo izven meja Slovenije.

Tričlanska komisija je letos izbrala, da cepiče med domačimi mesti prejmejo Občina Podlehnik, Društvo vinogradnikov Rogaška Slatina, Etnografsko društvo Tržec in Pogrebno podjetje Maribor.

Med tujimi prejemniki pa so Slovenska kmečka zveza Trst iz Italije, Slovenski dom - Kulturno posvetno društvo Bazovica z Reke na Hrvaškem, Evropski red vitezov vina iz Leobna iz Avstrije ter pobrateno mesto Harkov iz Ukrajine.

»Današnji dogodek ima močan povezovalni pomen. Cepiči najstarejše trte, ki smo jih simbolično predali letošnjim prejemnikom, nas namreč povezujejo z drugimi mesti, državami, celinami in tako širijo naše kulture in prepoznavnost Maribora in Slovenije po svetu,« še dodaja Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
komunistka Olga (nepreverjen)

ta rez je obično sranje

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Opažamo, da se pojavlja veliko nemških imen !!

In reply to by komunistka Olga (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Po izjavi direktorice turizma Maribor je ta prireditev največ kar ponuja MB v turizmu ? Res je ! Tudi sram je ni ,da je to resnica .
Koliko gospa prejema mesečno za takšen presežek turističnega dogodka ?

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Po izjavi direktorice turizma Maribor je opaziti v Sloveniji veliko število oz. povečano število nemških priimkov !?

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Starejše novice