Slika je simbolična.
V času epidemije je še posebej težko za brezdomce. Brezdomni posamezniki so ena izmed najbolj rizičnih skupin za okužbo s koronavirusom, predvsem zaradi preteklega življenjskega stila in pridruženih kroničnih bolezni.

Razmere se za tiste, ki bivajo na ulici, zaostrujejo. Nekatere javne sanitarije so zaprte, zaprte so tudi dežurne ambulante. Težavo za brezdomce predstavlja tudi odlok o prepovedi javnega zbiranja. V Italiji so brezdomci v času karantene prejeli tudi globe.

Mariboru trenutno delujeta dve zavetišči za brezdomce, prvega upravlja Center za socialno delo Maribor, drugega pa Nadškofijska Karitas Maribor. O stanju v slednjem smo poročali danes zjutraj, kakšne pa so razmere v zavetišču za brezdomce Maribor, ki deluje kot program Centra za socialno delo Maribor? 

Okužbe s koronavirusom med mariborskimi brezdomci še ni

Gre za nastanitveni program, ki deluje prav vse dni v letu brez izjem. Po navodilih ministrstva za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, tudi sedaj v času epidemije koronavirusa, delujejo neokrnjeno, torej nespremenjeno, še vedno 24 ur na dan, vse dni v tednu oziroma mesecu.

V zavetišču Centra za socialno delo Maribor razpolagajo s štiriindvajset ležišči. Števila teh po sobah niso zmanjševali, ker gre za že nastanjene uporabnike, ki so v zavetišču nastanjeni že pred epidemijo koronavirusa.

Okužbe s koronavirusom tako v Nadškofijskem Karitas Maribor, kot tudi v domu Centra za socialno delo Maribor še ni.

»Pred nekaj dnevi smo sicer realizirali sprejem novega uporabnika, ki je že nekaj časa živel in prenočeval v rizičnih okoliščinah na prostem. Dan pred sprejemom v naš program je zaradi težav z zdravjem iskal pomoč v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer je tudi bil testiran in okužba na koronavirus je bila negativna,« pravi Marjana Bravc, direktorica centra za socialno delo Maribor.

Zaradi epidemije v domu dodatni ukrepi

Še pred nastankom aktualnih razmer so v zavetišču svoje skrbi usmerili v higieno in uporabo razkužil in mask, tako med zaposlenimi kot med uporabniki.

»Sedaj je naše angažiranje v doslednost uporabe samo še bolj intenzivna, zato je poraba zaščitnih sredstev povečana. Ob angažiranju predstavnikov civilne zaščite smo prejeli dodatne zaščitne kirurške maske, za kar se jim srčno zahvaljujemo. Bi pa za primer dejanske okužbe znotraj naše hiše, potrebovali še maske s filtrom PPF2,« pravi Marjana Bravc.

Zaposleni tako v času epidemije, nemoteno zagotavljajo oskrbo nastanjenim uporabnikom, in sicer v izmenah sedem dni v tednu, 24 ur dnevno. »Z veliko skrbi in povečane pozornosti prihajamo in odhajamo iz dela k svojim družinam in skrbimo za bližnje člane v družini, ki v teh dneh ne smejo zapuščati svojih domov. V službi dosledno skrbimo za lastno higieno in  razkuževanja rok. K navedenemu zelo usmerjeno in vztrajno pozivamo tudi nastanjene uporabnike, ki nimajo najbolj razvitih higienskih navad,« dodaja Bravčeva.

Brezdomni posamezniki so ena izmed najbolj rizičnih skupin za okužbo s koronavirusom, predvsem zaradi preteklega življenjskega stila in pridruženih kroničnih bolezni.

»Vsak dan znova po zajtrku pogledamo ponovitev zadnjih večernih poročil in redno spremljamo dnevna poročila. Razumejo in skrbi jih za njihovo zdravje in možnost okužb in tudi izražajo hvaležnost, da je zanje poskrbljeno, da niso izpostavljeni na ulici. Želimo verjeti, da smo dovolj zgodaj opredelili dejavnike tveganja in se s ciljnimi pogovori in dogovori morebiti celo uspeli izolirati od možnosti okužbe,« še pove Marjana Bravc.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Med zdravniki pa (nepreverjen)

... napadi na zdravnike se nadaljujejo:

oe24 at oesterreich/chronik/wien/Wiener-Arzt-von-Patient-infiziert-Er-hat-gelogen-um-dranzukommen/423515581

Haja (nepreverjen)

Danes jih je bilo na otroškem igrišču v Magdalenskem parku cela grupa. Kje je policija, da to ne vidi! Pa točno vedo, kje se zbirajo.

Kritik (nepreverjen)

Policija izvaja nadzor kar iz avta ! Po mestnem parku se vozijo s kombijem ???

In reply to by Haja (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

KAM PA NAJ GREJO

In reply to by Haja (nepreverjen)

Starejše novice