Inšpektorat je zaradi skokovitega porasta odrejanja dela od doma moral poenostaviti sistem beleženja.

Ob epidemiji koronavirusa je vse več delodajalcev, ki svojim zaposlenim odrejajo delo od doma, delodajalci pa so po zakonodaji dolžni o tem obvestiti Inšpektorat Republike Slovenije za delo. Kot piše v zakonu o delovnih razmerjih, je delodajalcem omogočeno poenostavljeno odrejanje opravljanja dela na drugem kraju, tudi od doma, zaradi izjemnih okoliščin, ko je ogroženo življenje in zdravje ljudi. 

V odredbi, ki se nanaša na posameznega delavca ali na skupino delavcev, se opredeli razlog, vrsto dela, način spremljanja dodeljenih nalog, delovna sredstva, ki jih bo zagotovil delodajalec, dosegljivost delavca, način sporočanja podatkov, ki so pomembni za izvajanje pogodbe o zaposlitvi, ter napotke o izvajanju varnega in zdravega dela od doma, piše STA

Prve tri mesece več kot celotno lansko leto

Glede na izredne razmere je po oceni inšpektorata razumljivo, da delodajalcu pogosto ne bo uspelo izvesti vseh postopkov, s katerimi bi ugotovil ustreznost delovnega okolja na domu. Ker gre v teh primerih praviloma za opravljanje pisarniških del oziroma del z računalnikom, pa po oceni inšpektorata tudi ni pričakovati, da bi lahko zaradi neizvedenih predhodnih postopkov v kratkem času, kolikor traja takšen izredni ukrep dela na domu, prišlo do škodljivih posledic za zdravje delavca.

Za primerjavo, v celotnem lanskem letu je bilo za delo od doma prijavljenih 2062 oseb, letos pa so je začelo število prijav naglo zviševati, zato inšpektorat po novem vpisuje le število delodajalcev, ki izvajajo ta ukrep. Tako je organiziranje dela na način, da zaposleni delajo od doma, med 1. januarjem in 23. marcem prijavilo že 2534 delodajalcev, kar je več kot v celotnem letu 2019, so za STA sporočili z inšpektorata.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zamot2 (nepreverjen)

Ja, ti bom od doma z miško hišo prekril, v glavnem se doma blefira.

Starejše novice