Foto: Jure Banfi
Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta podala direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je konferenco začel z dobro novico, saj je v zadnjih petih dneh v Slovenijo prispelo 86 dodatnih respiratorjev. Od tega jih je 20 bilo namenjenih za bolnišnico v Celju, 10 za UKC Maribor, 10 za UKC Ljubljana, ostalih 46 pa bo namenjenih širšemu krogu uporabnikov.

»V tem trenutku dihamo lažje. Pri nakupih je pomagal kitajski lastnik družbe Gorenje Hisens, kjer se tudi v njihovem skladišču na Kitajskem zbira vsa zaščitna oprema za Slovenijo,« je povedal Kacin.

Obenem se je zahvalil upokojencem, da danes niso množično obiskovali poštnih okenc in predstavil možnost spremembe začasnega prebivališča preko portala eUprava brez digitalnega potrdila. 

Največja nevarnost so manjše epidemije v domovih za ostarele

Stanje v bolnišnicah in domovih za ostarele je predstavil direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. Ob tem je še posebej izpostavil problematiko okužb v domovih za ostarele, saj gre za ranljivo populacijo.

»Te manjše epidemije v domovih za ostarele, ki jih imamo 115 v Sloveniji, bi povsem zapolnile naš zdravstveni sistem in bi se tukaj srečevali z nepotrebnimi žrtvami ter obolelostjo,« je opozoril Rozman in dodal, da skušajo te probleme reševati s povezovanjem primarnega zdravstva in domov za ostarele. Po njegovih besedah, je ključna prioriteta, da se zajezi širjenje v domovih za ostarele, kjer so okužbe prisotne in preuči, kako je prišlo do vnosa virusa v dom. Tako bodo lahko skušali preprečiti v domovih, kjer okužbe še ni, da do njih ne bi niti prišlo, je pojasnil.

»Trenutno so domovi za ostarele glavno bojišče s koronavirusom v Sloveniji,« je še poudaril.

Starostnike bodo iz domov razselili

Rozman je v odgovorih na novinarska vprašanja predstavil stališče glede pobude, da bi starostnike iz domov vzeli v domačo oskrbo. To pobudo podpira, saj so domovi polni ljudi in bi tako lahko učinkoviteje zajezili epidemijo.

»Če je možno, da gre kdo izmed starostnikov v domačo oskrbo, bi bili za to zelo hvaležni vsi,« je poudaril. 

Glede vrha epidemije ocenjuje, da je to odvisno od prebivalstva in upoštevanja ukrepov, tako bi po njegovem mnenju lahko vrhunec okužb dosegli že v sredini aprila, če bomo disciplinirani in upoštevali vsa navodila, ukrepe in priporočila.

»Če pa nas bo pomladno vreme premamilo in ne bomo upoštevali ukrepov, se bo vleklo več mesecev,« je še opozoril direktor Golnika. 

Tudi Kacin je odgovarjal na ukrepanje v domovih za ostarele in potrdil, da je v načrtih premestitev oziroma razselitev oskrbovancev domov, kjer so prisotne okužbe. »Za vsak primer bo pripravljena posebna, drugačna rešitev,« je pojasnil vladni govorec in še dodal, da se je izkazalo, da je pravočasna izselitev ravno najboljši ukrep, ki se lahko stori ob pojavu okužb v domovih za ostarele, kar so ugotovili na primeru doma v Metliki.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
virus (nepreverjen)

ko bo topleje in bodo vije temperature bo ta virus izginil... se vsaka gripa je....

Starejše novice