Številne kulturne ustanove po Sloveniji je odločitev, da naj svoja vrata odprejo z danes na jutri, neprijetno presenetila. Preverite, zakaj.

Novica o današnjem odpiranju muzejev je zaposlene v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož včeraj presenetila.

»Še pred nekaj urami je bilo govora, da bo do odprtja galerij, muzejev in knjižnic prišlo predvidoma v maju oziroma ko bodo od strokovne zdravstvene komisije dana primerna poročila in odobritve. Kot je veljalo ves čas epidemije, se bomo držali napotka, da je na prvem mestu varnost obiskovalcev in zaposlenih, za kar pa ne moremo poskrbeti čez noč,« so sinoči z objavo na Facebooku opozorili v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož.

Bodo muzeji svoja vrata odprli enotno?

V ptujsko-ormoškem pokrajinskem muzeju so opomnili, da je še pred nekaj dnevi potekala korespondenca med direktorji slovenskih muzejev in stanovskih združenj o tem, da je treba pripraviti jasna navodila in napotke.

Strinjali so se tudi, da mora biti odločitev glede odprtja tehtna in da morajo muzeji svoja vrata odpreti razmeram primerno in enotno.

Podrobnejše informacije o datumu odprtja, odpiralnem času in varnostnih ukrepih bodo v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož predvidoma objavili danes.

»Muzeji se ne odpirajo tako na pamet«

Na ad hoc odprtje kulturnih ustanov so se odzvali tudi v Skupnosti muzejev Slovenije.

Opozorili so, da muzeji v tem trenutku na varen sprejem obiskovalcev niso pripravljeni: »Muzeji v tem trenutku nimamo pogojev za varno delo zaposlenih. Nimamo nobenih navodil s strani Ministrstva za kulturo. Muzeji se ne odpirajo tako na pamet, brez navodil in brez predhodne najave.«

Mariborska knjižnica bo vrata odpirala postopoma

Uprava Mariborske knjižnice je sporočila, da bodo v ponedeljek, 4. maja 2020, pričeli s postopnim odpiranjem enot in postopnim širjenjem ponudbe storitev: »O načinu in varnostnih postopkih poslovanja v razmerah koronavirusa, potrebni zaščiti in vedenju obiskovalcev in zaposlenih vas bomo obvestili do konca tedna.« 

Tudi Muzej narodne osvoboditve Maribor prosi obiskovalce še za nekaj dni: »Svet se počasi vrača v normalo in tudi naš muzej se vrača v življenje. Dajte nam še nekaj dni, da pripravimo vse potrebno za vašo varnost in kmalu bomo znova na široko odprli naša vrata.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jankec (nepreverjen)

Ste se kar naprej drli,da hočete čimprejšnje odprtje muzejev in knjižnic.Vlada je uslišala vaše dretje in vam spet ni prav.Pa kaj bi vi pravzaprav radi?Ste kot una "koja bi se jebala ali da joj ne uđe".

Kritik (nepreverjen)

Ta zgodba o nekulturnih kulturnikih . Delajo se da nekaj delajo .

In reply to by Jankec (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Naval na muzeje bo neobvladljiv! Bo treba zaposliti dodatne ljudi, da bodo vodili množice po muzejih.
Saj ni turistov! Domačini pa menda ne bodo masovno drli v muzej NOB in ostale muzeje.
Ne vem kakšne priprave potrebujejo. Masko na obraz in v službo. Dela itak ne bodo imeli. Saj se tudi v normalnih časih ne pretegnejo.

Starejše novice