Mariborska mestna občina danes obeležuje enega od štirih spominskih dni. Z njim se spominja dogodkov, ko je Jugoslovanska ljudska armada 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah.

Letos 29. obletnice tega za slovenski osamosvojitveni proces pomembnega dogodka zaradi epidemije ne bodo počastili s tradicionalno slovesnostjo. 

Mariborska občina sicer vsako leto pripravi slovesnost pri sedanjem izobraževalnemu centru v Pekrah, že dopoldne pa ponavadi potekata dan odprtih vrat Vojašnice generala Maistra in tradicionalni pohod med izobraževalnim centrom in vojašnico na Taboru.

Letos organiziranega pohoda ne bo, se ga bodo pa verjetno posamezni pohodniki udeležili po lastni volji. Na občini so se odločili dopoldne dogodek obeležiti s simbolično zasaditvijo vrtnic, ki jo je ob spomenikih pri izobraževalnem centru izvedlo Turistično društvo Pekre. Dogodka se je udeležil tudi Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor.

Mariborski župan Saša Arsenovič se je v nagovoru zahvalil vsem, ki so se pred 29 leti uprli ter »so dali temu mestu in regiji ter nastajajoči državi vse«. Mariborski župan je v luči pandemije novega koronavirusa dejal, da se regija tudi danes sooča s »podobno situacijo, a na srečo brez vidnih nabojev«.

»Smrt je marsikje kosila in še kosi, predvsem med starejšim prebivalstvom. Sem pa ponosen, da nam je uspelo z vašo solidarnostjo in pomočjo vseh biti eni najboljših v Sloveniji in v Evropi,« je dejal. Maribor je po besedah župana večkrat dokazal in deloval v interesu države, zato si želi, da bi tudi država poskrbela za Maribor in resnični razvoj regije.

»Ta regija ne bo tako samostojna in ponosna, kot si želimo, če ne bo imela ekonomske neodvisnosti. Trenutna situacija financiranja in regionalnega nerazvoja ne gre v pravo smer. Zato si želim, da se bomo ne glede na to, kdo sedi v vladi, več ukvarjali z državo kot celoto in bo država v občinah videla partnerja, ki lahko regijo razvijajo,« je sklenil.

Spomnimo ...

Jugoslovanska armada je 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah, kjer so se usposabljali slovenski vojaški naborniki. Pripadniki teritorialne obrambe so se uprli, v bran samostojnosti nove države pa so se postavili tudi številni civilisti z mirnimi protesti. Dan pozneje je pod oklepnikom Jugoslovanske ljudske armade umrla prva žrtev slovenske samostojnosti, Josef Simčik iz Miklavža pri Mariboru.

Ob 23. maju so spominski dnevi Mestne občine Maribor še 29. april, ko je bila leta 1941 izvedena prva oborožena akcija mariborskih domoljubov v Volkmerjevem prehodu, 4. september, ko je leta 1859 škof Anton Martin Slomšek prenesel v Maribor sedež škofije, in 23. november, ko je leta 1918 general Rudolf Maister osvobodil Maribor.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Se mi zdi da je prevec prezrto s strani nasih ljudi

Vi rus so rusi (nepreverjen)

Zakaj so pripadniki ruske crvene armije se vedno v Evropi ...

Aufbiks (nepreverjen)

...zato ,ker brez njih tudi tebe ne bi blo.

In reply to by Vi rus so rusi (nepreverjen)

Aufbiks (nepreverjen)

Kaj je delal tam pijanček Breznik ? Ste imeli piknik ?

Starejše novice