Po spletu je zaokrožila domnevna ponudba v enih izmed termah, kjer v oči bode cena, ki je ob koriščenju vavčerjev za skoraj 50 odstotkov višja kot ob običajnem plačilu.

O turističnih bonih je bilo že veliko govora in nedvomno še veliko tudi bo, saj obstaja še zmeraj nekaj odprtih vprašanj glede njihovega koriščenja v praksi in samega učinka na turistično gospodarstvo.

Znano je, da bo vsak polnoletni prebivalec dobil 200 evrov, mladoleten 50 evrov, boni pa bodo prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej med stari starši, otroki, vnuki, zakonci in zunajzakonskimi partnerji ter med njihovimi otroki in zakonitimi zastopniki.

Koristili jih bomo lahko za nočitev ali nočitev z zajtrkom v hotelih, kampih, počitniških domovih, turističnih kmetijah, zasebnih sobah, planinskih domovih, mladinskih prenočiščih in drugih nastanitvah za krajši čas. Vezani bodo na davčno številko, tako bo ponudnik ob unovčenju bona dobil nakazilo s strani finančne uprave v roku osmih dni.

Dvig cen turističnih ponudnikov?

Unovčljivi bodo do konca leta pri samo enem ponudniku, med tem, ko jih bomo lahko začeli koristiti najverjetneje konec junija, saj mora tretji protikoronski paket najprej prestati glasovanje v državnem zboru, v pripravi pa je tudi uredba glede turističnih bonov, ki bo podrobneje predpisala njihovo uporabo.

Kljub temu da velika večina turističnih ponudnikov turistične bone kot pomoč turističnemu gospodarstvu pozdravlja, pa so ti sprožili pri nekaterih posameznikih tudi nekaj pomislekov. Eden izmed njih je tudi, ali bo zaradi bonov prišlo do dviga cen pri turističnih ponudnikih, ki se bodo na ta račun želeli še dodatno okoristiti.

To naj bi dokazovala tudi nedavna objava na spletnem portalu Topnews Vladimirja Voduška, v kateri je prikazan odgovor na povpraševanje ene izmed družin pri enem od slovenskih turističnih ponudnikov.

Višje plačilo zaradi vavčerjev otrok?

Tako naj bi, sodeč po odgovoru, ponudba za deset nočitev s polpenzionom in ob nekaterih dodatnih storitvah, kot so neomejen vstop v termalni park, fitnes in drugo, znašala 570 evrov po osebi z upoštevanim 100-odstotnim popustom za otroka stara osem in štiri leta. Skupno bi tako ponudnik zaračunal 1140 evrov brez vključene turistične takse. 

Nič posebnega bi rekli, pri 57 evrih na osebo na dan s polpenzionom in neomejenim kopanjem v termah, savnanju in uporabi fitnesa, gre za precej ugodno ceno. Izstopa pa ponudba v nadaljevanju, ki z uporabo turističnih vavčerjev znaša 550 evrov na osebo, ampak z zgolj 50 odstotnim popustom na otroka, kar nanese na skupno 1650 evrov, poleg tega ponudba, glede na pravilo pri vavčerjih, vključuje zgolj zajtrk in ne polpenzion. Ob koriščenju vavčerjev bi bila tako storitev dražja za 510 evrov oziroma za 44 odstotkov.

Čemu bi se ponudnik posluževal tako nenavadnega dviga cen svojih storitev na račun nižjega popusta na otroke, čeprav večina destinacij ponuja brezplačno bivanje otrok do določenih starosti? Bodo ponudniki zaradi vavčerjev, ki jih prejmejo tudi otroci, začeli drugače obračunavati njihovo bivanje?  Za katerega ponudnika pa sploh gre v tem konkretnem primeru?

Šlo naj bi za zlonamerno zavajanje

Izkazalo se je, da gre za ponudbo Bioterm Mala Nedelja, kar je za Planet TV potrdila vodja prodaje in marketinga Tjaša Magdič in za Sobotainfo še direktor Miran Blagovič. Kot je dejala Magdičeva, ne gre za uradno ponudbo, ampak zgolj informativno ceno, ki je »malo prehitra prišla na splet«, saj so v biotermah še v pogovorih glede konkretnih ponudb v sklopu turističnih vavčerjev.

Blagovič pa nam je povedal, da je seznanjen s tem 'incidentom', ampak odločno zanika, da bi storitve dejansko tržili po višji ceni za plačilo z bonom.

»To je bila zgolj pomota naše zaposlene, saj niti nismo še konkretno obravnavali tovrstnih ponudb. Lahko pa rečem, da bomo imeli popolnoma iste cene za storitev, ki jo bo stranka plačala z bonom ali brez. Poleg tega cen ne bomo zviševali, kvečjemu bomo našo ponudbo še izboljšali. Tisti, ki na ta račun zavaja, dela to iz lastnih interesov, da bi lahko kaj slabega rekel,« je povedal prvi mož bioterm in še dodal, da se preveč pozornosti posveča tistim, ki se slovenskih gostov sramujejo, pri tem pa je izpostavil Bled. Po njegovih besedah določene turistični boni toliko mučijo, da bi si skoraj želeli, da veljajo še na Hrvaškem.

Miran Blagovič, FOTO: Mediaspeed

Cene naj bodo normalne, je zadeva zrela za inšpekcijo?

Celoten zaplet je za Planet TV komentiral tudi davčni strokovnjak in član vladne skupine, ki je sodelovala pri pripravi protikoronskih paketov, Ivan Simič, saj so ravno turistični boni del zadnjega vladnega paketa. Simič je nad takšnim početjem ogorčen in hotelom polaga na vest, da naj svoje ponudbe oblikujejo po normalnih cenah in brez skritih kombinacij, ki bi zviševale končno ceno.

»Cene naj bodo normalne, ponudbe pa naj bodo za nočitev ali nočitev z zajtrkom, saj je tako tudi bilo mišljeno s strani države,« je za Planet TV povedal strokovnjak, 'afero' pa so komentirali še nekateri drugi vidni predstavniki vladne ekipe, ki tako početje obsojajo in pozivajo tržno inšpekcijo, da uvede nadzor.

Blagovič sicer pozdravlja uvedbo turističnih vavčerjev, ki bodo po njegovem mnenju omogočili, da ponudniki kapacitete dobro zapolnijo in meni, da bodo pozitivno vplivali na turizem.

Bioterme Mala Nedelja so v polni pripravi na ponovno odprtje, ki ga načrtujejo z naslednjim petkom, 5. junija

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Menjam 1000vavčarjev za 500eur

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Z vavčerjem za skoraj pol višja cena paketa kot sicer?
Korenček in palica !
Drapni sirotinjo, dokler še lahko !

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Starejše novice