Turistične bone naj bi bilo možno korisiti najpozneje od 15. junija naprej, vsa odprta vprašanja pa bodo urejena z uredbo, ki jo vlada še pripravlja.

Eden od nosilnih ukrepov tretjega protikorona paketa so poleg subvencioniranja skrajšanega delovnega časa tudi turistični boni. Vsak prebivalec Slovenije bo prejel bon, polnoletni 200 evrov in mlajši 50 evrov, za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v slovenskih turističnih nastanitvah do konca tega leta.

Po sprejetju v državnem zboru zakon že velja, ampak turističnih bonov za zdaj še ni mogoče koristiti. To naj bi bilo možno v roku dveh tednov, pripravljajo pa tudi uredbo, ki bo uredila vse dodatne podrobnosti glede bonov.

Posamezni bon naj bi bilo treba izkoristiti naenkrat, proračun pa bodo stali 345 milijonov evrov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob predstavitvi ukrepa izrazil pričakovanje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Boni bodo tudi prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, ne bo se štel v dohodnino, ravno tako ne bo vplival na druge pravice iz javnih sredstev.

Vsak prebivalec bo obveščen, vse bo elektronsko

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, mora zdaj Finančna uprava Republike Slovenije vzpostaviti informacijski sistem in turistične bone naložiti na davčne številke prebivalcev Slovenije.

»Ko bo to opravljeno, bo vsak prejel sporočilo, vse pa bo potekalo v elektronski obliki,« je pojasnil. Od takrat dalje bo mogoče opraviti rezervacijo.

Bone bo mogoče koristiti pri turističnih ponudnikih, kot so hoteli, sobodajalci, počitniški domovi in druge nastanitve za krajši čas, ki so na dan 13. marca 2020 vpisane v poslovni register in register nastanitvenih obratov. Ponudnik bo sredstva iz unovčenih bonov prejel po 30 dneh s strani finančne uprave, na podlagi potrditve v elektronskem sistemu Finančne uprave Republike Slovenije oziroma na podlagi predložene pisne potrditve upravičenca in kopije njegove osebne izkaznice ali potnega lista.

Kazni rigorozne

Kot še izhaja iz zakona, pa so kazni za zlorabe bonov precej visoke. Obenem je kaznivo tudi zaračunavanje višjih zneskov ob koriščenju bonov, kar smo bili priča pred kratkim pri nekaterih ponudnikih. Glede na višine glob bodo tisti, ki bi se želeli na račun bonov na nepošten način okoristiti, dvakrat premislili, ali se dejansko splača tvegati. 

  • Z globo od 3000 do 40.000 evrov se za prekršek kaznuje ponudnik storitev, ki je pravna oseba, če unovči bon za neopravljeno storitev ali v primeru plačila storitve z bonom za istovrstno storitev upravičencu zaračuna višje cene, kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.
  • Z globo od 1500 do 20.000 evrov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje samostojni podjetnik posameznik.
  • Z globo od 1200 do 4000 evrov se za prekršek iz prvega odstavka kaznuje posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost.
  • Z globo od 1200 do 4000 evrov se za prekršek iz prvega odstavka kaznuje odgovorna oseba pravne osebe.
  • Z globo od 600 do 2000 evrov se za prekršek iz prvega odstavka kaznuje odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.
  • Z globo od 400 do 1800 evrov se za prekršek iz prvega odstavka kaznuje odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.
  • Z globo od 200 do 600 evrov se za prekršek kaznuje upravičenec do bona, če ga prenese v nasprotju z zakonom
  • Za prekršek iz tega člena se sme v hitrem postopku izreči globa tudi v znesku, ki je višji od najnižje predpisane globe, določene s tem členom.

Nadzor bo sicer izvajal Tržni inšpektorat Republike Slovenije.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

To bodo še štorije

Navijac (nepreverjen)

Res ja.Zna bit zanimivo

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Legionar (nepreverjen)

In če bi izterjali vse kazni ,ki jih državna birokracija predpisuje bi Slovenija bila pravna država in kriminalci v zaporih namesto na vodilnih državnih položajih .

stanislav marko (nepreverjen)

Rad bi doživel in prebral novico koliko jih bo inšpekcija kaznila . To je mešanje megle in dreka

Starejše novice