Nenavadni časi zahtevajo nenavadne ukrepe. Da bi preprečila popolni zlom trga z vinom, bo država sofinancirala uničevanje pridelka grozdja.

Poročali smo že, da so zaradi velikih zalog vina iz preteklih let, tudi na račun epidemije koronavirusa, mnoge kleti drastično znižale odkupne cene grozdja. Nekateri vinogradniki zato razmišljajo o tako imenovani zeleni trgatvi, ki pomeni popolno uničenje grozdja še v zeleni fazi.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so zaradi nastale situacije na trgu z vinom zaradi epidemije covid-19 že sprejeli začasni ukrep podpore za zeleno trgatev. Vloge je treba oddati do 30. junija, več informacij je na voljo na tej spletni povezavi.

Podporo za zeleno trgatev lahko uveljavljajo tisti kmetje, ki bodo zeleno trgatev izvedli na vsaj 10 odstotkih površin vinogradov, ki jih obdelujejo, in so imeli marca letos v register prijavljenih vsaj 5000 kilogramov grozdja letnika 2019 in prijavljenje zaloge vina za leto 2019, če so takrat pridelali vino.

Za zeleno trgatev bo mogoče dobiti do 50 tisočakov

Višina državne podpore bo znašal 50 odstokov vsote neposrednih stroškov in izgube dohodka zaradi odstranitve grozdov.

»Neposredni stroški zaradi ročne odstranitve grozdov znašajo 780 evrov na hektar. Neposredni stroški zaradi kemične odstranitve grozdov se priznajo na podlagi računa za kemično sredstvo in stroškov tretiranja s tem sredstvom, ki znašajo 59 evrov na hektar,« so povedali na kmetijskem ministrstvu.

Izguba dohodka zaradi odstranitve grozdov znaša 3215 evrov na hektar.

Največja višina podpore, ki jo lahko prejme upravičenec, znaša 50.000 evrov.

Časa za zeleno trgatev bo le dober mesec dni

Zelena trgatev mora biti v celoti izvedena do 10. avgusta. Ob izvedbi s kemičnimi sredstvi se lahko uporabljajo le sredstva, registrirana za ta namen. Uporaba teh sredstev ne sme negativno vplivati na okolje.

Najmanjša strnjena površina, za katero se lahko uveljavlja podpora za zeleno trgatev, znaša 0,1 hektarja. Poleg tega ne sme biti na več kot 10 odstotkih površine zasajena s trsi, mlajšimi od štirih let.

Vinogradi, na katerih se bo uveljavljala podpora za zeleno trgatev, morajo biti tudi v tem letu ustrezno vzdrževani v skladu z zakonom.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Glifozat pivovarji (nepreverjen)

Drzava podpira "glifozat pivovarje" ...

Danvid (nepreverjen)

Vi ste ene budale kake zamisli "da dol padeš.
Grozdje se prodaja v Avstrijo z lahkoto in plačajo solidno. Pa ker vinogradnik bo šel svoje grozdje uničit"pa kaj pišete tu novinarji ene bedarije.

Jani dragi (nepreverjen)

Ja Danvid,v Avstriji ne vejo za zeleno trgatev, in v Avstriji ni bilo korone 19 😀mora Avstrijce pod nujno razsvetlit naša ministrica za kmetijstvo!!!! (kako uničit kmetijstvo v lasni državi)

Hmeljarji se (nepreverjen)

borijo proti ...

In reply to by Jani dragi (nepreverjen)

Starejše novice