Pred odhodom na dopust v tujino, si je dobro urediti ustrezno zavarovanje. V primeru suma na okužbo s koronavirusom pot domov niti slučajno ni prava odločitev.

Tudi na Hrvaškem velja v primeru suma na okužbo podoben postopek, kot ga poznamo v Sloveniji. To pomeni, da je treba najprej poklicati najbližjo zdravstveno ustanovo in opisati simptome. Ti bodo nato posredovali natančnejše informacije o tem, kaj storiti in kje se testirati.

»Če zbolite na primer na Hrvaškem, pokličite najbližjo zdravstveno ustanovo, ki vas bo morebiti napotila na testiranje. Potovanje domov ni prava pot. Zdravstveno stanje naj se razčisti na lokaciji in se nato ustrezno ukrepa,« je povedala Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Testiranje na Hrvaškem je za Slovence plačljivo le v nepogodbenih ambulantah

Testiranje na koronavirus, ki ga odredi epidemiolog, je treba na Hrvaškem takoj plačati le v ambulantah, ki nimajo pogodbe s hrvaško zdravstveno zavarovalnico. Plačilo v javnem zdravstvenem sistemu ni potrebno.

V primeru, ko ima oseba urejeno evropsko zdravstveno kartico in ima napotnico epidemiologa za testiranje, strošek testiranja v ambulanti, ki je del hrvaškega javnega zdravstvenega sistema, medsebojno avtomatično poravnata hrvaška in slovenska zdravstvena zavarovalnica. 

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije tako pozivajo zavarovance, naj si za začasno bivanje v tujini pravočasno uredijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

V komercialnih ambulantah, ki nimajo pogodbe s Hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje, je treba testiranje plačati na licu mesta. Testiranec lahko ob prihodu domov sicer zahteva povračilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, a ta praviloma ne bo pokril celotnega stroška. 

»Tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna,« so zapisali na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ozon (nepreverjen)

Tisti, ki se okužite na Hrvaškem, ostanite tam

Starejše novice