Ustanovitev Javnega holdinga Maribor je po več mesecih dela in tik pred uresničitvijo, je obelodanila Mestna občina Maribor.

Načrtovano je bilo, da bo sodišče opravilo vpis holdinga v sodni register 20. avgusta, a točnega datuma na Mestni občini Maribor še ne morejo napovedati, saj nanj nekoliko vplivajo sodne počitnice, pravijo.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je tik pred uresničitvijo Javnega holdinga Maribor povedal, da je ta projekt »županova obljuba in zaveza. Je breme, ampak je predvsem tudi izziv. Končni cilj je sinergija znanja, ki ga mesto že ima in je potrbena za rast in razvoj holdinga.«

Arsenovič je še poudaril, da »ne pričakujemo nižjih cen položnic. Imeli smo težko nalogo dviga cen, česar drugi v desetih letih niso naredili. S tem smo lahko ohranjali mariborska podjetja pri življenju in normalnem denarnem toku. Gre za to, da bomo iz prihrankov lahko razvijali podjetja; govorimo torej o znanju in razvoju.«

Arsenovič je še opozoril, da bodo »učinki vidni šele po izteku mojega prvega mandata, amapk ker so vsi projekti moje ekipe dolgoročni, verjamem, da bo tudi Javni holding Maribor prinesel dolgoročno zadovoljstvo vseh Mariborčank in Mariborčanov.«

Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor in vršilka dolžnosti direktorice Javnega holdinga Maribor, je povedala, da holding »predstavlja strateško povezovalno in usmerjevalno družbo za visoko kakovostno izvajanje gospodarskih javnih služb. Cilj javnega holdinga je ob učinkovitem servisu za občane zagotoviti tudi boljše upravljanje javnih podjetij.«

V javni holding so povezani razvojni potenciali mesta. Vanj vstopa šest podjetij, in sicer Energetika Maribor, Mariborski vodovod, Marprom, Nigrad, Pogrebno podjetje Maribor in Snaga.

»Želim si, da Maribor postane mesto napredne komunalne infrastrukture, ki bo gotovo rezultirala v dvigu kakovosti življenja vseh nas,« je poudarila Pliberškova.

Podjetja, ki jih združuje holding, zaposlujejo skupno več kot tisoč sodelavcev, od tega jih bo po načrtih na Javni holding Maribor v časovnem razponu od šest do osem mesecev premeščenih 87, pojasnjuje Pliberškova.

»Prenos zaposlenih bo izveden po 75. in 76. členu zakona o delovnih razmerjih, kar pomeni, da bodo delavci vsaj eno leto ohranili vse pravice iz trenutno obstoječih pogojev,« je še pojasnila.

Dodaja še, da bo po tem letu »potrebno skupaj s sindikatom in delavci jasno definirati določene poslovne procese.«

Mestna občina Maribor je imela z ustanavljanjem Javnega holdinga Maribor nekaj več kot 143 tisoč evrov izdatkov. Ob kolikšen času bo z ustanovitnijo holdinga ta znesek prihranjen je pojasnil mariborski župan: »Ko sem 21. decembra 2018 nastopil mandat je bilo v mestu veliko želj modrecev za ustanovitev holdinga in so bile že takrat narejene finančne ocene za ustanavljanje tega. Izjemno ponosen sem na vse sedaj vključene, da smo sedaj iz tistega ocenjenega milijona, ali pa vsaj pol milijona, na 140 tisoč evrih.

Arsenovič je še pojasnil, kaj pomenita boljša storitev in boljši servis: »Boljši smo lahko pri skupnem načrtovaju investicij, pri razvoju mesta, ki se že dogaja. Pričakujemo nižje cene pri nabavi materialov, predvsem pa bomo lahko združili znanje, ki je sedaj razpršeno v različnih podjetij. Od vsakega bomo vzeli tisto, v čem je on najboljši.«

Vršilka dolžnosti direktorice pa je še dodala: »Javnega holdina Maribor ne zaznavam kot vrha v nekem piramidalnem hierarhičnem sistemu, od koder bodo prihajala vsa navodila, temveč kot sestavni del celotnega mehanizma, ki ga tvorijo občina kot lastnica in vsa združena podjetja s svojimi sodelavci. Veseli me, da podjetja premorejo številne dobre prakse in zelo kompetentne sodelavce. Vsi mi moramo v prvi vrsti prepoznati potrebe občanov in postati nosilec razvoja komunalne dejavnosti v regiji. Javni holding Maribor bo namreč presegel okvire Maribora, saj bodo pomemben partner tudi okoliške občine, v katerih izvajamo javne službe. V duhu sporočila naše podobe verjamem, da bo raček komunalne preteklosti zrasel v laboda.«

Logo Javnega holdinga Maribor namreč prikazuje podobo laboda, ki je vključena v gabarite mestnega grba.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Zakaj je posnetek iz MB vedno Glavni trg in Koroška ? Predvsem Hotel Arsenovič ! Zakaj ne gredo na Ruško c. in naprej proti Studencem ali Pohorju ?

Pujs6 (nepreverjen)

Ker je to lep in obnovljen del Maribora. Tak, ki paše na razglednico. Verjetno ne bodo priložili slike industrijske cone Tezno, se ti ne zdi?

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Pujs naj sodi buče in pomije ,ostalo prepusti poznavalcem in ocenjevalcem .

In reply to by Pujs6 (nepreverjen)

Pujs6 (nepreverjen)

Ko zmanjka argumentov, pa kar 'ad hominem', kaj? Kritiziranje za vsako ceno. Res ste Kritik ;-)

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Nejc89 (nepreverjen)

Skupni nastop javnih podjetij je smiseln zaradi lažjega kandidiranja za evropska sredstva, kar je lahko kar priložnost za razne projekte kanalizacije, razsvetljave itd.

Kritik (nepreverjen)

Edini namen holdinga je zakonsko dovoljena zaposlitev znancev in prijateljev po politicni liniji na račun plačnikov - Mariborčanov .

In reply to by Nejc89 (nepreverjen)

Bejk pejkAje (nepreverjen)

Svinja svinjsko misli, a ne Kritik?

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Legionar (nepreverjen)

Draga gospa eno je delati z mrtvimi ,drugo pa z živimi ali na robu preživetja .

Franc s Piramide (nepreverjen)

Tri velike "pridobitve" v mandatu tega župana:
1. brezsramno velike podražitve komunalnih storitev
2. zaprtje Glavnega trga za promet za boljše počutje gostov v njegovi "dnevni sobi"
3. nakup gostilne Tri ribniki

Nejc89 (nepreverjen)

Vi že veste:) Kaj ste pa sami naredili za razvoj Maribora? Jaz sem vesel, da ima MB končno vodstveno ekipo, ki ima neko vizijo in željo uresničiti potenciale mesta in kaj naredit, ne pa samo ždet do naslednjih volitev in jamrat, da se nič ne da.

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

[email protected] (nepreverjen)

Lidija Pliberšek do nedavnega direktorica Pogrebnega podjetja Maribor ni bila spodobna v 15 letih preplastiti parkirne površine na mariborskem pokopališča, ki predstavlja sramoto v tem prostoru. Če bo Pliberškova tako učinkovito vodila Holding kot je videti zanemarjeno parkirališče na Pobrežju, potem se Holdingu obetajo le višje poližnice, novo zaposlovanje in finančno breme za meščane!

božidar (nepreverjen)

pa še res je

In reply to by [email protected] (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice