Z ladjo bi bilo na primer mogoče že v nekaj minutah priti z osrednje tržnice na levem bregu do kliničnega centra ali nakupovalnega središča Europark na desnem bregu.

Po tem ko se je s prenovo Glavnega trga za ves promet zaprla Koroška cesta, naj bi z napovedano obnovo Lenta tudi tam omejili promet. Prav zato išče Mestna občina Maribor možne načine, kako prebivalcem omogočili lažji dostop do različnih kotičkov mesta.

Ena izmed možnosti, ki trenutno najbolj odmeva, je vzpostavitev javnega potniškega prometa po Dravi.

Iz Mestne občine Maribor so za Mariborinfo potrdili, da je Mariborska razvojna agencija pridobila pooblastilo, da pripravi strokovne podlage za vzpostavitev plovnosti po reki Dravi.

Ne gre za alternativo drugim oblikam prometa

»Strokovne podlage so trenutno v izdelavi, koordinacije potekajo, vključeni so vsi deležniki. Z vzpostavitvijo prometa na reki ciljamo na zaokrožitev in popestritev javnega potniškega prometa in ne toliko kot resno alternativo drugim oblikam prometa,« sporočajo iz Mestne občine Maribor.

Pri tem poudarjajo, da je plovba tudi prispevek k okolju bolj prijaznem načinu transporta. Na temo povezave Lenta z Mariborskim jezerom trenutno vodijo sestanke z Dravskimi elektrarnami Maribor.

»Srednje in dolgoročno smo predlagali vzpostavitev ustrezne zapornice in sistem za dvig ter spust ladij. Navsezadnje gre za omilitveni ukrep, saj je izgradnja jezov plovnost preprečila,« dodajajo na občini.

Poleg tega pa se na mariborski občini zavzemajo tudi za vzpostavitev novih postajališč na območju železniškega trikotnika, izvedbo mobilnostnega vozlišča v njem in predvsem za avtomatizacijo in elektrifikacijo koroške proge, še posebej na relaciji Ruše - Maribor.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Kranjc želi svojo dravsko vilo prodati občini ! Po Dravi plavajo samo avstrijske naplavine in crknjene živali .

aleš83 (nepreverjen)

Super, to bi bilo odlično!

Haja (nepreverjen)

Ko bo pa Drava zamrznila, pa v akcijo ledolomilci!

Starejše novice