Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je v soboto gostila finale letošnjega Univerzitetnega programerskega maratona.

Univerzitetni programerski maraton je vseslovensko tekmovanje za študente v znanju programiranja, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov. Tekmovanje ima dolgoletno tradicijo in daje poudarek na reševanju praktičnih problemov. Finale, katerega so se udeležile le najboljše skupine iz predhodnih kol, je letos potekalo na Univerzi v Mariboru v organizaciji Inštituta za računalništvo FERI.

Tekmovanje namenjeno študentom, predstavlja pa izziv tudi ostalim

Na tekmovanju so sodelovali študenti iz Univerze v Mariboru, Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem. V osnovi je tekmovanje namenjeno študentom računalništva in informacijskih tehnologij, a predstavlja izziv tudi ostalim, denimo študentom matematike in fizike. Letos se je tekmovanja udeležilo 178 tekmovalcev oziroma 60 skupin, finala v Mariboru pa le peščica (18 skupin) najboljših.

Pridobljene točke iz prejšnjih treh kol so se prenesle na finalno kolo, kjer so se točke štele dvojno. Razlike med skupinami so bile majhne, tako, da so imele še vse skupine teoretično priložnost za skupno zmago. 

Uspeh na tekmovanju je odskočna deska za udeležbo na svetovnem tekmovanju, kjer sodelujejo študenti iz celega sveta. Letos je bilo na finalu potrebno rešiti devet nalog v petih urah. Tekmovanje vzpodbuja kreativnost, skupinsko delo in inovativnost. 

Najboljše tri skupine v skupnem seštevku: 

1. mesto: skupina »Final Solution« (Žan Knafelc, Tim Poštuvan, Žiga Željko) 
2. mesto: skupina »muzik.si« (Luka Avbreht, Filip Koprivec, Samo Kralj) 
3. mesto: skupina »Jam« (Aljaž Eržen, Marko Rus, Žiga Vene) 

Prvaki posameznih univerz: 

Univerza v Ljubljani: skupina »Final Solution« (Žan Knafelc, Tim Poštuvan, Žiga Željko) 
Univerza v Mariboru: skupina »ASMx64« (Vid Keršič, Niko Uremović, Mitja Žalik) 
Univerza na Primorskem: skupina »Migos« (Arsen Matej Goluboviki, Igor Saveski, Predrag Zvezdakovski)

Uspešna podjetja sodelujejo in spremljajo tekmovanja z velikim zanimanjem.

Uspeh podjetja je namreč odvisen od sposobnosti zaposlenih ljudi in podjetja tekmujejo med seboj, kdo bo privabil kvalitetnejši kader. Zmagovalci oziroma tekmovalci na UPM zagotovo spadajo mednje. Letošnji sponzorji tekmovanja so bili Celtra, Cosylab in Outbrain.

Zmagovalci državnega tekmovanja so se uvrstili na regijsko tekmovanje CERC (Central Europe Regional Contest), ki se bo letos odvijal v Pragi na Češkem. Svetovno prvenstvo ICPC (International Collegiate Programming Contest) bo nadalje potekalo na Portugalskem.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
programiranje (nepreverjen)

Čestitke! https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/programiranje/programiranje-cene-… Bi pa tole ekipo vprašal v karteri rang zdaj pašejo? Se je kaj poznala ta nagrada ali pač?

Programer (nepreverjen)

Takšni dobri programerji bodo hitro lahko našli službo. V Oliowebu jih naprimer nonstop iščejo: https://olioweb.si/programiranje/

Starejše novice