Foto: Mediaspeed
Bojana Beović, infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine, ki v sklopu ministrstva snuje, usmerja in narekuje zaščitne ukrepe za obvladovanje širjenja covid-19, je bila tokratna gostja v oddaji Dora - nedeljski pogovori.

Infektologinja Bojana Beović je kot mlada zdravnica začela s specializacijo anestezije, a se nato preusmerila na infektologijo, saj kot pravi sama, je študirala zato, da bo v stiku z bolnikom, česar je v večji meri deležna kot infektologinja.

Na infekcijski kliniki v Ljubljani je zaposlena že deset let, letos pa je prevzela tudi funkcijo vodenja strokovne skupine v boju s koronavirusom. 

»Že preden se nam je bližala situacija s covidom, smo komunicirali z različnimi deležniki v vladi in jih opozarjali, da se bo nekaj zgodilo. Mi smo vso dogajanje v tujini spremljali in bili prepričani, da je treba nekaj narediti. Potem me je poklical predsednik vlade, če bi prevzela to vlogo,« se spominja.

V samem začetku si je Beovićeva oblikovala manjšo skupino, ki je bila pripravljena hitro se organizirati, pripraviti in oblikovati stališča, ki bodo v oporo odločevalcem. 

»Samo nekaj dni smo bili skupina pri vladi, ko je cela vlada delovala kot neke vrste krizni štab, potem pa so se oblikovala ministrstva, začelo se je delo in od takrat smo svetovalna skupina pri ministrstvu. Smo se pa razširili, tako da nas je petnajst v celoti, ki cele dneve sodelujemo. Neprestano si dopisujemo, predebatiramo čisto vsako stvar, potem imamo sestanke preko Zooma, nekaj stvari preberemo po e-pošti. Vsi smo zaposleni s svojimi osnovnimi poklici, tako da nam ti različni elektronski mediji zelo pomagajo, da se lahko uskladimo, odgovarjamo na vprašanja ter se do neke mere ves čas pogovarjamo, kaj bodo naslednji koraki v določeni situaciji,« pojasnjuje.

Neodgovorno ravnanje influencerjev

Beovićeva je v pogovoru spregovorila tudi o influencerjih, ki so v zadnjih mesecih stopili v ospredje z nasprotovanjem strokovnemu mnenju glede bolezni covid-19. 

»To je nekaj podobnega, kot če bi živeli v stolpnici v 20. nadstropju, pa bi to stolpnico projektiral nekdo, ki je štirinajst dni bral o tem, kako se stolpnica projektira. Na tem nivoju so ti influencerji. Celo bi si upala trditi, da je to, kar se zdaj dogaja s tem naraščanjem števila primerov, posledica takega neodgovornega ravnanja. Med zdravniki smo vendarle izobraženi ljudje in bi moralo obstajati spoštovanje do stroke nekoga drugega,« ja jasna.

Odpovedi pacientov na zdravniške preglede in obravnave

Na račun koronavirusa je že pred začetkom epidemije prihajalo do odpovedi bolnikov, ki so bili naročeni na zdravniške obravnave. Do tega prihaja predvsem med starejšo populacijo in to predvsem iz strahu pred okužbo s covid-19. 

»Na kliničnem centru smo imeli ogromno odpovedi s strani naročenih bolnikov. Enostavno niso prišli, ker so iz strahu odpovedali, in to že v situaciji, ko je mogoče bila epidemija pri nas na najnižjem delu. Mi bomo dolgoročno videli to škodo, ker tukaj ni neposrednega vpliva, ampak preživetje enega takega bolnika je pa slabše. To je preživetje, ki se bo štelo čez ene pet let, ker je bil prepozno obravnavan. Mi smo sicer, na eni strani prihranili tisoč smrti bolnikov s covid-19, ampak na drugi strani se je tudi to zgodilo,« dodaja.

Po mnenju Beovićeve situaciji, kot smo je bili deležni v času epidemije, tokrat ne bomo več priča, saj to ne bi bilo možno tako iz gospodarskega kot iz družbenega razloga. 

»Moja ideja, ko smo se pogovarjali s kolegi, je bila, da bi morda bila smiselna policijska ura, ki bi pa pomenila, da smemo iz svojih prebivališč, samo z določenimi nameni (to se pravi v službo, v šolo, v šoli samo nujne dejavnosti, sprehod, rekreacija). Pa moram reči, da so bili moji kolegi proti, ker bi tako povzročila prevelik odpor, in tisto, kar še imamo, ne bi bilo upoštevano. Bolnik namreč ne bo sledil terapiji, ki bo preveč neprijetna,« dodaja.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

»Moja ideja, ko smo se pogovarjali s kolegi, je bila, da bi morda bila smiselna policijska ura, ki bi pa pomenila, da smemo iz svojih prebivališč, samo z določenimi nameni (to se pravi v službo, v šolo, v šoli samo nujne dejavnosti, sprehod, rekreacija). Pa moram reči, da so bili moji kolegi proti, ker bi tako povzročila prevelik odpor, in tisto, kar še imamo, ne bi bilo upoštevano. Bolnik namreč ne bo sledil terapiji, ki bo preveč neprijetna.«

dd (nepreverjen)

BOLANA BABA ZARUKANA, TOTO VLADO JE TREBA ZRUŠIT ZLEPA ALI ZGRDA

In reply to by dd (nepreverjen)

Dragan Krstić (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

dd, a so te res v Hrastovcu odpustili in zaprosili ljubljanski živalski vrt da te vtaknejo v kletko ed šimpanze?

In reply to by dd (nepreverjen)

Navijac (nepreverjen)

Pred svojim pragom prvo pometite.Dost avtogolov si dajete

Dragutin (nepreverjen)

Baba mi nismo bolniki, zdrave ljudi nadleguješ, zdaj pa bi še policijsko uro? KO bo tvoj virus mimo boš morala odgovarjati za vse napačne odločitve in zavajanja.

Jao (nepreverjen)

In potem imaš take idiote, ki ne razumejo kako prenosljiva bolezen in doba inkubacije/asimptomatičnost delujejo. Naš narod je žal splošno preneumen, da bi se uspešno boril proti epidemiji.

In reply to by Dragutin (nepreverjen)

Gooost (nepreverjen)

Ni bila v zaprtem prostoru. Kje je imela masko?

In reply to by Dragutin (nepreverjen)

O07 (nepreverjen)

Zaprite nas nekam, pa mejte 24 ur, nadzor nad nas, to bo še najboljši za vas seveda.

Ruža (nepreverjen)

To bi bilo dobro tudi za nas. Naj delajo namesto nas.

In reply to by O07 (nepreverjen)

pri mej dus (nepreverjen)

Prisel je z Doba v parlament in nam uvedel policijsko uro. Prav razmislja, z tem se narod verjetno ne bi strinjal.

Danvid (nepreverjen)

Tej ženski ni pa dal z veseljem tak focn , da bi ji glavo šestkrat obrnilo.

jože lovšin (nepreverjen)

Maske gor-maske dol.Glede zaščitnih mask sem že marsikaj doživel in ni mi jasno kdo dopušča takšno nespoštovanje uredbe o nošenju.Na avtobusu javnega prevoza je bilo sigurno 10+ potnikov brez mask.Pregled pri okulistu:ves protokol na nivoju ,najava zunaj pred ambulanto,počakati na stopnicah,da pride med. sestra po naslednjega pacienta,razkužijo se celo stopala obutve.Dr. okulist pa brez maske na obrazu....

Johanna (nepreverjen)

Strukovno mnenje, ha ha hìa. Upam da veste kaj vas čaka ko bo narod lačen in bolan.

Kops321 (nepreverjen)

Neodgovorni ste vi javni uslužbenci in lažnivi narkomediji ki proizvajate in prvazate prep substance vsako jutro v lokale na črpalke Petrol logo .in ob 16 h v hladilnice

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice