Vlada je po mnenju Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture prezrla, da je treba vsaj zaščitne maske zagotoviti tudi udeleženim v vzgojno-izobraževalnem procesu.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture predsednika vlade Janeza Janšo poziva, naj »preneha s podtikanji, da sindikat nasprotuje nošenju mask v vrtcih in šolah«. 

»Prav nasprotno, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je preko Konfederacije sindikatov javnega sektorja v pogajanjih o predlogu petega svežnja ukrepov za odpravo posledic covida-19 ob podpori vseh sindikalnih central in tudi delodajalskih organizacij izsilil, naj se v zakon zapiše določbo, da se iz proračuna zagotovi nakup zaščitnih mask za vse udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa: za vse učence v osnovnih, srednjih, višjih in visokih šolah, na univerzah ter za vse zaposlene po celotni izobraževalni vertikali,« sporočajo iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture.

SVIZ: Vlada prezrla, da je treba vsaj zaščitne maske zagotoviti tudi udeleženim v vzgojno-izobraževalnem procesu

Po besedah Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je prav sindikat v pogajanjih izpostavil, da postaja strošek nakupa mask še zlasti za socialno šibke družine vse bolj zahteven in obremenjujoč izdatek. Vlada je po njihovem mnenju prezrla, da je treba vsaj zaščitne maske zagotoviti tudi udeleženim v vzgojno-izobraževalnem procesu.

»Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture nikoli ni nasprotoval zaščitnim maskam, je pa ob zadnji zaostritvi nošenja mask med pedagoškimi urami opozoril na težavnost doseganja izobraževalnih ciljev, denimo pri poučevanju tujih jezikov. Skupaj z ravnateljicami in ravnatelji vrtcev ter številnimi starši je sindikat jasno povedal tudi, da socializacijski in pedagoški proces v oddelkih vrtcev v samem temelju ni mogoč, če vzgojiteljice in vzgojitelji ter pomočnice in pomočniki nosijo maske. Vlada je splošni kritiki prisluhnila in s spremembo odloka v tej točki ukrep tudi odpravila,« še dodajajo.

Ob tem zahtevajo, naj država zagotovi dodatne zaposlitve – vključno z razpisom za pripravniška mesta , s katerimi bo mogoče razbremeniti vse bolj utrujeno in preobremenjeno osebje v vrtcih in šolah. 

»Le z dodatnimi zaposlitvami lahko prehitimo ta trenutek največjo nevarnost, da bi se zaradi vse več bolniških odsotnosti in večanja števila odrejenih karanten začel vzgojno-izobraževalni proces prekinjati in zaustavljati,« izpostavljajo in si prizadevajo, da bi država zagotovila zaščitne maske za vse udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa, od vrtcev do univerz.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Kurac bodo oni raje pokasirajo 6000eur place na mesec

Starejše novice