Vladni govorec Jelko Kacin o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 v Sloveniji. Zdaj je jasno. Prišlo bo do novega zaostrovanja ukrepov.

Ob opravljenih 3308 testiranjih je bilo včeraj potrjenih 397 primerov. Slovenski državljan je bil pozitiven na testiranju v tujini, v Avstriji. Skupno število za včeraj tako znaša 398 okuženih. Delež pozitivnih primerov glede na vse opravljene teste je včeraj znašal 12 odstotkov.

Bolniško oskrbo je potrebovalo 180 okuženih s covid-19, 32 jih je bilo na intenzivni negi. Štiri osebe so umrle.

Virus se še najprej najhitreje širi med zdravstvenimi delavci in med zaposlenimi na šolah, a delež vseh okuženih v izobraževalnem sistemu še naprej zelo nizek, pravi vladni govorec Jelko Kacin.

V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu se je včeraj pojavilo novo žarišče. Okužbo so potrdili pri 31 stanovalcih in devetih zaposlenih. Nove okužbe imajo v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka - včeraj je bilo pozitivnih 18 stanovalcev in pet zaposlenih.

Odpovejmo se druženjem in praznovanjem

Kacin poziva vse, da ob sumu na okužbo ostanejo doma in o tem obvestijo svojega zdravnika. Preventivno ravnanje lahko prepreči vnos virusa v zdravstveno organizacijo, v dom za starejše, v šolo, v vrtec in seveda tudi v delovne ustanove.

»Bodimo odgovorni, ravnajmo preventivno in upoštevajmo priporočila zdravnikov in epidemiologov. Odpovejmo se druženjem in praznovanjem, skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjajmo medsebojno razdaljo ter nosimo masko, kjer ni mogoče zagotoviti primerne razdalje,« pravi Kacin.

Kacin še poziva, naj si vsi naložimo aplikacijo #OstaniZdrav. Do zdaj si jo je naložilo že več kot 130.000 uporabnikov. Aplikacija deluje. 

Sprejemanje novih ukrepov

Virus se še vedno širi med nami. Številni pozivov stroke glede omejevanja druženja ne upoštevajo. Tveganje za vnos virusa v vrtce, šole, delovne organizacije, domove za starejše in bolnišnice je s tem večje. Bolnišnice se polnijo. Vlada bo jutri zato odločala o sprejemu novih ukrepov. Število novo okuženih v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev je naraslo na 178,91.

VIR: Vlada Republike Slovenije

Zaradi hitrega porasta števila okužb in polnjenja kapacitet v bolnišnicah se bo zato popoldan sestala vlada v krizni sestavi, skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Sestanek bo namenjen usklajevanju pred sprejemom novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val covid-19.

Kaj prinaša tretji paket oranžne faze?

Ko bo število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih večje kot 120, ko bo število obolelih v bolnišnicah večje kot 180 in število obolelih na intenzivni negi več kot 30 bo vlada sprejela tretji paket v oranžni fazi.

Tretji paket predvideva sedem ukrepov. In sicer:

  • zapora/karantena posameznih občin ali regij,
  • splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih,
  • zaprtje gostinskih lokalov,
  • zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje in skupinske športe,
  • omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na eno stranko,
  • prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah,
  • zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Djuro (nepreverjen)

Kaj se dogaja ? Sprenevedanje vladnih prascev ! Spomladi smo bili pripravljeni na vse ukrepe ,DOKLER nam niste začeli srati po glavi ! Kradli ,lagali ,žalili in grozili ste državljanom ......medtem ste pa sami hodili na dopuste ,hodili brez mask in se kazali v javnosti kako se vam jebe za vse ! TO JE TO BANDA .

Navijac (nepreverjen)

Tocno tako.Sami avtogoli vladajocih

In reply to by Djuro (nepreverjen)

Dragan Krstić (nepreverjen)

Samo osel in JJ spustita več kot 10% v avgustu v lepo njihovo.

Dragan Krstić (nepreverjen)

več kot 10% prebivalstva.

O07 (nepreverjen)

Kacin spokaj se na Hrvaško, pa ostani tam

Danvid (nepreverjen)

Ne verjamem vam čisto nič banda smrdljiva.

ivona (nepreverjen)

Samo za higieno je potrebno skrbet, malo razdalje in maska, da ne pljuvaš vsepovsod in nič drugega. A je res tako težko? S tem, ko se ne držite navodil, pljuvate v svojo skledo, bedniki ali še tega niste dojeli??

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Starejše novice