Po ocenah vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaža Jereba je v Sloveniji s koronavirusom okuženih že med 15 in 20 tisoč državljani.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb in Maja Bratuša, namestnica vladnega govorca Jelka Kacina

Bratuša je uvodoma predstavila nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 6215 testih potrdili 1663 novih okužb, delež pozitivnih je največji do sedaj, in sicer 26,76-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 357 pacientov, 62 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 32 oseb, pet oseb pa je zaradi bolezni umrlo. 

Največje število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih štirinajstih dneh ima še vedno Gorenjska regija, in sicer 759, sledita Koroška s 560 in Osrednjeslovenska regija s 505 okuženimi na 100.000 prebivalcev. Število okužb se veča tudi v obalno-kraški regiji, ki pa je še edina oranžna regija v Sloveniji.

Okuženih približno 15 do 20 tisoč Slovencev

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb pravi, da se epidemiološke razmere, vezane na covid, v Sloveniji dramatično slabšajo.

Vsak dan se veča število okuženih, pri čemer ocenjuje, da je v naši populaciji okuženih približno 15 do 20 tisoč državljanov. To se pozna tudi pri številu sprejetih bolnikov v bolnišnicah in številu bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo.

»V tem trenutku so razmere še obvladljive, a vsi smo zaskrbljeni, da število postelj v prihodnosti ne bo zadostno. Imamo sicer v načrtu nekaj rezervnih načrtov za povečanje navadnih in intenzivnih postelj, a upam, da to ne bo potrebno,« pravi Jereb.

Dodaten problem je tudi ta, da zboleva tudi zdravstveno osebje. Po zadnjih podatkih, ki jih je predstavil Jereb, je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana že več kot 100 okuženih zdravstvenih delavcev. »To je sicer v razmerju s številom vseh zaposlenih na UKC primerljiv odstotek z okuženimi v populaciji, a stanje je kljub temu zaskrbljujoče,« zatrjuje Jereb.

Edina rešitev 'lockdown'

Na intenzivnih oddelkih po Sloveniji imamo 62 kritično bolnih, starostno razmerje teh pa ostaja enako kot prejšnje dni. Najstarejši je 85 let star bolnik, najmlajši pa 42 let. Na ljubljanski infekcijski kliniki zdravijo tudi tri s koronavirusom obolele otroke, a nobeden od njih ni v ogroženem stanju in so na oddelku zaradi oskrbe druge bolezni v času okužbe.

Pri tem Jereb zatrjuje, da se virus nemoteno širi predvsem zaradi neupoštevanja sprejetih ukrepov. Prav zato, tako kot minister za zdravje Tomaž Gantar, zatrjuje, da je skoraj edina trenutna rešitev popoln 'lockdown' oziroma zaprtje države.

»Upam, da se vsak prebivalec Slovenije zaveda, da je vsak stik s komerkoli lahko rizičen, in se temu primerno tudi vede. Ne podcenjujmo izziva koronavirusa,« meni Jereb in dodaja, da imajo na intenzivnem oddelku paciente, ki zaradi koronavirusa že mesec dni potrebujejo mehansko predihavanje.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Miha30 (nepreverjen)

Butli, ce pa je cas tudi taki, da so zdaj prehladi itd. Kaj ta test direktno napise okuzen si z covidom. Ne ne pokaze ampak zazna vsak prehlad in potem so vsi koronasti.

dragan krstic (nepreverjen)

Miha a se u spegu gledas pa butla vidis.

In reply to by Miha30 (nepreverjen)

Miha30 (nepreverjen)

Kdo si pa ti? Malo se skuliraj. Pomoje se ti gledas v spegl pa vidis ovco...

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

Heh (nepreverjen)

Še nobeden ki je uporabil izraz "ovca" v tem smislu besede ni bil oseba, ki jo je vredno poslušati. Hvaležen sem za ta izraz, kajti takoj signalizira sogovorcu, da s pogovorom s tisto osebo trati čas.

In reply to by Miha30 (nepreverjen)

Miha30 (nepreverjen)

Dejansko to ni izraz ampak žival. Lahko bi uporabil tudi kakšno drugo žival v stavku mogoče kužek kateri je zvest svojemu gospodarju ;) Ampak glede na to, da živimo v takem času nobenemu ne zamerim, če kdo nima rad ovc ali pa jih ima. Jaz se samo smejim temu, ker vidim kak ste eni našpičeni hehe

In reply to by Heh (nepreverjen)

Ivan78 (nepreverjen)

Ti si še kar pri okužbah? Kaj pa porečeš na povečano število bolnikov? So prišli malo ponočevat v bolnice?

In reply to by Miha30 (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Kurac jih je toliko ja...

O07 (nepreverjen)

Se malo igrate matematiko, rezultat je vedno vam v korist

Starejše novice